• Посилання скопійовано

Чому блокують РК до ПН і що з цим робити: «7 хвилин» з Вікторією Величко

Які причини блокування РК? Який механізм блокування РК? Як розблокувати РК? Розкажемо у черговому випуску «7 хвилин»



Таблиця даних ― не гарантія від блокування  ПН або РК

Якщо у нас є податкова накладна або розрахунок коригування, ми говоримо, що не буде зупинки, якщо буде Таблиця даних. Так, не буде, якщо йдеться про податкові накладні. Якщо ж йдеться про від’ємні розрахунки коригування або про РК на неплатника (і немає значення, чи позитивні вони, чи від’ємні), то в цьому випадку зупинка може бути і ніяка Таблиця не допоможе.

 

Ризикові операції та ризикові платники ― причини блокування ПН

Ви скажете: «Вікторія а у мене ще цікавіша ситуація, у мене зупиняються нульові РК». Думаєте у вас одних? У дуже великої кількості. Чому так трапляється? Ну податкова накладна зупиняється, є у нас ризиковий платник або ризикові операції, або відсутні показники позитивної історії. РК  за такими самими ознаками. Але коли ми бачимо податкові накладні і РК, існує сьогодні два вже розповсюджених варіанти:

  • Варіант 1 - це працює критерій 1 ризикових операцій.
  • Варіант 2 - критерій 1.8 ризикового платника.

Це найпоширеніші варіанти.

Що стосується РК «нульових» - переважно вони йдуть по першому критерію: не відповідає ваша закупівля вашій реалізації більше ніж у півтора рази, у вас немає таблиці даних і у вас є більше ніж 50% товару, який є за ризиковим переліком. Давайте чесно: якщо ви працюєте з товарами, то 95% того, що таки реалізується в Україні і дуже добре себе відчуває, написано в тому переліку. Тобто ми все одно будемо туди потрапляти, якщо немає великої кількості послуг.

 

Причини блокування «нульових» РК

Далі давайте з'ясуємо, а чому ж такий «нульовий» РК потрапляє? Я не буду вам зараз говорити про те, що ви там працюєте з ризиковими контрагентами або ви самі ризиковий платник, або у вас велика кількість заблокованих податкових накладних. Тобто це все зрозуміло і дуже відомі речі. А ось «нульовий» РК - чому він зупиняється? Ви скажете: «Він же «нульовий», він не впливає ні на податковий кредит, ні на податкові зобов’язання, чому він зупиняється?». І коли ви починаєте вичитувати перший ось це ризиковий критерій, то у вас є пункт, на який потрібно звернути увагу: відсутня таблиця - це раз, друге – більше ніж 50% ризиковий товар і третє - це невідповідність реалізації (закупівлі) більше ніж у 1.5 рази. Так ось, коли ви робите РК «нульовий», тобто або ціна і безпосередньо кількість, або сама зміна номенклатури, все одно ось ця ознака, за «нульовим» РК, і коли ви це робите, якщо у вас за цим товаром зараз пустий, зовсім пустий віртуальний склад, то саме тоді РК зупиняється.

 

Приклад механізму блокування РК

Виробники - це взагалі такі люди, які продають не те, що купували, і тому критерій 1 - це взагалі для них. Тобто, якщо вони не подають таблицю, або подають, а вона не приймається, а вони знову не подають - нічого, завжди можна це отримати. Щодо торгівців йдеться про те, що робиться коригування з пустим, зовсім пустим віртуальним складом.

Наприклад, у вас є ось цей склад (віртуальний склад - це вхідний податковий кредит). У вас було на складі товару А на 100, ви мали вхідний податковий кредит. Потім ви зробили податкову накладну на товар В, помилилися, але це зробили на 100. І коли було відвантаження, мабуть, був той товар В раз не зупинили, ми про нього не говоримо, все воно йшло. Потім ви робите РК. І що ви бажаєте в РК зробити? Ви бажаєте -В +А.

