• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 19-24 вересня

Кому чекати на позапланові перевірки; ДФС — про недосконалість СЕА ПДВ та визнання операцій безтоварними; можливі наслідки скасування печаток для юросіб; консультації від Мінсоцполітики і Держпраці, а також аналітика від редакції. Ще — рейтинг платників податків від ДФС, Держбюджет-2017 і нові пластикові паспорти вже з 1 жовтня.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 19-24 вересня

СЕА ПДВ допомогає шахраям — оце так новина! Краще пізно, ніж ніколи: у ДФС визнали, що система електронного адміністрування ПДВ в її нинішньому вигляді є недосконалою, створює умови для корупційної діяльності та сприяє створенню фіктивного податкового кредиту. І документ відповідний наводять: доповідну записку від Головного управління внутрішньої безпеки ДФС України «Щодо виявлення передумов докорупційних дій при формуванні ліміту в Системі електронного адміністрування ПДВ».

Кому очікувати на позапланові перевірки? 1 серпня 2016 року Солом'янський райсуд м. Києва прийняв рішення по справі №760/6919/16-к, яким 79 підприємств було визнано такими, що мають ознаки фіктивності. Тим же рішенням суд ухвалив провести позапланову документальну перевірку понад 900 підприємств і фізичних осіб. Чому так сталось, що це означає та чого чекати підприємствам, які потрапили до переліку – ми багато писали про усе це минулого тижня. Але якщо ви раптом пропустили: посилання на статтю — ось тут, перелік юросіб з ознаками фіктивності — тут, а список їх 953 контрагентів, яким загрожують перевірки, — за цим посиланням. А ще завтра о 14 годині редакція буде проводити вебінар «Фіктивність? Стратегії ефективного захисту». Аадвокат Олександр Смирнов розкаже про роботу з первинними документами, докази реальності операцій, судову практику з питань фіктивності господарських операцій тощо. Зареєструватись можна тут.

Увага! Нереальність господарських операцій з товарами. Нові методичні рекомендації, за якими будуть визнаватися операції безтоварними, були затверджені листом ДФС №16872/7/99-99-14-02-02-17 ще 16.05.2016 р. Як фіскали будуть перевіряти безтоварність операцій за новими Методрекомендаціями, кого і у яких випадках це стосується, які докази податківці шукатимуть та до чого тут мораторій на перевірки? Про усе це ми пишемо тут. А поки що ось вам цитата із статті:

«Наявність доказу про проведення безтоварної операції у одного з постачальників стосуватиметься всіх суб’єктів господарювання, задіяних у ланцюгу поставок цього товару (від першого постачальника до кінцевого споживача). Отже, перевірка, що доведе безтоварність у одній ланці такого ланцюга, призведе до перевірок у всіх інших, хто такий товар придбавав або продавав».

Скасування «мокрих» печаток для юросіб: які наслідки? 8 вересня 2016 р. Верховною Радою у першому читанні було принято законопроект, яким скасовується обов'язкове використання печаток юридичними особами і фізособами-підприємцями. Чого чекати, якщо законопроект стане законом, читайте у статті. На підставі яких документів податківці можуть роботи висновки при перевірці підприємця? Ось консультація від фахівців редакції. А про те, як правильно оформити документи, коли працівник змінює статус роботи з основної на сумісництво, Фонд з ТВП роз'яснює ось тут.

Новини від Мінсоцполітики. Яка відповідальність передбачена за непроведення коригування середньої заробітної плати? Мінсоцполітики повідомляє: це порушення законодавства про працю, за яке встановлено штраф у розмірі мінімальної зарплати на момент виявлення порушення. Ще у міністерстві нагадали про додаткові соціальні відпустки для жінок, які мають двох i бiльше дiтей вiком до 15 рокiв та розказали про багатозмінний режим роботи, доплату за роботу у вечірній час та надання відпусток за роботу у вечірню і нічну зміни.

Консультують податківці. На яку суму зарплати працівника-інваліда нараховується єдиний соцвнесок, якщо її розмір не перевищує розміру мінімальної заробітної плати? Роз'яснення від податківців з прикладами від редакції дивіться тут. Куди сплачувати податки, якщо юрособа змінила місцезнаходження — податківці розказують ось тут. Як «спрощенцям», які не є платниками ПДВ, заповнити Книгу обліку доходів, читайте тут. І, нарешті, — ось нагадування від ДФС, як розрахувати ЄСВ, якщо працівник вийшов з відпустки та відпрацював неповний місяць. 

Інші новини. ДФС оприлюднила ТОП-100 компаній зі сплати податків (у першій десятці три тютюнові компаніі, ще шість повязані із нафтою, газом і енергетикою, а також «Укрзалізниця»); поріг продажу без касових папратів підвищили до 250-500 тис. грн (залежно від організаційної форми та умов діяльності структурних підрозділів підприємства); оприлюднено текст проекту Держбюджету-2017 (з 1 січня мінімальна зарплата та прожитковий мінімум становитимуть 1600 гривень на місяць). А ще з 1 жовтня усі охочі зможуть отримати пластиковий паспорт (обіцяють, що це коштуватиме не більше 145 грн)

До зустрічі через тиждень.
Ваш «Дебет-Кредит»

 


Сподобалась стаття?

Зареєструйтесь на сайті і раз на тиждень, зранку у понеділок, отримуйте на свою поштову скриньку листа від редакції із темою «Головне за тиждень».

Стисло і зрозуміло ми пишемо про найголовніше з того, що сталося минулого тижня і чого Вам очікувати у найближчі п`ять робочих днів. А, отже, Ви ніколи не пропустите усе дійсно найважливіше!

Зареєструватись і отримувати листи від редакції! 


 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»