• Посилання скопійовано

Створення контрольної стрічки в електронній формі у РРО, ПРРО – що змінилось: «7 хвилин» з Тимуром Алієвим

Подивившись відео, ви дізнаєтесь про нові вимоги щодо створення контрольної стрічки, штрафні санкції за порушення стосовно контрольної стрічки та зміни до порядку передачі даних



Контрольну стрічку може формувати як класичний, так і програмний РРО.

У класичному РРО контрольною стрічкою насамперед є копія розрахункових документів, послідовно сформованих РРО, що надруковані або створені в електронній формі таким реєстратором. Крім того, до контрольної стрічки РРО належить також копія фіскальних звітних чеків у разі створення контрольної стрічки в електронній формі. Таке визначення нам дає абзац 32 статті 2 Закону про РРО.

До того ж слід мати на увазі, що пункт 5 статті 17 Закону про РРО навіть передбачає відповідальність, пов’язану з контрольною стрічкою класичного РРО. Розмір штрафу при цьому становить 510 грн і накладати його можуть через те, що контрольну стрічку не надруковано або не створено в електронній формі на РРО. Також цей штраф може загрожувати, якщо виявлено спотворення даних про проведені розрахункові операції, інформація про які міститься на такій контрольній стрічці.

Щодо ПРРО, то він може працювати як в режимі онлайн, так і офлайн. Останній передбачає роботу ПРРО з відсутності зв’язку з сервером ДПС.

З 22 червня 2021 року запрацював наказ Мінфіну від 29.03.2021 р. №184. Зокрема, цей документ вніс зміни до вимог щодо створення контрольної стрічки в електронній формі у РРО, ПРРО та модемів для передачі даних. Тепер у цих вимогах міститься визначення контрольної стрічки ПРРО.

Контрольна стрічка ПРРО - це електронні копії розрахункових документів, а також електронні копії фіскальних звітних чеків, які сформовані послідовно з додаванням у кожен наступний розрахунковий документ або фіскальний звітний чек хешу попереднього розрахункового документа або фіскального звітного чека та зберігаються в електронній формі ПРРО під час його роботи на період відсутності зв’язку між ПРРО та фіскальним сервером контролюючого органу (в режимі офлайн) до моменту передачі розрахункових документів або фіскальних звітних чеків до фіскального серверу контролюючого органу. Нагадуємо, що після того як ПРРО відновить звичну роботу, тобто перейде з режиму офлайн в режим онлайн, необхідно буде передати податківцям документи, сформовані в режимі офлайн.

По суті, Мінфін не зробив революцію, а лише відкоригував свою нормативку під зміни, внесені до Закону про РРО ще у грудні минулого року. Адже визначення контрольної стрічки ПРРО вже більше як півроку містить абзац 33 статті 2 Закону про РРО. До речі, жодної відповідальності щодо контрольної стрічки ПРРО Законом про РРО не передбачено.

Також уточнено вимоги щодо створення контрольної стрічки ПРРО. Так, ПРРО має забезпечувати створення та зберігання контрольної стрічки на ПРРО у разі здійснення розрахункових операцій у режимі офлайн до моменту передачі електронних розрахункових документів, електронних фіскальних звітних чеків до фіскального серверу контролюючого органу. Така передача завершується отриманням від фіскального сервера контролюючого органу підтвердження про доставку таких документів. Крім того, ПРРО має забезпечувати передачу до фіскального сервера контролюючого органу електронних копій розрахункових документів, електронних копій фіскальних звітних чеків та повідомлень, передбачених порядком роботи з ПРРО, що необхідні для обліку роботи ПРРО фіскальним сервером контролюючого органу.

Нагадуємо, що це повідомлення про відкриття зміни, а також про початок і закінчення роботи в режимі офлайн. Коментований наказ Мінфіну вніс зміни і до порядку передачі електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків РРО/ПРРО дротовими або бездротовими каналами зв’язку до органів ДПС. Цим Порядком встановлюється механізм передачі електронних копій розрахункових документів, фіскальних звітних чеків РРО/ПРРО, фіскальних звітів ПРРО і повідомлень, що передбачені Порядком реєстрації, ведення реєстру та застосуванням ПРРО, що необхідні для обліку роботи ПРРО фіскальним сервером контролюючого органу дротовими або бездротовими каналами зв’язку до органів ДПС для суб’єктів господарювання, що використовують РРО/ПРРО.

Суб’єкти господарювання, які використовують ПРРО, повинні передавати до органів ДПС по дротових або бездротових каналах зв’язку інформацію у формі:

  • електронних копій розрахункових документів;
  • електронних фіскальних звітів;
  • електронних фіскальних звітних чеків
  • та іншу інформацію, необхідну для обліку роботи ПРРО фіскальним сервером контролюючого органу, яка створюється засобами таких ПРРО.

Уточнена також норма щодо роботи фіскального сервера контролюючого органу. Так, через фіскальний сервер забезпечується реалізація фіскальної функції та здійснюється, зокрема, перевірка та збереження даних сертифікатів кваліфікованих або удосконалених електронних підписів та/або печаток, що використовуються таким ПРРО. Фіскальний сервер також повинен забезпечувати можливість суб’єктам господарювання, які використовують ПРРО, в автоматичному режимі отримувати дані про електронні розрахункові документи від фіскального сервера контролюючого органу, необхідні для формування засобами ПРРО та передачі до фіскального сервера фіскальних звітів та електронних фіскальних звітних чеків за відповідний період.

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»