• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 25-30 липня

Нові рахунки з ЄСВ вже з 1 серпня (поки що у двох областях), чергові консультації від ДФС і Держпраці, новий звіт для неприбуткових організацій і нова звітність з ПДВ для всіх, пом`якшення валютних обмежень від НБУ і декілька корисних статей від редакції.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 25-30 липня

Найперша новина — про нові рахунки з ЄСВ. Вже з 1 серпня вони будуть відкриті у двох областях: Закарпатській та Рівненській. Причина зміни рахунків — чергова реорганізація ДФС (перелік територіальних органів ДФС, які реорганізуються дивіться тут), а отже, це лише початок змін рахунків по всій країні. Про появу аналогічної інформації від ДФС України або інших регіональних ДФС ми, звісно, будемо повідомляти додатково. 

Наша постійна нетолерантна рубрика «якась дурня». ДФС — несподівано і не дуже зрозуміло — висловилась про формування податкового кредиту на підставі рахунку: «...якщо рахунок, що виставляється платнику податку за надані послуги, вартість яких визначається за показниками приладів обліку, містить загальну суму платежу, суму податку та податковий номер продавця, то такий рахунок для отримувача послуг є підставою для нарахування сум податку, що відносяться до складу податкового кредиту без отримання податкової накладної». Ми не дуже розуміємо, що саме мали на увазі податківці, але, про всяк випадок, все ж про це пишемо.

І щоб вже зовсім добити... Давно не було нових бланків? Ось вам, тримайте! Оновлену декларацію з ПДВ вперше подаємо за серпень 2016 року, а граничний термін її подання — 20 вересня. Взагалі-то Мінфін вніс зміни до форми декларації з ПДВ та до Порядку заповнення податкових накладних ще у травні, Наказом №503. Цей наказ було опубліковано у липні, отже звітність у серпні (за липень) подаємо ще за старою формою, а от у вересні (за серпень) — вже за новою.

Ще про нові документи і бланки. У минулий вівторок, 26 липня, набрали чинності нові порядки щодо реєстрації РРО та КОРО а також порядок контролю за доходами підприємців-«єдинників» з метою використання РРО. Уряд оновив списки виробництв, робіт, професій, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах (робота бухгалтером в Україні права на дострокову пенсію — на жаль! — не дає). А ще минулого тижня з'явилась Нова форма звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації. Ми аналізуємо зміни ось тут.

Інші листи від ДФС — не настільки загадкові, як той, що вище. Для погашення податкового боргу, що виник у зв’язку з недостатністю коштів на рахунку в СЕА ПДВ, платник податку повинен поповнити свій електронний ПДВ-рахунок. Про це податківці пишуть тут. Роз'яснення від ДФС про особливості внесення розмінної монети до РРО (плюс коментар від фахівців редакції «Дебет-Кредит») ви прочитаєте ось тут. Нарешті, про обкладення ПДВ операцій із постачання самостійно виготовлених товарів/послуг та виконаних робіт читайте тут.

Маємо три нові консультації від Держпраці. Перша — про видачу працівникам довідки про роботу та заробітну плату. (Роботодавець зобов'язаний видати працівникові на його вимогу довідку про його роботу на даному підприємстві із зазначенням спеціальності, кваліфікації, посади, періоду роботи та розміру зарплати). Друга — про (не)звільнення працівників через стан здоров’я. (Факт встановлення працівнику групи інвалідності не може бути підставою для його звільнення з ініціативи власника або уповноваженого ним органу). Нарешті, у третій наведено відповідь на питання: хто розробляє інструкції з охорони праці на підприємстві? (І розробляти, і затверджувати такі інструкції є обов’язок роботодавця).

Незважаючи на літо, ми продовжуємо писати корисні і цікаві статті. Що робити, якщо функції кадровика на підприємстві виконує бухгалтер? Коли це заборонено, а коли — ні? Як делегувати такий обов’язок бухгалтеру? Як проставляти підпис у трудовій книжці? Про ці та інші нюанси розповідають фахівці редакції. Інша наша стаття — це той випадок, коли краще знати, але ніколи не скористатись: «Дебет-Кредит» пише про те, що робити бухгалтеру і кадровику у разі смерті працівника. Як правильно оформити припинення трудових відносин, які документи потрібно зібрати, кому віддавати зарплату і трудову книжку померлого працівника та як оподатковувати належні йому виплати — про усі ці неприємні, але життєві речі. Третя стаття — про облік товарів неналежної якості. Як списати товари, які з часом втрачають якість, або якщо минає термін їх реалізації; чи можна провести їх уцінку і продати дешевше або використати у власній господарській діяльності? Відповіді на ці питання читайте тут.

Інші новини. Мінсоцполітики нагадало порядок звільнення працівників і розказало, чи можна укладати з директором договір про повну матеріальну відповідальність (взагалі-то ні, але за певних умов — так). Нацбанк України з 29 липня знову пом'якшив валютні обмеження. Зокрема, з 90 до 120 днів збільшено граничні терміни розрахунків за експортно-імпортними контрактами, а також удвічі — до 1 млн дол. — підвищено суму розрахунків, понад яку платежі за імпортними контрактами можуть здійснюватися тільки із застосуванням акредитивної форми розрахунків. А розробники «M.E.Doc» оприлюднили відеоінструкції зі створення та заповнення звіту з ЄСВ (додаток 4): «скасовуючої» та «додаткової» форм. Подивитись відео можна за посиланням.

До зустрічі через тиждень.
Ваш «Дебет-Кредит»

 


Сподобалась стаття?

Зареєструйтесь на сайті і раз на тиждень, зранку у понеділок, отримуйте на свою поштову скриньку листа від редакції із темою «Головне за тиждень».

Стисло і зрозуміло ми пишемо про найголовніше з того, що сталося минулого тижня і чого Вам очікувати у найближчі п`ять робочих днів. А, отже, Ви ніколи не пропустите усе дійсно найважливіше!

Зареєструватись і отримувати листи від редакції! 


 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»