• Посилання скопійовано

Середня зарплата – знову зміни у розрахунку! «7 хвилин» з Тетяною Гуль

Які зміни внесено у розрахунок середньої зарплати? Як врахувати премії при обчисленні середньої зарплати? Чи робити перерахунок раніше нарахованих виплат?



Початок осені для бухгалтерів позначився черговими змінами. А саме 1 вересня 2021 року на засіданні Уряд вдосконалив механізм обчислення середньої заробітної плати і вніс зміни до Порядку №100. У чому ж полягає таке покращення та чи спросить це життя бухгалтерів? Давайте розбиратися.

Перша і головна зміна стосується порядку включення премій при розрахунку середньої зарплати. А саме, абзаци другий та третій пункту 3 Порядку №100 викладені у новій редакції.

По-перше, сума нарахованої заробітної плати (увага, крім премій (в тому числі за місяць) та інших стимулюючих виплат за підсумками роботи за певний період) враховуватимуться в тому місяці, за який вона нарахована. Тобто, якщо з якихось причин працівнику нарахована зарплатна виплата за минулий місяць, то її потрібно віднести до місяця, за який вона нарахована.

Наприклад, у вересні працівникові донараховано індексацію за серпень 2021 року. При розрахунку середньої зарплати цю виплату слід віднести до серпня. Нагадаю, що починаючи з 12 грудня 2020 року правила щодо віднесення виплати до місяця, за який її було нараховано, стосувалось всіх без винятку виплат, у тому числі і премій. І якщо працівникові були нараховані відпускні, наприклад, у січні 2021 року, а в червні чи липні йому нарахована премія за підсумками роботи у 2020 році, тобто за місяці, які увійшли до розрахункового періоду, то потрібно було цю премію за певними правилами розподілити та віднести до місяців, за які вона була нарахована. А працівникові, який використав відпустку ще півроку тому, треба було перерахувати середню зарплату та донарахувати відпускні.

Зараз норма щодо віднесення виплат до місяців, за які вона була нарахована, зазначена в абзаці 2 пункту 3 Порядку №100, не поширюється на премії. Але не все так просто. Абзацом третім цього ж пункту передбачено новий порядок включення премій до розрахунку середньої зарплати. Оновлений пункт 3 Порядку №100 звучить так: «Премії (в тому числі премії за місяць) та інші стимулюючі виплати за підсумками роботи за певний період при обчисленні середньої зарплати враховуються в заробіток періоду, який відповідає кількості місяців, за які вони нараховані, починаючи з місяця, в якому вони нараховані». Отже, що ми маємо? Якщо попередня редакція Порядку №100 стосувалася розподілу премій та виплат, нарахованих за 2 місяці та більший період, то зараз вона розповсюджується і на премії за один місяць. Тобто спеціальний механізм розподілу застосовуємо для всіх премій (щомісячних, квартальних, за півріччя, рік). А отже обсяг роботи у бухгалтерів збільшиться.

Крім того, за новими правилами розподіл премій буде відбуватися пропорційно кількості місяців, за які вони нараховані, але починаючи з місяця, в якому вони нараховані. А також розраховуватимуться від відпрацьованого часу. На жаль, ця нова норма написана досить незрозуміло та заплутано. Як зазначалося на засіданні Уряду, метою цих змін було спрощення зрозрахунків, оскільки чинні механізми обчислення середньої зарплати є досить складними в адмініструванні, особливо для підприємств, де працює багато працівників. Тобто планувалося, що не потрібно буде робити перерахунок середньої зарплати у зв’язку з нарахуваннями у майбутньому премій та інших стимулюючих виплат за певний період. Та дуже сподіваємось що нові заплутані змінинайближчим часом детальніше роз’яснить Мінекономіки.

Що стосується самого алгоритму розподілу премій, то тут майже змін немає. Порядком №100 передбачено, що до заробітку відповідних місяців розрахункового періоду додається частина премії, яка визначається діленням суми премії або іншої стимулюючої виплати за підсумками роботи за певний період на кількість відпрацьованих робочих днів періоду, за який вони нараховані, та множенням на кількість відпрацьованих робочих днів відповідного місяця, що припадає на розрахунковий період.

Давайте розглянемо це на умовному прикладі. Припустимо, що працівника у жовтні направлено у відрядження. Розрахунковим періодом є серпень – вересень 2021 року. У вересні такому працівникові була нарахована премія за підсумками роботи у третьому кварталі у сумі 12 000 грн. Але до розрахунку середньої зарплати будемо включати не всю суму премії, а лише її частину, яку визначаємо так: ділимо на кількість відпрацьованих днів у третьому кварталі та множимо на фактично відпрацьовані дні у серпні та вересні.

Із нового ще маємо такі зміни: виплати, що не враховуються у розрахунку середньої зарплати, доповнено виплатами, пов’язаними зі святковими датами, а також грошовою винагородою за сумлінну працю та за зразкове виконання службових обов’язків.

Крім того, працівникам, яким у період з 12 грудня 2020 року обчислення середньої зарплати було здійснено відповідно до Порядку №100 (чинного з 2020 року) без врахування нарахованих у цьому періоді премій та виплат за підсумками роботи за певний період, протягом трьох місяців після набрання чинності цієї постанови буде здійснено перерахунок середньої заробітної плати з урахуванням пункту 3 Порядку обчислення середньої зарплати, затвердженого зазначеною постановою.

***

Читайте також: Правила врахування премій в розрахунок відпускних: що знову змінилося?

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»

  • Хмарні сервіси: переваги для бізнесу
    Раніше для роботи з великими обсягами інформаціями потрібна була потужна комп’ютерна техніка. Її регулярно необхідно було оновлювати, тримати штат спеціалістів, які б стежили за працездатністю електроніки
    05.03.202480
  • 5 причин вибрати iPhone 15 Plus для роботи
    Смартфон для роботи має бути збалансованим: достатньо потужним для вирішення професійних задач і водночас простим у керуванні. Як, наприклад, Епл Айфон з продуманою до дрібниць операційкою
    25.02.202414
  • Планшет для бухгалтерії: у чому користь цього пристрою
    Ведення бухгалтерського обліку – це громіздка та об’ємна справа. Зазвичай бухгалтери на великих підприємствах працюють за персональними комп’ютерами, на котрі встановлено ліцензійні програми для обліку та аудиту
    05.01.20242581
  • Фінанси у фокусі: найгарячіші тренди роботи для бухгалтерів у різних містах від експертів Jooble
    Сфера фінансів та бухгалтерії в Україні розвивається навіть під час війни. Розповідаємо про бухгалтерські тренди ринку праці та рівні доходів у різних містах
    29.12.202344
  • Навіщо бухгалтеру Макбук?
    Бухгалтер — працівник, на якому тримається фінансова, облікова та статистична складова бізнесу, а його головний інструмент — персональний комп’ютер. Його робота часто передбачає професійну активність 24/7, крім потужного компа з усіма потрібен ще й лептоп
    27.11.2023551