• Посилання скопійовано

ФОП–«єдинник» припиняє діяльність – як звітувати: «7 хвилин» з Ольгою Целуйко

За який період і коли звітувати? Як заповнити декларацію? Які способи подання декларації?



З 1 січня 2021 року вже діє оновлена форма декларації платника єдиного податку. Вона затверджена наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. №578, але нова редакція цієї декларації була прийнята наказом Мінфіну від 09.12.2020 р. №752. І, як сказано в самому наказі №752, вона подається за податкові звітні періоди 2021 року. Тобто "єдинники" подають нову декларацію.

Як заповнювати нову декларацію? Ті фізособи, які були спрощенцями і щодо яких до Єдиного держаного реєстру внесено запис про припинення підприємницької діяльності, подають декларацію "єдинника" за останній податковий звітний квартал, в якому проведено державну реєстрацію припинення ФОПа, наростаючим підсумком з початку року протягом 40 календарних днів, що настають за останнім днем звітного кварталу або до закінчення такого звітного кварталу, на який припадає дата ліквідації. Тобто тут загальні норми, як її подавати.

А тепер звернемо увагу на деякі моменти при заповненні цієї нової декларації. 

Так, де тип декларації ми проставляємо «звітна». Період декларації - це буде квартал, в якому здійснено припинення. Якщо ми припиняємо діяльність в травні, то це буде другий квартал. І не забудьте поставити особливу відмітку у полі 8.1, тобто подання останньої декларації.

Зверніть увагу: у разі подання декларації за останній податковий звітний період, на який припадає дата держреєстрації припинення, "єдинник" звільняється від обов’язку подання декларації у строк, визначений для річного податкового звітного періоду.

Дані про доходи підприємця відображаються в таблиці, що відповідає його групі. Там у нас є табличка для першої, другої та третьої групи. Але зауважте, що в цьому році "єдинники" саме першої групи звільняються від сплати єдиного податку за період з січня по травень 2021 року. Крім випадків, якщо вони порушують правила перебування на групі єдиного податку (це пряма норма Податкового кодексу). Отже, якщо ви будете заповнювати декларацію, то авансові внески за січень-травень 2021 року не нараховуються і не сплачуються. Тобто ви там проставляєте прочерки.

Крім того, з’явився новий додаток, який прийшов на зміну додатку 5. Це буде перший додаток до декларації. І ми заповнюємо цей перший додаток і дані до розділу 7 декларації переносимо з цього додатку.

Як же його заповнити?  По-перше, ми вказуємо тип «звітна», тобто це додаток до звітної декларації, бо це ж у складі декларації подається.  Звітним періодом ми зазначаємо квартал. Тип форми - це поле 5, «після припинення». Дата державної реєстрації припинення, поле 6, зазначаємо дату зняття з держреєстрації (ось це не забувайте заповнити). І період перебування на спрощеній системі оподаткування, поле 8, ви вказуєте повні місяці. Наприклад, якщо в 2021 році ми закривалися у травні, скажімо 20 травня, то ми зазначаємо період з 1 січня по 31 травня.

І ще такий маленький, але важливий момент. Код застрахованої особи, це поле 8.1, ми вказуємо «6» – фізична особа  - підприємець на спрощеній системі оподаткування. Це зноска 11 до заповнення декларації. Зауважу, що багато років у нас уже немає порядків заповнення декларацій і часто люди не знають як її заповнити. Це ж дуже просто взагалі. Уважно читайте ось ці зноски, які проставлені в самій формі. Всі їх перечитайте. Ось це і є той порядок заповнення. Все, що податківці вважали важливим, вони там вказали, в цих зносках.

Як заповнюється таблична частина додатку 1? У графі 2 ви вказуєте мінімальну заробітну плату, тобто 6000 грн (а може і більше, якщо ви вирішили платити більше). Ця графа заповнюється, якщо у вас немає пільги зі сплати ЄСВ. В графі 3, як і раніше в додатку 5, ви проставляєте 22%, тобто ставку ЄСВ. А в графі 4 множите графу 2, значення, і графу 3. І так по всіх місяцях. Далі у вас виходить підсумкова сума ЄСВ, яка і переноситься до звітної декларації в розділ 7.

Зверніть увагу: податківці знову помилилися і вказали, що показники груп графи 4 дорівнюють графі 3 помножену саме на цю ж графу 4. Але це не правильно написано, а рахувати треба правильно. Тобто множити графу 2 на графу 3.

"Єдинники" першої групи звільнені від сплати ЄСВ за той же період з січня по травень 2021 року. Отже, у графах 2-4 за цим місяцем ми ставимо прочерки. Це пряма норма Закону від 13.05.2020 р. №592-ІХ.

Як же подається така декларація? Коли ви подали документи на припинення і внесено запис до Єдиного реєстру про ваше припинення, електронний документообіг припиняється і ви будете подавати декларацію особисто або через свого представника, або поштою з повідомленням і описом вкладень.

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»

  • Хмарні сервіси: переваги для бізнесу
    Раніше для роботи з великими обсягами інформаціями потрібна була потужна комп’ютерна техніка. Її регулярно необхідно було оновлювати, тримати штат спеціалістів, які б стежили за працездатністю електроніки
    05.03.202480
  • 5 причин вибрати iPhone 15 Plus для роботи
    Смартфон для роботи має бути збалансованим: достатньо потужним для вирішення професійних задач і водночас простим у керуванні. Як, наприклад, Епл Айфон з продуманою до дрібниць операційкою
    25.02.202415
  • Планшет для бухгалтерії: у чому користь цього пристрою
    Ведення бухгалтерського обліку – це громіздка та об’ємна справа. Зазвичай бухгалтери на великих підприємствах працюють за персональними комп’ютерами, на котрі встановлено ліцензійні програми для обліку та аудиту
    05.01.20242591
  • Фінанси у фокусі: найгарячіші тренди роботи для бухгалтерів у різних містах від експертів Jooble
    Сфера фінансів та бухгалтерії в Україні розвивається навіть під час війни. Розповідаємо про бухгалтерські тренди ринку праці та рівні доходів у різних містах
    29.12.202344
  • Навіщо бухгалтеру Макбук?
    Бухгалтер — працівник, на якому тримається фінансова, облікова та статистична складова бізнесу, а його головний інструмент — персональний комп’ютер. Його робота часто передбачає професійну активність 24/7, крім потужного компа з усіма потрібен ще й лептоп
    27.11.2023551