• Посилання скопійовано

Мінімальне податкове зобов’язання – новий податок для ФОП з 2022 року: «7 хвилин» з Тетяною Мойсеєнко

Хто сплачуватиме мінімальне податкове зобов’язання? Як воно обчислюється? Який порядок сплати МПЗ та звітування?


>


Податкова реформа, яка стартує з 1 січня 2022 року завдяки Закону №1914, досить серйозно зачепить всіх приватних підприємців, які мають у власності або користуються земельними ділянками сільськогосподарського призначення. І система оподаткування тут немає значення. Мінімальне податкове зобов’язання сплачують як платники єдиного податку, так і платники загальної системи оподаткування. По суті, це новий податок, навіть якщо автори податкової реформи і не визнають цього. Давайте з’ясуємо, що за ноу-хау придумали цього разу для приватних підприємців.

У новому пп. 14.1.114-2 ПКУ вказано, що мінімальне податкове зобов’язання - це мінімальна величина податкового зобов’язання зі сплати податків, зборів, платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, пов’язаних з виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції та/або з власністю та/або користуванням (орендою, суборендою) земельними ділянками, віднесених до сільськогосподарських угідь. Тобто запроваджується контрольний показник загальної суми податків для всіх суб’єктів, в тому числі приватних підприємців, які мають у власності та/або користуються земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь. При цьому йдеться як про оренду і суборенду, так і про інші види користування земельними ділянками сільськогосподарського призначення.

 

Як визначити мінімальне податкове зобов’язання?

На слайді у відео бачимо формулу для розрахунку мінімального податкового зобов’язання. Враховуються такі показники як:

  • нормативна грошова оцінка відповідної земельної ділянки з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного для справляння плати за землю;
  • кількість календарних місяців, протягом яких земельна ділянка перебуває у власності (оренді чи користуванні на інших умовах);
  • відповідний коефіцієнт.

Схожа формула передбачена і для обчислення мінімального податкового зобов’язання щодо земельної ділянки, нормативна грошова оцінка якої не проведена. Отже, за цією формулою буде визначатися контрольний показник у вигляді мінімального податкового зобов’язання. Далі його загальна сума щодо всіх земельних ділянок сільськогосподарського призначення буде зменшуватися на суму певних податків, сплачених приватними підприємцями протягом року. І якщо сума нарахованого мінімального податкового зобов’язання перевищує загальну суму сплачених податків, то суму перевищення приватний підприємець повинен доплатити. І що це, як не новий вид податку? До речі, він навіть не внесений до ст. 10 ПКУ, яка визначає загальнодержавні податки та збори. 

 

Які податки та збори будуть враховані у зменшення мінімального податкового зобов’язання для ФОП?

Для платників єдиного податку, залежно від обраної групи, враховуватимуться єдиний податок, ПДФО та військовий збір, утриманий з доходів фізичних осіб, які перебувають з ФОП у трудових чи цивільно-правових відносинах.

Для платників єдиного податку буде враховано не весь ПДФО та військовий збір, а лише в частині, пропорційній частці сільськогосподарського виробництва. Також можна зменшити:

  • на ПДФО та військовий збір отримані з доходів за договорами оренди, суборенди, ділянок сільськогосподарського призначення;
  • на земельний податок, за земельні ділянки, які віднесені до сільськогосподарських угідь, які використовуються для здійснення підприємницької діяльності;
  • на орендну плату за спеціальне використання води у разі, якщо її сплачують;
  • на 20% витрат на сплату орендної плати за орендовані сільськогосподарські угіддя.

Отже, різниця між нарахованим загальним мінімальним податковим зобов’язанням та загальною сумою вказаних податків та зборів сплачується до бюджету. Схожий набір податків, які зменшують мінімальне податкове зобов’язання для ФОП на загальній системі оподаткування, також наведено у п. 170.15 ПКУ.

 

Як буде сплачуватися мінімальне податкове зобов’язання?

Приватні підприємці будуть зобов’язані самостійно його нараховувати за наведеними у ПКУ формулами, визначати суму зобов’язання, яка підлягає сплаті до бюджету.

Далі слід заповнити у складі річної податкової декларації відповідний додаток з розрахунком загального мінімального податкового зобов’язання. Форму цього додатку ще має затвердити Мінфін. Зрозуміло, що для ФОПів на загальній системі оподаткування та ФОПів - платників єдиного податку будуть затверджені окремі форми додатків у складі відповідних податкових декларацій.

Перша сплата мінімального податкового зобов’язання відбудеться за результатами 2022 року у лютому 2023 року. Передбачено навіть понижуючий коефіцієнт на зобов’язання, які будуть нараховані за 2022 та 2023 рік.

Більше того, спочатку податківці не будуть застосовувати штрафи за несвоєчасну сплату цього зобов’язання за 2022 рік. Проте не скасовано штрафи за помилки в обчисленні мінімального податкового зобов’язання, а це, як правило, надає податківцям досить широке поле можливостей для нарахування штрафів. Тож всім підприємцям, які повинні сплачувати мінімальне податкове зобов’язання, вже варто вивчати нові правила оподаткування, які автори податкової реформи принесли їм під ялиночку. 

 

Підсумки

1. Мінімальне податкове зобов’язання сплачується, починаючи з 2022 року.

2. Сума зобов’язання зменшується на суму окремих податків та зборів.

3. Окремі штрафи за 2022 рік не будуть застосовуватися.

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»