• Посилання скопійовано

Середня зарплата: обережно, премії! «7 хвилин» з Тетяною Гуль

Яких змін зазнав Порядок №100? Які премії включаються в розрахунок середньої зарплати? Яким є порядок врахування премії при розрахунку середньої зарплати?



Наприкінці 2020 року змінилися правила розрахунку середньої зарплати для оплати відпускних, днів відрядження згідно з Порядом №100. Зокрема, оновлено порядок врахування премій у середньому заробітку. Тож давайте розбиратися.

Перш за все з’ясуємо, які саме премії включаємо до розрахунку середньої. У п. 3 Порядку №100 сказано, що при обчисленні середньої заробітної плати враховуються всі суми нарахованої заробітної плати згідно зі законодавством та умовами трудового договору, крім визначених у пункті 4. Своєю чергою, у п. 4 Порядку №100 знаходимо, що не включаємо до розрахунку премії за результатами щорічного оцінювання службової діяльності, за винаходи та раціоналізаторські пропозиції та інші, які перелічені у пп. «г» п. 4 Порядку №100. Також не будуть враховуватися виплати, пов’язані з ювілейними датами, днями народження, за довголітню і бездоганну трудову діяльність, активну громадську роботу тощо. Тобто так звані «разові» премії, про які часто зазначають у наказах.

А які ж премії включати? Допоможе нам з цим Закон про оплату праці та Інструкція зі статистики зарплати №5. Отже, умовно премії можна поділити на два види:

  1. Премії та винагороди, в т.ч. за вислугу років, що мають систематичний характер, незалежно від джерел фінансування (окрім винагород та заохочень, що здійснюються раз на рік або мають одноразовий характер) (пп. 2.2.2 Інструкції №5). Так звані «виробничі» премії, які пов’язані з виконанням виробничих завдань та функцій. Вони формують фонд додаткової зарплати.
  2. Винагороди та премії, які мають разовий характер, компенсаційні та інші грошові й матеріальні виплати, які не передбачені актами чинного законодавства або які провадяться понад встановлені зазначеними актами норми (пп. 2.3.2 Інструкції №5). Ці премії відносять до інших заохочувальних та компенсаційних виплат.

Тобто без сумніву «виробничі» премії включаємо до розрахунку середньої зарплати, а разові премії та винагороди – ні. А це винагороди за підсумками роботи за рік, щорічні винагороди за вислугу років, стаж роботи, премії за виконання важливих та особливо важливих завдань, одноразові заохочення, не пов’язані з конкретними результатами праці.

Нове у Порядку №100 те, що суми нарахованої заробітної плати враховуються у тому місяці, за який вони нараховані. Це стосується і премій. Тобто якщо положенням про преміювання передбачено, що премії нараховуються працівникам у поточному місяці за показники роботи попереднього місяця і на підприємстві оформлять відповідні накази, то таку премію потрібно відносити до місяця, за який вона нарахована. Наприклад, у лютому 2021 року нарахували премію з січень 2021 року, відносимо її до зарплати січня.

Чи не найскладніша новація оновленого Порядку №100: премії та інші виплати, які виплачуються за два місяці або більш тривалий період, при обчисленні середньої заробітної плати включаються шляхом додавання до заробітку кожного місяця розрахункового періоду частини, що відповідає кількості відпрацьованих робочих днів періоду (місяців), за які такі премії та інші виплати нараховані. Давайте все розглянемо на умовному прикладі. 

Приклад. Працівника направлено у відрядження у лютому 2021 року. Розрахунковий період грудень 2020 року – січень 2021 року. У січні працівнику нарахована премія за 4 квартал в розмірі 8000 грн. У грудні працівник відпрацював 18 днів, у січні – 19. Крім того, у жовтні та листопаді 2020 року працівник відпрацював всі дня передбачені графіком роботи, по 21 дню відповідно.

Відпрацьовані дні:

  • жовтень 2020 року – 21 р. дн.;
  • листопад 2020 року – 21 р. дн.;
  • грудень 2020 року – 18 р. дн.;
  • січень 2021 року – 19 р. дн.

Перш за все розподілено квартальну премію. У 4 кварталі працівник фактично відпрацював 60 днів. Але в розрахунковий період потрапив тільки грудень 2020 року, тож до розрахунку беремо не всю суму премії, а лише частину, що відповідає 18 відпрацьованим дням грудня.

8000 грн : 60 * 18 = 2400 грн.

Тобто сума премії, яка враховується до розрахунку середньої заробітної плати, дорівнює 2400 грн.

Звісно, такий розрахунок премії для визначення середнього заробітку не спрощує, а ускладнює бухгалтеру життя. І щоб спростити врахування премій за такі періоди радимо уникати прив’язки до таких періодів, а використовувати більш пом’якшені формулювання. Наприклад, «премій за результатами оцінювання квартальної роботи».

***

Читайте також:

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»