• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 10-15 жовтня

Вже вдруге за рік буде змінено Звіт з ЄСВ (Додаток 4), ще й Декларацію з податку на прибуток за III квартали також подаємо за новою формою; Перелік кодів видів сплати податків викладено у новій редакції, а ДФС затвердила новий Довідник пільг; депутати збираються запровадити ще один соціальний внесок, а Держказначейство — ввести єдиний рахунок для сплати податків. З приємного: закордонний паспорт подешевшав на 170 грн, а у нашої сторінки на Фейсбуці вже 30 000 друзів. Ура!

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 10-15 жовтня

Одразу про несподіване. Вже вдруге за рік буде змінено форму щомісячного Звіту з ЄСВ (Додаток 4). Наказом Мінфіну № 813 від 07.09.16 внесено уточнення до Порядку складання ЕСВ, до Інструкції про нарахування ЕСВ,  а також несуттєво змінено Додаток 4 (таблиці 2 та 8). Зміни косметичні: усюди слово «престарілий»  замінили на фразу «особа похилого віку», але все одно: Звіт з ЄСВ слід буде подавати за новою формою. Щоправда, цей наказ поки що не набрав чинності, отже за вересень у жовтні звітуємо за старою формою та чекаємо оновленої інформації.

 

Декларацію з прибутку за ІІІ кв. 2016 р. також подаємо за новою формою. Ще влітку наказом Мінфіну від 08.07.2016 №585 була оновлена Декларація з податку на прибуток. Також зміни було внесено до Розрахунків податку на прибуток постійних представництв нерезидентів (наказ Мінфіну від 13.06.2016 № 544). Обидві форми містять нові рядки для авансового внеску: 2/9 від суми податку за три квартали 2016 року. Такі аванси слід сплатити до 31 грудня 2016 року, але податківці, як і очікувалося, «рекомендують» відображати їх у Декларації з податку на прибуток вже за три квартали 2016 р.

 

Нюанси заповнення касових ордерів: роз'яснення від НБУ та приклади від редакції. Порядок ведення касових операцій юридичними особами регулюється Положенням №637 НБУ. У  п’ятому абзаці п. 3.10 глави 3 Положення вказано, що у касових ордерах, в разі оформлення їх на загальну суму, реквізит «Одержав» або «Прийнято від» (в ПКО) не заповнюється! А у разі прийняття коштів від фізособи до каси підприємства, в рядку «Прийнято від» зазначається ПІП фізособи ,яка отримує товар, послугу, роботу. Про це пише Нацбанк України у своєму листі від 14.09.2016 № 50-0004/77077. А який алгоритм заповнення ПКО та ВКО відповідно до Положення № 637, — про це «Дебет-Кредит» пише тут.

 

Трохи новин звідусіль. Держпраці роз’яснила особливості прийняття на роботу осіб, які поєднують роботу з навчанням за денною формою, Фонд з ТВП розказав про звітність за формою №Ф4-ФСС з ТВП за III квартал 2016 року (хто повинен подавати такий звіт, як правильно його заповнити та які граничні строки його подання до Фонду), а податківці висловились на тему: чи зобов’язана фізична особа – підприємець проводити інвентаризацію (плюс коментар від редакції).

 

Ще три новини з найближчого майбутнього. По-перше, Перелік кодів видів сплати податків і зборів викладено у новій редакції (набере чинності з дня офіційного опублікування наказу Мінфіну від 05.09.2016 р. №811, яким його затверджено). По-друге, Комітет ВР з питань соцполітики рекомендує ухвалити законопроект про введення загальнообов'язкового соціального медичного страхування. Згідно з проектом, платити страховий внесок доведеться працедавцям, а його розмір буде затверджуватися Кабміном щорічно (за попередніми підрахунками це 290-350 грн/міс. за кожну особу). По-третє, Державна казначейська служба України виступила з ініціативою створення єдиного рахунку у казначействі для сплати податків. Пропонується створити систему електронного адміністрування для податку на прибуток, рентної плати, екологічного податку та ін. Щоправда на єдиний рахунок не будуть зараховуватись кошти для сплати ПДФО та ЄСВ (тому що вони сплачуються при виплаті заробітної плати).

 

Звільняється працівник? Переконайтесь, що ви з ним повністю розрахувались! Зарплата, індексація, компенсація за невикористану відпустку або за відрядження у вихідний день... Бухгалтер може помилитися при нарахуванні будь-якої з цих виплат, а наслідки для підприємства будуть істотні: аж до виплати середнього заробітку за весь період від моменту звільнення. Все залежить від знань працівником своїх прав (або від прискіпливсті інспектора з праці). Детальніше про наслідки будь-яких заборгованостей перед працівником при звільненні читайте у матеріалі редакції. Ще один матеріал від «Дебету-Кредиту» — покрокова інструкція для суб’єкта господарювання: як списати залишок коштів на рахунку у ліквідованому банку? (Ми написали її на основі нового листа ДФС від 04.10.2016 р. №21581/10/26-15-12-05-11).

 

Інші новини. Закордонний паспорт подешевшав на 170 грн. (тепер його вартість становитиме 325 грн 47 коп. за звичайний паспорт та 391 грн 47 коп. за паспорт з чіпом); епопея зі зміною реквізитів для зарахування платежів з ЄСВ дійшла нарешті до Київської області (це вже сімнадцята область із новими рахунками, про попередні читайте тут); Мінфін оновив форму Квитанції про прийняття податків і зборі (суттєвих змін вона не зазнала), а ДФС затвердила нові довідники податкових пільг: №80/1 та №80/2 (станом на 01.10.2016 р.).

 

Наостанок — хвилинка вихваляння (і просто красива цифра). У сторінки «Дебету-Кредиту» на Фейсбуці — вже 30 тисяч друзів. Ми дуже раді і дуже з цього пишаємось. Якщо ви один з цих тридцяти тисяч — щиро дякуємо за довіру. Але якщо ви зареєстровані у Facebook і дотепер не «лайкнули» нашу сторінку, саме час це зробити: ми подаємо там найважливішу інформацію, робимо це оперативно і людською мовою. Зрештою, така величезна кількість бухгалтерів просто не може помилятись :). 

 

До зустрічі через тиждень.
Ваш «Дебет-Кредит»

 


Сподобалась стаття?

Зареєструйтесь на сайті і раз на тиждень, зранку у понеділок, отримуйте на свою поштову скриньку листа від редакції із темою «Головне за тиждень».

Стисло і зрозуміло ми пишемо про найголовніше з того, що сталося минулого тижня і чого Вам очікувати у найближчі п`ять робочих днів. А, отже, Ви ніколи не пропустите усе дійсно найважливіше!

Зареєструватись і отримувати листи від редакції! 


 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»