• Посилання скопійовано

Декларація з ПДВ, ПН та ризикові товари – знову зміни: «7 хвилин» з Іриною Губіною

Чергові зміни у декларації з ПДВ та податковій накладній, а також в переліку ризикових товарів. Поговоримо про них докладніше



Форми податкової накладної і декларації з ПДВ знову змінилися, тепер з ціллю запровадження нових ставок ПДВ (насамперед для аграріїв). Які ж форми діють зараз?

З 1 березня діє наказ Мінфіну від 02.12.2020 р. №734 і відповідно податкові накладні мають складатися за новими формами, починаючи з цієї дати. Але також у березні вже з’явився інший наказ Мінфіну від 01.03.2021 р. №131, в якому зазначається, що він набирає чинності з дня офіційного опублікування та застосовується до податкових періодів, починаючи з 1 першого числа місяця, в якому опубліковано цей наказ.

Наказ опубліковано 12 березня, тобто він вже діє з 1 березня. Таким чином, платники ПДВ за ставкою 14% отримали таки можливість зареєструвати податкові накладні до кінця березня за новими ставками. Інші платники, що реєстрували податкові накладні за попередньою формою, тобто без ставки 14%, також діяли в межах законодавства. Нагадаємо що в одній податковій накладній наразі можуть зазначатися операції, що оподатковуються за всіма ставками (0%, 7%, 14% і 20%).

Детальінше про зміни у заповненні декларації з ПДВ та виправлення в ній помилок і ще про нову декларацію з податку на прибуток розкажемо вам вже зовсім скоро, 30 березня, на безкоштовній онлайн-конференції «Нові гарячі форми звітності». А ще ви дізнаєтеся про нову зарплатну звітність з ЄСВ для ФОП.

 

Що змінилося  у формах податкової накладної, розрахунку коригування та декларації з ПДВ?

По-перше, у розділі А податкової накладної та розрахунку коригування з’явилися нові рядки зі ставкою 14%, а в розділі Б тепер зазначається новий код пільги (14). Відповідні зміни пов’язані зі запровадженням, як було зазначено, ставки 14% і внесено це і в форму звітності декларації з ПДВ. В декларацію основну, уточнюючий розрахунок, Додатки 1,5 і 6. Точніше всю податкову звітність знову викладено у новій редакції. А ще у податковій декларації для операцій для оподатковуваних за ставкою 14% тепер призначено окремий рядок, рядок 1.3. Крім нього декларацію доповнено рядками:

  • 4.3 для відображення податкових зобов’язань, нарахованих за операціями використання окремих видів сільгосппродукції у негосподарській діяльності та неоподатковуваних операціях.
  • 4.3.1 для зменшення суми таких податкових зобов’язань, тобто для випадків, коли сільгосппродукція призначається для використання у негосподарських або у неоподатковуваних операціях, а фактично була використана в оподаткованих операціях в межах господарської діяльності.

По-друге, додатки до декларації теж доповненні новими графами зі ставкою 14%.

Докладніше про зміни читайте в аналітиці від редакції "Дебету-Кредиту".

 

Коли потрібно застосовувати нову форму декларації з ПДВ?

Вважаємо, що податкова має надати відповідні роз’яснення, адже згідно з нормами ПКУ нові форми звітності мають, зазвичай, застосовуватися починаючи з періоду наступного за періодом їх оприлюднення. Тобто при поданні звітності за квітень у травні. Але зважаючи на необхідність відображення операцій за ставкою 14%, можливо, ДПСУ запропонує подавати нову звітність вже за березень за новими формами.

 

Новий перелік ризикованих товарів для блокування податкових накладних

Наказом ДПСУ від 11.03.2021 р. №277 розширено Перелік кодів товарів згідно з УКТЗЕД, які застосовуються для визначення відповідності податкових накладних/розрахунків коригування, які подано для реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних, критеріям ризиковості здійснення операції при здійсненні автоматизованого моніторингу.

Зараз він налічує173 позиції (раніше було 149). В основному перелік розширено за рахунок сільгосппродукції та продуктів її переробки. Наприклад, крім зрізаних квіток, позиція 0603, додано цибулини, кореневища, сажанці та інші живі рослини, виключаючи їх коріння мілиці грибів, позиція 0601 і 0602.

Цей наказ не підлягає затвердженню в Мін'юсті та офіційному опублікуванню, отже він діє з дати його прийняття, тобто вже з 11 березня.

Що це означає для платників ПДВ? Звісно, зростуть ризики блокування податкових накладних і розрахунків коригування. Адже один із критеріїв ризикованості здійснення операцій пов'язаний саме з таким переліком. Нагадаємо, що критерії ризикованості, затверджено окремою постановою КМУ від 11.12.2019 р. №1165.

***

Читайте також:

 

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»

  • Хмарні сервіси: переваги для бізнесу
    Раніше для роботи з великими обсягами інформаціями потрібна була потужна комп’ютерна техніка. Її регулярно необхідно було оновлювати, тримати штат спеціалістів, які б стежили за працездатністю електроніки
    05.03.202480
  • 5 причин вибрати iPhone 15 Plus для роботи
    Смартфон для роботи має бути збалансованим: достатньо потужним для вирішення професійних задач і водночас простим у керуванні. Як, наприклад, Епл Айфон з продуманою до дрібниць операційкою
    25.02.202414
  • Планшет для бухгалтерії: у чому користь цього пристрою
    Ведення бухгалтерського обліку – це громіздка та об’ємна справа. Зазвичай бухгалтери на великих підприємствах працюють за персональними комп’ютерами, на котрі встановлено ліцензійні програми для обліку та аудиту
    05.01.20242571
  • Фінанси у фокусі: найгарячіші тренди роботи для бухгалтерів у різних містах від експертів Jooble
    Сфера фінансів та бухгалтерії в Україні розвивається навіть під час війни. Розповідаємо про бухгалтерські тренди ринку праці та рівні доходів у різних містах
    29.12.202344
  • Навіщо бухгалтеру Макбук?
    Бухгалтер — працівник, на якому тримається фінансова, облікова та статистична складова бізнесу, а його головний інструмент — персональний комп’ютер. Його робота часто передбачає професійну активність 24/7, крім потужного компа з усіма потрібен ще й лептоп
    27.11.2023551