• Посилання скопійовано

Індексація зарплати по-новому, якщо оклад підвищено не 1 числа: «7 хвилин» з Тетяною Гуль

Як змінився порядок індексації? Коли виникає право на індексацію? Як правильно її провести?



Кабмін постановою від 31.03.2021 р. №278 вніс зміни до Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ №1078. Постанова опублікована 2 квітня, тож саме з цієї дати діє нова редакція Порядку №1078.

Змін небагато і на загальний порядок індексації зарплати вони не впливають. То що ж уточнено?

Головна зміна у Порядку №1078, яка стосується роботодавців, - як індексувати зарплату, якщо посадовий оклад підвищено не з 1 числа місяця, а, наприклад, в середині місяця. У п. 5 Порядку №1078 тепер прописали, що якщо підвищення грошового доходу відбулося не з 1 числа місяця, сума індексації визначається з розрахунку повного робочого часу/кількості календарних днів у місяці, а виплачується пропорційно відпрацьованому/службовому часу з урахуванням положень цього Порядку. Таке оновлення Порядку №1078 радує, адже раніше Порядок не прописував механізм індексації зарплати при підвищенні посадових окладів в середині місяця. Так, бувають на практиці і такі ситуації. Викручувались як могли. Як правило, орієнтувалися на роз’яснення фахівців з індексації. А тепер все прописано у Порядку. Більше того, в додатку 4 наведений навіть приклад розрахунку суми індексації. Але давайте про це за порядком.

Як відомо, базовим місяцем є місяць підвищення посадового окладу, обчислення індексу споживчих цін розпочинається з місяця, що настає за базовим, а нарахування індексації проводиться з місяця, що настає за місяцем опублікування індексу. У місяці підвищення посадового окладу визначають право на подальшу індексацію. Для цього потрібно порівняти суму зарплатного підвищення та належні суми індексації.

Зверніть увагу: під час порівняння суми підвищення заробітної плати та суми індексації повинні враховувати всі складові заробітної плати, які не мають разового характеру. Тобто в загальний розмір зарплати до та після підвищення включають не тільки оклад, а й постійні доплати, надбавки, премії. Сума індексації в місяці підвищення тарифних ставо/окладів не нараховуються, якщо розмір підвищення грошового доходу перевищує суму індексації, що виникла в місяці підвищення доходу. Тож індексація не нараховується. Якщо ж розмір підвищення доходу не перевищує суму індексації, що склалася в місяці підвищення, то сума індексації в такому місяці визначається як різниця між сумою індексації цього місяця та розміром підвищення доходу. Це загальні норми Порядку №1078.

 

Як діяти коли оклад підвищено не з 1 числа? Що з чим порівнювати? Чи нараховувати індексацію до дня підвищення окладу та в якому розмірі?

Згідно з оновленим Порядком №1078, діємо таким чином. Спочатку визначаємо суму індексації за цілий місяць, виходячи з попереднього базового місяця, так ніби підвищення окладу не було. Далі розраховуємо суму індексації за місяць, у якому оклад підвищено пропорційно відпрацьованим дням до підвищення окладу. А вже з дня підвищення окладу або припиняємо індексувати зарплату, якщо розмір зростання перевищує розмір індексації, яка мала бути нарахована в цьому місяці, або визначаємо індексацію різниці. 

 

Приклад. Підвищення посадового окладу відбулося з 19 квітня 2021 року: було 10000 грн, стало 12000 грн. Тобто сума зарплатного підвищення 2000 грн.

Якби оклад не підвищували в квітні, то працівник отримав би індексацію в розмірі 161,17 грн. Ще раз наголошую, що всі порівняння проводимо з розрахунку повного робочого часу. Оскільки сума підвищення заробітної плати у квітні 2021 року перевищує суму індексації, яка склалася у зазначеному місяці, то з 19 квітня індексація не нараховується, але на неї працівник має право до підвищення окладу. Тобто до 19 квітня сума індексації (161,17 грн) розраховується та виплачується пропорційно відпрацьованому часу.

В квітні маємо 22 робочих дні, з них 12 працівник відпрацював до підвищення посадового окладу. Тож сума індексації становить 161,17 грн: 22 р. дн. х 12 р. дн. = 87,91 грн.

 

Які ще зміни?

Оновленим порядком врегульовано питання індексації грошового забезпечення військовослужбовців, поліцейських, осіб рядового і начальницького складу, посадових осіб митної служби.

Крім того, встановлено механізм індексації аліментів у твердій сумі для державних та приватних виконавців. Так, в Порядку №1078 з’явився новий абзац пункту 10-4, в якому зазначено, що у разі проведення державним, приватним виконавцем індексації розміру аліментів, визначеного судом у твердій грошовій сумі, обчислення індексу споживчих цін здійснюється наростаючим підсумком, починаючи з наступного року з місяця, що відповідає місяцю встановлення розміру аліментів. Сам Порядок №1078 тепер розповсюджується на приватних та державних виконавців.

***

Читайте також:

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»

  • Хмарні сервіси: переваги для бізнесу
    Раніше для роботи з великими обсягами інформаціями потрібна була потужна комп’ютерна техніка. Її регулярно необхідно було оновлювати, тримати штат спеціалістів, які б стежили за працездатністю електроніки
    05.03.202480
  • 5 причин вибрати iPhone 15 Plus для роботи
    Смартфон для роботи має бути збалансованим: достатньо потужним для вирішення професійних задач і водночас простим у керуванні. Як, наприклад, Епл Айфон з продуманою до дрібниць операційкою
    25.02.202414
  • Планшет для бухгалтерії: у чому користь цього пристрою
    Ведення бухгалтерського обліку – це громіздка та об’ємна справа. Зазвичай бухгалтери на великих підприємствах працюють за персональними комп’ютерами, на котрі встановлено ліцензійні програми для обліку та аудиту
    05.01.20242581
  • Фінанси у фокусі: найгарячіші тренди роботи для бухгалтерів у різних містах від експертів Jooble
    Сфера фінансів та бухгалтерії в Україні розвивається навіть під час війни. Розповідаємо про бухгалтерські тренди ринку праці та рівні доходів у різних містах
    29.12.202344
  • Навіщо бухгалтеру Макбук?
    Бухгалтер — працівник, на якому тримається фінансова, облікова та статистична складова бізнесу, а його головний інструмент — персональний комп’ютер. Його робота часто передбачає професійну активність 24/7, крім потужного компа з усіма потрібен ще й лептоп
    27.11.2023551