• Посилання скопійовано

До 11 липня 2022 р. подовжено строк інформування про бенефіціарів: «7 хвилин» з Тимуром Алієвим

Чи змінилася процедура подання інформації? Чи переноситься граничний строк подання інформації? Які законодавчі плани щодо зміни процедури та відповідальності за порушення?



Нарешті, 8 жовтня, Верховна Рада прийняла законопроєкт №5807 «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення». Цей закон очікували всі юрособи, які зобов’язані подати до 11 жовтня цього року оновлені дані про кінцевих бенефіціарних власників та структуру власності. І тепер цей граничний строк перенесено на 11 липня 2022 року. Разом з тим, з проєкту було виключено хороші новації, які могли суттєво полегшити процедуру подання даних про бенефіціарів.

Багато хто сподівався, що буде прийнято норму, за якою у випадках коли засновниками юридичної особи є виключно фізичні особи, які є кінцевими бенефіціарними власниками, інформація про її кінцевого бенефіціарного власника не зазначається. Але цього разу таку норму не було прийнято.

Також всі очікували, що непотрібно буде подавати нотаріально засвідчену копію документа що посвідчує особу, яка є кінцевим бенефіціарним власником юридичної особи, якщо такий документ вже є у матеріалах реєстраційної справи і він не змінюється. Цю зміну також, на жаль, не прийнято.

Також не виключено що до липня 2022 року зміниться і сама процедура та умови подання інформації. Принаймні вже зараз у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №6131, який також стосується порядку подання відомості про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи. Ним передбачено виключення громадських організацій та органів самоорганізації населення з переліку юридичних осіб, на яких поширюються зобов’язання подавати інформацію про бенефіціарів.

А іншим законопроєктом №6131-1 пропонуються зміни, які дозволять не подавати інформацію про бенефіціарів молодіжним та дитячим громадським організаціям, громадським спілкам та благодійним організаціям.

Цілком очевидно, що будуть ще й нові законопроєкти, якими буде передбачене звільнення від подання даних про кінцевих бенефіціарів для інших категорій юросіб. Втім можливе прийняття і не дуже хороших змін. У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №6003, яким, у разі його прийняття, буде запроваджено штрафи за неправдиві дані про бенефіціарних власників юросіб. Законопроєкт пропонує запровадити відповідальність юридичних осіб за внесення до єдиного державного реєстру неправдивих відомостей про кінцевого бенефіціарного власника юридичних осіб або внесення даних про його відсутність. Розмір санкції суттєвий (від 1-3 тис. н.м.д.г., тобто від 17 до 51 тисячі грн). Такий же розмір штрафу пропонується застосовувати і за неподання або несвоєчасне подання державному реєстратору інформації про кінцевих бенефіціарних власників юридичної особи або про його відсутність. За неподання документів для підтвердження відомостей про кінцевих бенефіціарних власників та неподання структури власності юридичної особи. До відповідальності притягуватимуть осіб уповноважених діяти від імені юридичної особи, тобто фактично керівників юридичних осіб.

Підіб’ємо підсумки. Наразі процедура надання оновлених даних про кінцевих бенефіціарних власників та структури власності залишилися без змін. Єдина зміна – новий граничний строк подання цієї інформації, 11 липня 2022 року.

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»