• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 22-27 серпня

Що Мінфін думає про мінімальну зарплату і прожитковий мінімум у 2017 році й надалі, нові консультації від ДФС і Фонду з ТВП, корисна аналітика від редакції, податковий календар на наступний тиждень і наші нові семінари (осінь майже настала, а, отже, — новий сезон і нові зустрічі).

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 22-27 серпня

Минулий тиждень був святковий, тож новин небагато. Але одна з них «зачепила». Мінфін видав лист «Щодо підготовки бюджетних запитів до проекту державного бюджету на 2017 рік та проекту прогнозу державного бюджету на 2018-2019 роки», у якому розповів про прогнозний розмір прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати у 2017 році. Ці показники становитимуть... Вдихніть-видихніть... І ще раз... Так ось: очікуваний розмір прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати з 1 січня 2017 року становитиме 1600 грн, з 1 травня — 1684 грн, а з 1 грудня — цілих 1762 грн. Це було б майже все, якби у цьому ж листі не буда наведена інформація про прогнозні показники на 2018 та 2019 рр. Якщо зовсім коротко, то прожитковий мінімум хоча б у 2000 грн нам «світить» лише з грудня 2019 року. Мінімальна зарплата, відповідно, теж.

Консультує Фонд з ТВП. Зворотню сторону листка непрацездатності (розділ «Довідка про заробітну плату») можна не заповнювати. Замість цього можна надати розрахунок середньої заробітної плати за 12 місяців. Про усе це читайте тут. Як розрахувати «декретні», якщо працівниця, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до трьох років, йде у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, — Фонд роз'яснює ось тут. А про особливості оплати лікарняних та декретних працівникам-сумісникам Фонд нагадує у цій консультації (Фахівці редакції доповнили її прикладом нарахування лікарняних за основним місцем роботи та за сумісництвом).

Все про МНМА у діяльності підприємства. Який порядок амортизації малоцінних необоротних активів та як відображати їх в обліку? Чи виникають податкові різниці на суму їх амортизації при проведенні коригування визнаного фінрезультату на різниці? Відповіді на ці та інші питання ми розглядаємо у аналітичній статті від редакції.

Більше аналітики від «Дебету-Кредиту». Все про податкову соціальну пільгу на прикладах від редакції: хто має право на неї та у якому розмірі, які документи необхідні для її отримання та які особливості застосування підвищених розмірів пільги, — читайте тут. Які особливості роботи підприємця за трудовим договором? Чи вести на нього трудову книжку? Що є його основним місцем роботи та чи має він право на податкову соцпільгу? Як оплачувати лікарняні підприємця і надавати йому відпустку? Про все це ми пишемо тут. А ще минулого тижня ми вивчали про нюанси встановлення неповного робочого часу на підприємстві — ось тут.

Податківці — про зустрічні звірки. У «Віснику податкової служби» надрукували консультацію, у якій спеціалісти ДФС звернули увагу на три факти про зустрічні звірки. По-перше, зустрічна звірка — це не нововведення податківців, а описаний у ПКУ спосіб тримання податкової інформації контролюючими органами. По-друге, зустрічні звірки не є перевірками, порядок їх проведення затверджено Кабміном ще у 2010 році. По-третє, під дію зустрічних звірок може потрапити будь-яка фізособа-підприємець незалежно від обраної системи оподаткування та суми отриманих доходів.

Ще більше консультацій від податківців. В яких випадках, на письмові запити ДФС можна не відповідати — читайте тут, а як формувати податковий кредит на підставі бухгалтерської довідки, — тут. Про сплату земельного податку підприємцями -«єдинниками», за ділянку під нерухомістю, що надається в оренду податківці роз’яснюють тут. А про те, що змінилося у реєстрації, перереєстрації та скасуванні РРО у зв'язку з затвердженням Наказу №547, нагадують ось тут.

Держпраці розповіла про атестацію робочих місць. Щоб з'ясувати, чи потрібно проводити атестацію, підприємству слід вивчити норми охорони та гігієни праці щодо свого виробництва, а також 4 (чотири!) Списки виробництв, робіт, професій, посад і показників. А вже після цього, знайшовши в зазначених документах роботи, фактори, професії, які є на робочих місцях, роботодавець проводить атестацію таких місць. Причому атестація повинна проводитися незалежно від того, є роботодавець юридичною особою чи приватним підприємцем.

Не забувайте про податки! (Хоча, хіба про них забудеш?) Сьогодні останній день сплати ЄСВ гірничими підприємствами з доходу за липень 2016 р. А от завтра — і це стосується майже всіх! — платимо ПДФО і військовий збір з нарахованого, але не виплаченого доходу за липень 2016 р. Ще завтра останній день сплати ПДВ, акцизного податку, плати за землю за липень 2016 р. і чотирьох видів рентної плати. Докладно про усе це, із посиланнями на бланки, нормативку, статті і новини по темі, читайте у нашому податковому календарі.

Насамкінець — про податкову оптимізацію і не тільки. У червні ми провели перший О2 ФОРУМ: дводенний семінар, присвячений податковій оптимізації і безпеці бізнесу. Потім ще один, і ще... Тема виявилась актуальною, лектори — чудовими, а ті, хто відвідав ці семінари — надзвичайно задоволені. Тому зовсім скоро ми повертаємось із оновленою програмою. Вже через місяць, 28-29 вересня відбудеться Перший осінній О2 ФОРУМ: оптимізація і обшуки. Перший день з вами буде наш постійний лектор Олександр Смирнов, а другий день практичні завдання проводитимуть адвокати Ксенія Проконова та Денис Овчаров.
Також цього разу у нас буде новий формат: онлайн-трансляція першого дня форуму. Тож якщо ви хочете дізнатись про 100 і 1 спосіб оптимізації податків від Олександра Смирнова, але не можете особисто відвідати практикум — замовляйте його перегляд прямо зараз (додатково ви також отримаєте запис виступу і усі слайди).

До зустрічі вже восени
Ваш «Дебет-Кредит»

 


Сподобалась стаття?

Зареєструйтесь на сайті і раз на тиждень, зранку у понеділок, отримуйте на свою поштову скриньку листа від редакції із темою «Головне за тиждень».

Стисло і зрозуміло ми пишемо про найголовніше з того, що сталося минулого тижня і чого Вам очікувати у найближчі п`ять робочих днів. А, отже, Ви ніколи не пропустите усе дійсно найважливіше!

Зареєструватись і отримувати листи від редакції! 


 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»