• Посилання скопійовано

Зросла зарплата та штрафи: кому та на скільки? – «7 хвилин» з Тетяною Гуль

На що впливає підвищення МЗП та ПМ? Як провести індексацію після підвищення ПМ? Які показники залишилися без змін?



З 1 грудня 2021 року відповідно до Закону про Держбюджет на 2021 рік зросли розміри мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму. Так, з цієї дати мінімальна зарплата збільшилась до 6500 грн в місячному розмірі та до 39,12 грн в погодинному розмірі.

Що ж стосується прожиткового мінімуму, то з 1 грудня 2021 року діятимуть такі нові розміри прожиткового мінімуму:

  • для дітей віком до 6 років – 2100 грн;
  • для дітей віком від 6 до 18 років – 2618 грн;
  • для працездатних осіб – 2481 грн;
  • для осіб які втратили працездатність – 1934 грн.

Загальний показник з 1 грудня становить 2393 грн.

 

На що повинен звернути увагу бухгалтер?

По-перше, на розмір посадових окладів. Якщо у вашому колдоговорі або положенні про оплату праці розмір посадових окладів прив’язаний до мінімальної зарплати або до прожиткового мінімуму працездатних осіб, то з 1 грудня 2021 року, у зв’язку із зростанням прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати, збільшуються і розміри посадових окладів. А отже, потрібно затвердити новий штатний розпис. Якщо ж посадові оклади прив’язані до розміру прожиткового мінімуму працездатних осіб станом на 1 січня календарного року, то посадові оклади залишаються на тому самому рівні, тобто не підвищуються.

Далі поговоримо про показники, на які впливає тільки зростання мінімальної зарплати. І це, звісно, розмір заробітної плати, яка нараховується працівникам і яка повинна бути не меншою ніж розмір мінімальної зарплати, як це передбачено ст. 3-1 Закону про оплату праці.

Таким чином, при повністю виконаній нормі праці з 1 грудня 2021 року зарплата працівника має бути не нижчою ніж 6500 грн. Якщо зарплата працівника нижча за мінімальну, то потрібно проводити доплату до мінзарплати.

По-друге, мінімальна зарплата впливає на розміри максимального та мінімального єдиного внеску. Так, максимальна величина бази нарахування ЄСВ дорівнює 15 розмірам мінімальної зарплати і з 1 грудня 2021 року ця величина становить – 97 500 грн. Ну а сума максимального внеску становить 21 450 грн для ставки 22% та 8 199,75 грн для ставки 8,41%. Збільшиться і мінімальний страховий внесок, з 1 грудня він складає 1430 грн. Нагадаємо, що ЄСВ, виходячи з мінімальної заробітної плати, визначаємо лише для працівників, які працюють за основним місцем роботи та не мають інвалідності. Підвищення мінімальної зарплати впливає і на розмір обмежень при розрахунку лікарняних та декретних. Так, сума лікарняних та декретних з розрахунку на місяць не повинна перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування ЄСВ, з якої сплачувався цей внесок, а це – 97 500 грн.

Крім того, з 1 грудня збільшується мінімальний розмір декретних з розрахунку на 1 день для основних працівниць. Сьогодні він становить 213,53 грн. Будьте уважні, застосовувати цей мінімальний розмір середньої зарплати для визначення суми декретних можна для відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, що розпочалася згідно з листком непрацездатності в грудні 2021 року.

Ще один показник на який впливає мінімальна зарплата це штрафи за порушення трудового законодавства. Розміри штрафів залежать від мінімальної зарплати встановленої законом на момент виявлення порушення. Так, наприклад, якщо Держпраці виявить неоформлених працівників, то з 1 грудня штраф за це становить 65 000 грн за кожного неоформленого працівника.

 

Показники, на які впливає прожитковий мінімум

По-перше, це розмір доходу що підлягає індексації. Нагадаємо, що згідно з Законом про індексацію та Порядком №1078, індексації підлягає зарплата в межах прожиткового мінімуму, встановленого для працездатної особи. Отже, із збільшенням прожиткового мінімуму для працездатної особи зміниться і межа для проведення індексації заробітної плати працівників. Тобто з 1 грудня 2021 року зарплату працівників слід індексувати в межах 2 481 грн. Суму перевищення не індексуємо. Зверніть увагу, якщо у вас не змінюється коефіцієнт індексації в порівнянні з минулим місяцем, сума індексації буде більшою. Це якраз і пов’язано із збільшенням розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи. Наприклад, якщо останнім місяцем підвищення окладу був лютий 2021 року, то коефіцієнт індексації і у листопаді і у грудні однаковий – 3,7, а от сума індексації збільшилась і становить у грудні 91,80 грн. Від розміру прожиткового мінімуму залежить і розмір аліментів. Їх розмір прив’язаний до прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку, а саме: мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Отже, з 1 грудня 2021 року мінімальний розмір аліментів на дітей до 6 років становитиме 1 050 грн, а для дітей віком від 6 до 18 років – 1 309 грн.

Також із зростанням прожиткового мінімуму підвищується розмір різних соціальних показників. Так, наприклад, з 1 грудня збільшиться розмір допомоги по вагітності та пологах, яка призначається непрацюючим жінкам (безробітним або студентам). Також змінюється і розмір допомоги по безробіттю і він не може бути більшим ніж 4 розміри прожиткового мінімуму для працездатної особи, а це з 1 грудня – 9 924 грн.

 

А що залишається у грудні без змін?

Не змінюються протягом 2021 року:

  • податкова соціальна пільга;
  • граничний розмір зарплати, що дає право застосування податкової соціальної пільги;
  • неоподаткований розмір нецільової благодійної допомоги;
  • неоподатковуваний розмір допомоги на поховання коштом роботодавця.

Не змінюється з 1 грудня також граничний розмір добових та сума неоподатковуваного доходу у вигляді подарунків. Оскільки ці показники залежать від мінзарплати і визначаються один раз, станом на 1 січня поточного року.

 

Підсумки. З 1 грудня 2021 року мінімальна зарплата становить 6 500 грн та зріс прожитковий мінімум. Новий розмір мінімальної зарплати впливає, зокрема, на межу з ЄСВ та розміри трудових штрафів. Від прожиткового мінімуму залежать сума індексації зарплати, розмір аліментів та соціальних допомог.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»