• Посилання скопійовано

Реквізити податкової накладної – як заповнити коди: «7 хвилин» зі Сергієм Дробоття

Коли рядок «код» не заповнюється? Як вказати код ознаки джерела податкового номера? Кому реєстраційний (обліковий) номер надається ДПС?



Що таке код реєстру у податковій накладній, який необхідно вказати? Зверніть увагу: якщо ви складаєте податкову накладну для покупця, в якого відсутній податковий номер, то це не означає, що у нього відсутній індивідуальний податковий номер. Він є умовним. Наприклад, для неплатника ПДВ умовний ІПН – 100000000000; для нерезидента – 300000000000; при ліквідації основних засобів, при умовному продажу – 500000000000. Тобто це не конкретний ІПН покупця, а умовний ІПН. 

У цьому випадку графа або рядок «податковий номер покупця» не заповнюється. Заповнюється індивідуальний податковий номер рядок, а рядок «податковий номер» не заповнюється. Це означає, що не потрібно заповнювати і ту клітинку, чи той рядок, який має назву «код рядка» (обведено червоним кругом на слайді у відео). 

Тобто якщо у нас немає податкового номеру у покупця, ця клітинка не заповнюється.

Більше всього запитань було стосовно третього коду чи третьої цифри. Що це означає? Тобто у нас є всього 4 цифри.

Якщо наш покупець – юридична особа, платник ПДВ, у нього є індивідуальний податковий номер і звичайний податковий номер, то в цій клітинці необхідно вказати «1». Це означає, що наш покупець є юридичною особою, яка внесена до Єдиного державного реєстру підприємств (організацій) України.

Якщо наш покупець є платником ПДВ, фізичною особою, суб’єктом підприємницької діяльності, то необхідно в цій клітинці вказати цифру «2», оскільки цю особу внесено до Державного реєстру фізичних осіб.

Якщо покупець – звичайна фізособа, не СПД, не платник ПДВ, то у нас буде така податкова накладна для неплатника ПДВ, тобто буде стояти умовний ІПН (100000000000) і податковий номер взагалі відсутній і відсутній номер в цій клітиночці. 

Тобто ще раз зверніть увагу, хто у нас покупець – платник ПДВ чи неплатник ПДВ. Якщо неплатник ПДВ – забуваємо про податковий номер, забуваємо взагалі про цю клітинку «Код».

Цифра «3» вказується, якщо реєстраційний обліковий номер платника податків присвоюється контролюючим органів. І ось тут дуже цікаво, що ця цифра «3».

На цифрі «4» я не зупиняюся – це особливі підприємці, які за релігійними обставинами відмовилися від податкового номеру.

Цифру «3» необхідно поставити у клітинці покупця, якщо податкову накладну, розрахунок коригування складаємо для покупця, платника ПДВ, який є уповноваженою особою договору про спільну діяльність на території України без створення юридичної особи. Це особлива категорія платників ПДВ. Тобто у нас є дві особи: платники ПДВ і між ними спільна діяльність, договір про спільну діяльність, і одна з осіб веде цю діяльність. Для цієї спільної діяльності визначено спеціальний номер. 

Отже, необхідно вказати в останній клітинці покупця цифру «3», якщо податкову накладну складаємо для:

• управителя майна, 

• інвесторів (операторів) за угодами про розподіл продукції, 

• юросіб – нерезидентів, які у нас виконують в Україні міжнародні програми, 

• іноземних дипломатичних представництв,

• постійних представництв нерезидентів. 

Тобто, як бачите, дуже така специфічна категорія покупців, коли у податкових накладних необхідно вказати код «3», код реєстру. Це означає, що податковий номер цим покупцям присвоєно безпосередньо органом податкової служби. Тобто вони не внесені до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України.

На практиці таких ситуацій дуже і дуже мало.

 ***

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»

  • Хмарні сервіси: переваги для бізнесу
    Раніше для роботи з великими обсягами інформаціями потрібна була потужна комп’ютерна техніка. Її регулярно необхідно було оновлювати, тримати штат спеціалістів, які б стежили за працездатністю електроніки
    05.03.202480
  • 5 причин вибрати iPhone 15 Plus для роботи
    Смартфон для роботи має бути збалансованим: достатньо потужним для вирішення професійних задач і водночас простим у керуванні. Як, наприклад, Епл Айфон з продуманою до дрібниць операційкою
    25.02.202414
  • Планшет для бухгалтерії: у чому користь цього пристрою
    Ведення бухгалтерського обліку – це громіздка та об’ємна справа. Зазвичай бухгалтери на великих підприємствах працюють за персональними комп’ютерами, на котрі встановлено ліцензійні програми для обліку та аудиту
    05.01.20242581
  • Фінанси у фокусі: найгарячіші тренди роботи для бухгалтерів у різних містах від експертів Jooble
    Сфера фінансів та бухгалтерії в Україні розвивається навіть під час війни. Розповідаємо про бухгалтерські тренди ринку праці та рівні доходів у різних містах
    29.12.202344
  • Навіщо бухгалтеру Макбук?
    Бухгалтер — працівник, на якому тримається фінансова, облікова та статистична складова бізнесу, а його головний інструмент — персональний комп’ютер. Його робота часто передбачає професійну активність 24/7, крім потужного компа з усіма потрібен ще й лептоп
    27.11.2023551