• Посилання скопійовано

«Покращення» для ФОПів – щоденний облік, збільшення доходу та РРО не для всіх: «7 хвилин» з Іриною Губіною

У черговому випуску поговоримо про плани щодо ведення обліку та застосування РРО, нові умови перебування на спрощеній системі та додаткові обмеження для ФОПів-«єдинників»



25 листопада у Верховній Раді зареєстровано новий законопроєкт №6348 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо застосування спрощеної системи оподаткування».

Неприємна новина очікується щодо обліку доходів та витрат. Депутати пропонують відновити для фізичних осіб – підприємців, які є платниками єдиного податку та ПДВ, ведення обліку доходів та витрат за типовою формою шляхом щоденного відображення отриманих доходів і витрат. А для ФОПів, які не є платниками ПДВ, щоденний облік буде вестися щодо доходів також за типовою формою. Тож нинішні правила щодо ведення обліку у довільній формі, які так подобаються ФОПам, з відображенням доходів та витрат за результатами місяця, наразі перебувають під загрозою скасування.

Крім цього, можуть бути зміни щодо обліку товарних запасів. ФОПи зможуть вести загальний облік не на кожному об’єкті здійснювання діяльності (місця продажу). Винятки передбачені щодо випадків здійснення діяльності, про які законом або ліцензійними умовами встановлена вимога щодо ведення такого обліку на кожному об’єкті.

Ще одна новина - це ймовірність обов’язковості застосування РРО виключно платниками єдиного податку ІІІ групи. Тож для ФОПів ІІ та ІV групи платників ця новина може бути досить позитивною. І, як і раніше, для ФОПів І групи РРО також не буде обов’язковим.

Крім цього, депутати пропонують дещо обмежити можливості податкових інспекторів під час перевірок. Зокрема, під час фактичної перевірки щодо РРО можуть заборонити податковому інспектору вимагати у фізичної особи – підприємця або його працівників будь-які документи, що стосуються походження товару.

Для ФОП, які сплачують єдиний податок, з 1 січня 2022 року можуть змінитися умови перебування на спрощеній системі оподаткування. По-перше, депутати можуть заборонити сплачувати єдиний податок ФОПам, які займаються виробництвом, високодохідними видами діяльності, здійснюють продаж товарів, що найчастіше ввозяться на територію України у незаконний спосіб. Йдеться про такі види діяльності:

  • у сфері поводження з відходами, в тому числі оптова торгівля відходами та брухтом;
  • діяльність суб’єктів природних монополій та діяльність суб’єктів господарювання на суміжних ринках;
  • виробництво машин та устаткування, їх експорт, імпорт, продаж на митній території України;
  • діяльність у сфері металургійного виробництва;
  • виробництва більшості хімічних речовин і хімічної продукції;
  • торгівля механічними транспортними засобами та оптова торгівля деталями та приладдям до них.

Ці заборони стосуються ФОП – платників єдиного податку незалежно від групи.

А от для ФОП І та ІІ групи платників єдиного податку передбачають додаткові обмеження. Бути платником податку не зможуть ФОПи, які здійснюють:

  • оптову торгівлю або посередництво в оптовій торгівлі;
  • продаж одягу із натурального хутра;
  • продаж технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту (в тому числі медичного призначення) вартістю понад 50 відсотків розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року (тобто від 3250 грн з 1 січня наступного року);
  • виробництво, постачання, продаж ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів та дорогоцінного каміння;
  • продаж підакцизної продукції;
  • продаж лікарських засобів;
  • надання послуг з доступу до мережі Інтернет;
  • продаж вживаних товарів;
  • розповсюдження лотерей;
  • надання посередницьких послуг з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна;
  • будівництво, в тому числі нове будівництво, ремонтні роботи, розширення та реконструкцію, зведення будівель зі збірних конструкцій на місці ведення робіт, а також будівництва тимчасових об’єктів;
  • надання платних послуг у сфері охорони здоров’я.

Тож у разі прийняття цього законопроєкту, як ми бачимо, багато хто з ФОПів ІІ групи платників єдиного податку будуть просто змушені обрати ІІІ групу або перейти на загальну систему оподаткування.

А для ФОПів І групи - платників єдиного податку законопроєктом суттєво скорочено перелік побутових послуг, які вони можуть здійснювати. Водночас передбачається збільшення порогу доходу платників єдиного податку ІІІ групи, що мають понад 10 найманих працівників. Якщо наразі поріг становить 1167 розмірів мінімальної зарплати незалежно від кількості працівників, то його збільшення передбачено до 3000 мінімальних заробітних плат для таких ФОПів, хто матиме більше 10 працівників. З 1 січня наступного року граничний розмір доходу може становити 19 млн. 500 тис. грн. Тож депутати пропонують надати органам місцевого самоврядування самостійно встановлювати і ставки єдиного податку для ІІІ групи платників. Ну а діапазон таких ставок від 1,5% до 3% у разі сплати ПДВ та від 2,5% до 5% у разі включення ПДВ до складу єдиного податку. Водночас пропонують встановити для платників єдиного податку ІІІ групи, які мають понад 10 найманих працівників або після прийняття закону створять понад 5 нових робочих місць, можливість застосувати мінімальну ставку податку до 1 січня 2027 року.

Підсумки. У разі прийняття Верховною Радою нового законопроєкту №6348 маємо наступне:

  • обов’язкове застосування РРО може залишитися виключно для ФОП – платників єдиного податку ІІІ групи;
  • ФОПам слід очікувати можливих змін щодо обліку доходів та витрат, а також щодо обліку товарних запасів;
  • може бути запроваджено суттєві обмеження щодо дозволених видів діяльності ФОП – платників єдиного податку.

***

Читайте також: Нові правила з РРО, обліку доходу та інші зміни для спрощеної системи: законопроєкт № 6348

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»