• Посилання скопійовано

Амортизація основних засобів – що змінилося: «7 хвилин» з Валентиною Верхогляд

У яких випадках податкова амортизація зупиняється? Які правила застосування виробничого методу амортизації? У яких випадках застосовується прискорена амортизація?



Вартісний критерій основних засобів

Згідно з ПКУ до основних засобів в податковому обліку належать матеріальні об’єкти, щодо яких одночасно дотримані такі умови:

  • очікуваний строк корисного використання об’єкта з дати введення його в експлуатацію перевищує 1 рік;
  • вартість об’єкта перевищує 20 000 грн (до 23 травня 2020 року було 6 000 грн).

Тобто об’єкти, що вводяться в експлуатацію з 23 травня 2020 року в податковому обліку визнаються основними засобами, якщо їхня вартість перевищує 20 000 грн. Об’єкти що введені в експлуатацію до 23 травня, вартість менше 20 тисяч, але більше 6 тисяч, визнаються основними засобами і не переводяться в необоротну малооцінку на субрахунок 112. Відповідну позицію наведено у листах ДПСУ від 04.06.2020 р №8939/7/99-00-07-02-01-07 та від 05.06.2020 р. №2314/6/99-00-07-02-02-06/ІПК.

 

Ремонти і поліпшення основних засобів

З 23 травня 2020 року Законом №466 в ПКУ внесено такі зміни. На період модернізації, реконструкції, добудови, дообладнання, консервації основних засобів, податкова амортизація зупиняється. Це відповідає нормам НП(С)БО 7 «Основні засоби». Але з 8 серпня 2020 року завдяки Закону №786 податкова амортизація зупиняється лише на період консервації основних засобів. Тепер це відповідає міжнародному стандарту 16 «Основні засоби», але не відповідає національним стандартам бухобліку.

Що стосується витрат на поточні і капітальні ремонти, то їх, як і раніше, відносять на витрати періоду. І на час їх проведення амортизація не зупиняється.

З 23 травня 2020 року в податковому обліку застосовується виробничий метод амортизації основних засобів. Це новація Закону №466. Нагадаємо, в бухобліку цей метод застосовувався і раніше для вирівнювання податкового та бухгалтерського обліку по виробничому методу, передбачені перехідні правила. Рішення про застосування виробничого методу амортизації основних засобів в податковому обліку платник міг прийняти в ІІ, ІІІ або IV кварталі 2020 року. За результатами інвентаризації основних засобів з виробничим методом амортизації можливі такі варіанти:

  • залишкова вартість основних засобів без урахування переоцінки в бухобліку менше їх балансової вартості в податковому обліку. Різниця амортизується як окремий об’єкт основних засобів за прямолінійним методом протягом 20 кварталів, починаючи з кварталу переходу;
  • залишкова вартість без урахування переоцінки в бухобліку більше балансової вартості основних засобів у податковому обліку. В цьому разі в податковому обліку продовжує амортизуватися балансова вартість основних засобів, яка була раніше (до переходу), але метод амортизації застосовується вже виробничий. При цьому згідно з ІПК від 11.11.2020 р. №4663/ІПК/99-00-05-05-02-06 у разі застосування виробничого методу у податковому обліку не враховуються мінімально допустимі строки корисного використання.

Що при цьому відбувається в декларації з податку на прибуток? У декларації амортизація суми перевищення (1/20 в квартал) залишкової вартості основних засобів у податковому обліку, що будуть амортизуватись за виробничим методом, над даними залишкової вартості в бухобліку, відображається в новому рядку 4.2.16.2 додатка РІ.

 

Прискорена амортизація основних засобів

Закон №466 доповнив пункт 43-1 ПКУ такою нормою: платник може прийняти рішення про застосування прискореної амортизації основних засобів в період з 20 по 30 рік. Відповідні групи основних засобів наведено на слайді. Право на застосування прискореної амортизації виникає щодо об’єктів, які одночасно мають відповідати таким критеріям:

  1. введення в експлуатацію в одному з податкових періодів з 20 по 30 роки;
  2. є новими, тобто не були вживані і не відображалися в обліку у складі основних засобів раніше, в тому числі у інших осіб; 
  3. мають використовуватися у власній господарській діяльності та не передаватися в оренду (винятком є випадок, коли оренда є основним видом господарської діяльності).

Рішення про застосування прискореної амортизації ОЗ має бути оформлено наказом по підприємству. Якщо під час експлуатації основних засобів будуть порушені вказані вимоги до закінчення їх строку амортизації за прискореним терміном, платник зобов’язаний здійснити перерахунок та:

  • збільшити фінрезультат на суму прискореної амортизації, нарахованої з моменту введення основних засобів в експлуатацію (рядок 4.1.17.1 Додатку РІ);
  • зменшити фінрезультат на суму звичайної амортизації (рядок 4.2.16.1 Додатку РІ).

Увага! При застосуванні прискореної амортизації основних засобів податкові строки амортизації можуть бути меншими за строки, встановлені у бухгалтерському обліку, незважаючи на вимоги п. 138.3.3 ПКУ. В декларації введені нові самостійні рядки: А3-2, А4-2, А5-2 і А9-2 в додатку АМ.

 ***

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»

  • Хмарні сервіси: переваги для бізнесу
    Раніше для роботи з великими обсягами інформаціями потрібна була потужна комп’ютерна техніка. Її регулярно необхідно було оновлювати, тримати штат спеціалістів, які б стежили за працездатністю електроніки
    05.03.202480
  • 5 причин вибрати iPhone 15 Plus для роботи
    Смартфон для роботи має бути збалансованим: достатньо потужним для вирішення професійних задач і водночас простим у керуванні. Як, наприклад, Епл Айфон з продуманою до дрібниць операційкою
    25.02.202415
  • Планшет для бухгалтерії: у чому користь цього пристрою
    Ведення бухгалтерського обліку – це громіздка та об’ємна справа. Зазвичай бухгалтери на великих підприємствах працюють за персональними комп’ютерами, на котрі встановлено ліцензійні програми для обліку та аудиту
    05.01.20242591
  • Фінанси у фокусі: найгарячіші тренди роботи для бухгалтерів у різних містах від експертів Jooble
    Сфера фінансів та бухгалтерії в Україні розвивається навіть під час війни. Розповідаємо про бухгалтерські тренди ринку праці та рівні доходів у різних містах
    29.12.202344
  • Навіщо бухгалтеру Макбук?
    Бухгалтер — працівник, на якому тримається фінансова, облікова та статистична складова бізнесу, а його головний інструмент — персональний комп’ютер. Його робота часто передбачає професійну активність 24/7, крім потужного компа з усіма потрібен ще й лептоп
    27.11.2023551