• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 29 серпня - 2 вересня

Дванадцять нововведень, які чекають на нас у вересні (не рахуючи два десятки законопроектів, які Кабмін пропонує розглянути Раді вже цього тижня), нові листи від ДФС і консультації від Держпраці, корисна аналітика від редакції, Кабмін про тарифи і субсидії, а також — актуальна судова практика.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 29 серпня - 2 вересня

Що наc чекає у вересні? Подання нової декларації з ПДВ, нові форми реєстраційних карток для отримання ЕЦП, підвищення тарифів на електроенергію і так далі — усього 12 змін та подій. Поки що... Адже вже 6 вересня розпочинає свою роботу Верховна Рада, на першому ж пленарному тижні якої (6-9 вересня) Уряд просить розглянути цілих 20 законопроектів. А ще у вересні продовжується оновлення рахунків зі сплати ЄСВ; зокрема, з 1 вересня будуть відкриті нові рахунки в Івано-Франківській області. (Нагадуємо, що місяць назад, у серпні вже змінили рахунки зі сплати ЄСВ у 8 областях: Закарпатській, Дніпропетровській, Донецькій, Кіровоградській, Полтавській, Рівненській, Миколаївській та Харківській).

Аналітика від «Дебету-Кредиту»: ліквідація фізособи-підприємця та сплата податків. Чи правомірним є накладення ДПІ штрафу на фізособу за податками та РРО, якщо на момент прийняття рішення така особа вже припинила підприємницьку діяльність? Чи поширюється мораторій на такі перевірки у 2016 році? Відповіді на ці питання ви знайдете тут. Також минулого тижня фахівці редакції розглянули особливості оподаткування допомоги на лікування від роботодавця і обліку добровільного медичного страхування працівників, а також розказали про навчання фізосіб за рахунок підприємства та як правильно заповнити первинні документи про нарахування та виплату заробітної плати (остання тема виявилась дуже популярною).

Перейменували місто або вулицю — подайте повідомлення за ф. № 20-ОПП. Податківці нагадують: у разі перейменування міста, вулиці чи інших топонімів, слід подати до контролюючого органу за основним місцем обліку повідомлення за ф. № 20-ОПП з оновленою інформацією про об’єкт оподаткування. І — до пари — ще одне фіскальне роз`яснення: розглядаючи можливість використання факсиміле у прибуткових і видаткових касових документах (практично гамлетівське «бути чи не бути?»), податківці рішуче відповідають: «Не бути»!

Ще більше листів і консультацій від ДФС (вже не таких фіскальних). Якщо підприємець надає документ про його реєстрацію, ПДФО та військовий збір не утримуються. Про це податківці роз'яснили тут. Про порядок округлення показників у графі «Ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування ПДВ» податкової накладної — ось тут. Як відображаються доходи самозайнятих осіб у податковому розрахунку за ф. №1ДФ, якщо такі доходи нараховані та виплачені в різних кварталах — читайте тут. А про строки для повернення авансу, якщо відрядження не відбулося — тут (3 банківські дні з дня прийняття рішення про відміну поїздки).

Три нові консультації від Держпраці. Правила внутрішнього трудового розпорядку: що це таке, хто їх затверджує, як їх складати та які штрафи за відсутність? Чергове роз`яснення від Держпраці читайте тут. Про особливості розірвання трудового договору з ініціативи працівника — ось тут, а про те, що потрібно знати про укладання колективного договору — за цим посиланням.

Кабмін запустив сайт про тарифи і субсидії. 30 серпня запрацював сайт, який має допомогти громадянам розібратися у сплаті житлово-комунальних послуг. На ньому можна знайти відповіді на найбільш поширені питання щодо тарифів, субсидій, а також скористатись калькулятором комунальних платежів і субсидій. «Введіть дані власної квартири та тарифи свого міста і дізнайтеся скільки у разі оформлення субсидії складатимуть Ваші комунальні витрати, а скільки за Вас заплатить держава. Все просто і прозоро», — написав з цього приводу прем'єр-міністр Володимир Гройсман на своїй сторінці уFacebook.

Насамкінець — судова практика. На сайті ЄДР судових рішень з’явилась ухвала Київського апеляційного адмінсуду від 18.08.2016 р. №826/13368/15 щодо документального підтвердження списання ПММ. Якщо коротко, то керуватись Нормами №43 при списанні ПММ підприємства не зобов’язані, а тому мають право включати в свої витрати всю суму списаних ПММ на підставі будь-якого первинного документу, розробленого ними самостійно з урахуванням обов’язкових реквізитів. Рішення правильне, що, звісно, не може не радувати. 

До зустрічі через тиждень.
Ваш «Дебет-Кредит»

 


Сподобалась стаття?

Зареєструйтесь на сайті і раз на тиждень, зранку у понеділок, отримуйте на свою поштову скриньку листа від редакції із темою «Головне за тиждень».

Стисло і зрозуміло ми пишемо про найголовніше з того, що сталося минулого тижня і чого Вам очікувати у найближчі п`ять робочих днів. А, отже, Ви ніколи не пропустите усе дійсно найважливіше!

Зареєструватись і отримувати листи від редакції! 


 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»