• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 15-20 серпня

Нюанси індексації зарплати у липні та серпні від Мінсоцполітики, знову про штатний розпис на підприємстві від Держпраці, нові консультації від ДФС і листи Нацбанку. Також — корисна аналітика від редакції: як відправити у декрет головного бухгалтера і як правильно надавати працівникам щорічні відпустки. А ще — покрокова інструкція по заміні директора на підприємстві (бухгалтерів вона теж стосується!).

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 15-20 серпня

Мінсоцполітики — про індексацію зарплати і не тільки. Кожного місяця фахівці Мінсоцполітики на прикладах пояснюють, як правильно розрахувати індексацію для різних періодів. Цього разу вони розказали про нюанси індексації зарплати у липні та серпні 2016 року. А ми, як завжди, додали дещо від редакції та доповнили матеріал посиланнями на інші корисні новини, статті і калькулятор індексації. Ще у міністерстві роз'яснили законодавчі норми щодо відпусток окремих категорій (держслужбовців, ветеранів війни, працівників-сумісників тощо), а також особливості ведення трудових книжок підприємцями (в останньому листі Мінсоцполітики розповіли, чи може підприємець відкривати трудові книжки своїм працівникам та чи потрібно йому робити запис про здійснення підприємницької діяльності).

Знову про штатний розпис на підприємстві. Затвердження штатного розпису є обов'язковим, за його відсутність роботодавець несе адміністративну відповідальність, а назви посад (професій) у штатному розписі повинні відповідати Класифікатору професій. Усе це все нібито давно відомо, але Держпраці вирішила повторити. (А редакція додала посилання на актуальну статтю про періодичність оновлення штатного розпису).

Чергові консультації від ДФС. Помилково отримані кошти: чи обкладаються вони ПДВ? Якщо договірні відносини між госпсуб’єктами відсутні, а отримані кошти повернуто у п’ятиденний термін, то ні, не підлягають, — вважають у ДФС. Також податківці нагадали порядок виправлення помилок у звіті з ЄСВ, який подано після закінчення звітного періоду і роз'яснили про право на податковий кредит за податковою накладною, яка була вчасно зареєстрована в ЄРПН, але не включена до податкового кредиту (можна, у межах 1095 днів від дати її складання). А ще розповіли, що робити у разі постачання за 1 грн товарів, придбаних/виготовлених для проведення рекламних заходів. (Нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ, виходячи із ціни їх придбання, та скласти дві податкові накладні).

Як завжди — корисна аналітика від редакції. Головний бухгалтер збирається в декретну відпустку, а на час його відсутності планують призначити виконуючим обов'язки іншого штатного бухгалтера. Що робити з ключами та сертифікатами ЕЦП та як юридично правильно оформити цю ситуацію? Читайте тут! У іншій статті ми пишемо про надання щорічних відпусток працівникам. Для чого в наказі про надання відпустки зазначати, за який період надається така відпустка? Чи є це обов'язковим? Які форми наказу використовувати? Відповіді на усі ці питання ви знайдете тут.

Але це не все! Ось ще один великий і актуальний матеріал від фахівців «Дебету-Кредиту»: про заміну директора та/або головного бухгалтера на підприємстві; крок за кроком. Якщо зовсім коротко, то послідовність дій повинна бути така:

Крок 1. Змінюємо директора/бухгалтера
Крок 2. Повідомляємо ДФС про прийняття нового працівника
Крок 3. Повідомляємо держреєстратора про зміну кервіника (бухгалтера це не стосується)
Крок 3. Йдемо до органу ДФС, заповнюємо форму №1-ОПП
Крок 4. Відвідуємо сертифікований центр
Крок 5. Міняємо картку з підписами (нотаріус + банк)

Докладно про усі ці кроки (а також як оформити тимчасову заміну працівника) читайте тут.

Три новини від Нацбанку. По-перше, затверджене Положення про порядок здійснення банками аналізу та перевірки документів (інформації) про фінансові операції та їх учасників. Документ затверджено постановою НБУ від 15.08.2016 р. №369 і набере чинності 1 вересня 2016 року. По-друге, Нацбанк роз'яснив, у якому розмірі можна видати позику готівкою та яка гранична сума розрахунків готівкою між підприємствами (підприємцями) протягом одного дня (150 і 10 тис грн відповідно). По-третє, маємо лист у якому НБУ говорить про готівку на виплату зарплати, порядок її використання та зберігання. (Якщо коротко: готівкові кошти, отримані підприємством в касі банку на виплати, пов'язані з оплатою праці, і не виплачені працівникам в установлені строки, мають бути депоновані).

Що ще нового? У минулу п`ятницю набрав чинності Наказ №585, яким внесено зміни до декларації з податку на прибуток (ми писали про це позаминулого тижня). Вперше нова декларація має подаватися тими, хто застосовує квартальний звітний період за підсумками 2016 року, а тими, для кого встановлено річний звітний період — вже за підсумками 2017 року. Але як буде на практиці — подивимось.

Також ДФС затвердила нові форми реєстраційних карток для отримання послуг електронного цифрового підпису (вони набувають чинності вже з 5 вересня 2016 року), Мінфін вніс зміни до Інструкції про оформлення матеріалів про адмінпорушення, а Нацбанк спростив умови для оплати імпорту послуг (скасовано вимогу щодо надання акту цінової експертизи для здійснення резидентами оплати імпорту послуг).

Скоро до школи! До закінчення літа залишилось зовсім трішки. А далі — вересень, школа, уроки... От і ми цієї осені вирішили відкрити свою школу. Щоправда, вона для дорослих (вас!), предмети там читатимуть знані і авторитетні консультанти з оподаткування (наші зіркові лектори), уроки довші за звичайні (кожен по півтори години) і проходять онлайн (а потім усі «школярі» зможуть передивлятись їх у запису). Вже у вересні на вас очікує перший авторський курс із трьох відео-уроків «Все про заробітну плату» від Тетяни Мойсеєнко. Тільки до 30 серпня вартість одного уроку від 287 грн, а замовивши повний курс із трьох уроків ви отримаєте додаткову знижку -15% та подарунок: книгу-бестселер Т. Мойсеєнко «Середня заробітна плата» (в електронному вигляді). Детальніше про теми, програму та дати уроків читайте тут.
І, звісно, всі учасники отримають відеозапис уроків і слайди з матеріалами лектора!

До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

 


Сподобалась стаття?

Зареєструйтесь на сайті і раз на тиждень, зранку у понеділок, отримуйте на свою поштову скриньку листа від редакції із темою «Головне за тиждень».

Стисло і зрозуміло ми пишемо про найголовніше з того, що сталося минулого тижня і чого Вам очікувати у найближчі п`ять робочих днів. А, отже, Ви ніколи не пропустите усе дійсно найважливіше!

Зареєструватись і отримувати листи від редакції! 


 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»