І ось дивіться: якщо між цими двома операціями нічого не відбувалося, то коли ви робите -В +А у вас є на складі 100. А у вас було дві операції. Перша операція була – ви купили товар і його продали, а друга операція була між ними - оплата за товар А і ви на товар А зробили податкову накладну. Тобто, якщо ви зробили першу податкову накладну правильно, то зараз ось ця попередня оплата могла би бути на зупинці. Чому? Бо пустий віртуальний склад. А оскільки ви не списали той товар податковою накладною, ви це зробили зараз, зробили податкову накладну за попередньою оплатою і вона знялася. І тому, коли ви стали робити РК, у вас на складі 0 і податкова говорить: «а що ви на що змінюєте?». Ви ж робите зміни нуменклатури, це вже не за грошима, це вже зміна нумерклатури. І починається: треба подавати пояснення.

 

 

Для розблокування РК необхідно подати повний комплект документів, зокрема до ПН

Є дуже багато рекомендацій. Хтось це пройшов особисто, хтось з теоретичної точки зору надає, хтось це кожен день проходить, тому що він допомагає іншим це робити. Але дуже часто я чую від колег-бухгалтерів, коли вони говорять: «якщо мені треба подати РК, я подаю документи тільки на РК» (особливо якщо там повернення товару, або ще гірше, там повернення просто попередньої оплати). І вони говорять: «я ж подала пояснення, всі документи по цій РК, але чому воно зупинилося? Я подала їх, а воно мені далі блокануло і написало «відсутні первинні документи». Як відсутні? Я ж подала банківську виписку, що гроші повернуті» або «я ж подала документи що товар повернуто», чого воно зупинилося? Чого вони блокують?»

 Дивіться, є таке правило: коли ви подаєте податкову накладну, що ми з вами робимо? Якщо я виробник, потрібно показати реалізацію товару, який я виробила і прописати, з чого я це зробила, за допомогою яких послуг і все це скласти. Тобто з чого і що продала, тобто вхід і вихід.

Якщо я не виробник, а торговець, я показала що купила і що продала. І тут дуже добре можна все відновити. Як тільки РК, ми чомусь подаємо документи тільки на РК. Тобто я повертаю товар. А де ти його взяла? Тебе ж зупинили не тому, що ти його повернула, а засумнівалися, що він у тебе взагалі був. Тобто коли ви робите РК, берете податкову накладну, спочатку всі документи збираєте на цю податкову накладну, а це «вхід та вихід», а потім вже на РК. Це якщо ви бажаєте зробити з першого разу. Якщо ж не бажаєте, можете зібрати на РК, подати, заблокувати, а потім зробити знову. Але це все час. Тому, якщо є зупинки, особливо цих «нульових» РК, пам’ятайте, що від вас вимагають не просто документи на РК, а повний комплект з цих документів.

***

Читайте також:

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»

  • Хмарні сервіси: переваги для бізнесу
    Раніше для роботи з великими обсягами інформаціями потрібна була потужна комп’ютерна техніка. Її регулярно необхідно було оновлювати, тримати штат спеціалістів, які б стежили за працездатністю електроніки
    05.03.202480
  • 5 причин вибрати iPhone 15 Plus для роботи
    Смартфон для роботи має бути збалансованим: достатньо потужним для вирішення професійних задач і водночас простим у керуванні. Як, наприклад, Епл Айфон з продуманою до дрібниць операційкою
    25.02.202414
  • Планшет для бухгалтерії: у чому користь цього пристрою
    Ведення бухгалтерського обліку – це громіздка та об’ємна справа. Зазвичай бухгалтери на великих підприємствах працюють за персональними комп’ютерами, на котрі встановлено ліцензійні програми для обліку та аудиту
    05.01.20242571
  • Фінанси у фокусі: найгарячіші тренди роботи для бухгалтерів у різних містах від експертів Jooble
    Сфера фінансів та бухгалтерії в Україні розвивається навіть під час війни. Розповідаємо про бухгалтерські тренди ринку праці та рівні доходів у різних містах
    29.12.202344
  • Навіщо бухгалтеру Макбук?
    Бухгалтер — працівник, на якому тримається фінансова, облікова та статистична складова бізнесу, а його головний інструмент — персональний комп’ютер. Його робота часто передбачає професійну активність 24/7, крім потужного компа з усіма потрібен ще й лептоп
    27.11.2023551