• Посилання скопійовано

Як провести інвентаризацію на вимогу ДПС: «7 хвилин» від Анни Клєцової

У яких випадках податківці можуть бути присутніми під час інвентаризації? Чи можна відмовитись від проведення інвентаризації? Як оформити результати інвентаризації?



Під час перевірки податківці вимагають провести інвентаризацію товарів чи грошових коштів. І зараз з такою вимогою стикаються не тільки підприємства, а й ФОПи. Виникає питання: чи зобов’язані ми її проводити? Якщо так, то в які строки? І головне питання: чи мають право інспектори наполягати на її проведенні саме у їх присутності (ходити, дивитись, рахувати)? Давайте з’ясуємо.

Право вимагати проведення інвентаризації, дійсно, надано податківцям. Це передбачено у пп. 20.1.9 ПКУ і містить лише одну умову «під час проведення перевірок». Отже, можуть ініціювати інвентаризацію лише під час документальної чи фактичної перевірки. Нагадаємо, що перевірка - це коли вам вручили наказ про проведення перевірки, а не тільки запит чи вимогу про проведення інвентаризації. І зверніть увагу: коло об’єктів такої інвентаризації досить обмежене. Це основні засоби, товарно-матеріальні цінності і грошові кошти.

 

Коли ще є випадки для обов’язкового проведення інвентаризації?

Як бачимо на слайді у відео, за судовим рішенням або на підставі належним чином оформленого документа органу, який має право вимагати проведення.

 

Чи мають право інспектори наполягати на проведенні інвентаризації саме у їх присутності?

Участь інспектора у проведенні не є обов’язковою, оскільки норми ПКУ не передбачають такого права, як і не передбачають у платника податків обов’язку залучати їх до інвентаризації. Також хочу звернути вашу увагу на те, що їм надано право вимагати проведення інвентаризації. Але право вимагати не прирівнюється до права проводити. Робимо підсумок: вони можуть бути присутні, але виключно за вашим бажанням. При цьому ми зобов’язані надати результати проведення інвентаризації до податкової.

 

У які строки ми повинні провести інвентаризацію?

Податківці зазвичай строки вказують у свої вимозі і якщо це нас влаштовує – проводимо. Зауважимо, що в Положенні про інвентаризацію активів та зобов’язань, ні для інвентаризації взагалі, ні для конкретної примусової інвентаризації жодних граничних строків не передбачено, чим ви можете скористатися за необхідності.

До речі, були у нашій практиці випадки, коли підприємству було зручно провести інвентаризацію вночі. Щоб самостійно та без нервів. А зранку надали результати податківцям.

 

Якщо ви взагалі відмовляєтесь проводити інвентаризацію

 Така відмова є підставою для застосування адміністративного арешту майна. Стала позиція Верховного Суду, що арешт може бути застосований тільки у випадку відмови взагалі від проведення інвентаризації, а не відмови від проведення у присутності інспекторів. Отже, ви можете спокійно самостійно проводити інвентаризацію, результати якої подаєте до податкової супровідним листом. І надаючи потім такі документи, ви знизите всі свої ризики. У випадку бажання податківців застосувати до вас адмінарешт для суду у вас будуть як докази проведення інвентаризації, так і докази надання результатів податківцям.

 

Як оформити результати проведення інвентаризації і що подавати супровідним листом до податкової?

Тут все просто. Надаєте до контролюючого органу належним чином засвідчені копії документів. А саме - копію наказу про призначення комісії з проведення інвентаризації та копії інвентаризаційних описів.

 

Що з інвентаризацією ФОПів?

Коли на них не розповсюджуються ні Закон про бухоблік, ні Положення №879. У своїх індивідуальних консультаціях податківці це підтверджують. Проте ПКУ має чіткі вказівки про те, що у платника податків (а це і підприємці) може бути проведена примусова інвентаризація. А її результати потрібно якось оформити. Тому підприємець під час проведення інвентаризації за фактичною перевіркою (наприклад, готівки) може використати зразки первинних документів, які передбачені для використання юридичними особами.

 

Висновки

Участь інспектора у проведенні інвентаризації не є обов’язковою. Вони можуть бути присутні виключно за вашим бажанням.

Результати інвентаризації ви можете оформити за звичайними інвентаризаційними описами, копії яких подаєте до Держаної податкової служби супровідним листом.

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»