• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 24-29 жовтня

Мінімальну зарплату хочуть збільшити удвічі, пенсії обіцяють підняти на 10%, а зарплати вимагають збільшити на цілих 30%! Крім цього і як завжди: актуальні листи від ДФС і нові консультації від редакції. Ще — аналіз нововведень у застосуванні РРО та КОРО, нова облікова ставка НБУ та вирішальна роль ДФС у 80-у місці України в щорічному рейтингу легкості бізнесу (принаймні, так вважає Роман Насіров).

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 24-29 жовтня

Сьогодні Хеловін. Сучасне свято, яке походить від старовинного кельтського, перекладається як як «надвечір'я Дня всіх святих» та святкується у ніч проти 1 листопада. Веселі і страхітливі костюми, ліхтар Джека з гарбуза, діти, які лякають дорослих та одне одного, а також усілякі акції, знижки і подарунки у магазинах. Хтось його святкує, хтось ні, хтось хоч-не-хоч вимушений шити і клеїти костюми до садочку і школи :)

Більше про це свято ви знайдете у Вікіпедії, а ми, як завжди щопонеділка, — про бухгалтерські новини (деякі з них також — виглядають просто як свято).

 

З 1 січня мінімальну зарплату хочуть збільшити до 3200 грн. «Ми з вами забезпечимо в країні двократне збільшення мінімальної заробітної плати. Це означає єдине, що з 1 січня жоден громадянин України не буде отримувати менше ніж 3200 грн», — заявив у минулу середу прем’єр-міністр Володимир Гройсман. При цьому Уряд обіцяє змінити систему прив'язки ліцензій, штрафів та інших платежів до «мінімалки». Свято? Здається, так! Тільки не зрозуміло чого: щедрості, популізму чи хитрощів. Більше цитат про майбутнє підвищення (від членів Уряду, голови ДФС і навіть президента Порошенко), а також експерс-аналіз наслідків читайте тут.

 

Свято продовжується. Це ще не все...За словами Володимира Гройсмана, наступний виклик Уряду після підвищення мінімальної заробітної плати – створення справедливої системи пенсійного забезпечення. «Ми шукаємо сьогодні необхідні рішення для того, щоб змінити саму пенсійну систему і вона стала більш справедливою і більш самодостатньою, щоб люди теж відчували, що реальні доходи від пенсій зросли». Як тільки Уряд знайде відповідне рішення, він одразу повідомить українських громадян, — зазначив прем’єр-міністр. А поки що з 1 грудня 2016 року пенсії будуть підвищені на 10%, а в Раді вже зареєстровано законопроект, яким пропонується оподатковувати пенсії, що перевищують 10 прожиткових мінімумів, за ставкою 80%.

 

Свято продовжується-2. А ще президент Порошенко закликав бізнес підвищити зарплати українців на 20-30% мінімум. Про це він заявив під час засідання Національної ради реформ. Президент вважає, що сьогодні роботодавці платять на 23% менше податків з фонду оплати праці, тож повинні ділитися з працівниками. «Підвищення зарплати має бути, як мінімум, на 20-30% - це мінімум», — сказав Порошенко. «У мене прохання одне: віддайте це вашим працівникам», — закликав президент. У коментарях в мережі голові держави радять розпочати із фабрики «Рошен» і заводу «Ленінська кузня», ми ж змушені толерантно промовчати.
І досить вже на сьогодні сумнівних свят!

 

ДФС оприлюднила новий режим роботи щодо приймання податкової звітності (у тому числі й в електронному вигляді). Ось цитата, її достатнью: «Терміни прийняття податкової звітності контролюючим органом в електронному вигляді не відрізняються від термінів прийняття її у паперовому вигляді, за винятком подання податкової звітності в електронній формі в останній день граничного строку подання. В останній день граничного строку подання податкової звітності в електронній формі контролюючі органи приймають податкову звітність до останньої години (до 24-ї години) дня, в якому спливає такий граничний строк». Графік роботи Центрів обслуговування платників буквально по годинах дивіться тут.

 

І знову зміни! Тільки ми встигли звикнути до оновленої форми КОРО, як Мінфін уже вносить чергові зміни до порядку застосування РРО та ведення КОРО і розрахункових книжок. Новину про це цитайте тут, а аналітику від редакції — за посиланням. Наказ №837, яким затверджено нововведення, набере чинності вже у цю п`ятницю, 4 листопада 2016 року.

 

Свіжі листи і консультації від ДФС. Податківці нагадали основні правила ведення Книги обліку доходів платників єдиного податку I, II та III груп, які не є платниками ПДВ, роз'яснили порядок відображення у формі №1ДФ нарахованого та виплаченого доходу та відповіли на актуальне питання: чи може підприємець–«єдинник» здавати в оренду частину нерухомості як фізособа, а частину — як підприємець? (Відповідь: ні, не може). Ще розказали, коли подавати декларацію з ПДВ за період непроведення господарської діяльності. Якщо при цьому платник податку має суми від’ємного значення попередніх періодів — декларація подається, якщо ж показники, які підлягають декларуванню, відсутні — подавати декларацію не потрібно.

 

Ліміт каси: коротко про головне. В яких розмірах його встановлювати? Коли переглядати та як збільшити ліміт? Як це все документально оформляти? Про усе це ми пишемо у редакційній статті. (Плюс зразки Розрахунку встановлення ліміту залишку готівки в касі та Наказу про встановлення ліміту залишку готівки у касі підприємства). А ось ще два матеріали від редакції: про відображення у звіті з ЄСВ доходів декретниці читайте тут, а про тимчасове суміщення професій і чи повідомляти про це податківців — ось тут.

 

Інші новини. ДФС підтвердила, що вперше відзвітувати з ЄСВ за новою формою роботодавці повинні будуть саме у листопаді (за жовтень 2016 року), Нацбанк знову знизив облікову ставку до 14% (вже вшосте за рік), а Кабмін схвалив зміни до Податкового, Митного та Бюджетного кодексів. А ще у щорічному рейтингу легкості ведення бізнесу Україна посіла 80 місце (плюс три пункти у порівнянні з минулим роком). Голова ДФС Роман Насіров вважає, що це — результат реформи ДФС. «Завдяки успішному реформуванню фіскальної служби Україна піднялася в рейтингу Doing Business-2017 і посіла 80 місце серед 190 країн світу», — заявив він на засіданні Нацради Реформ. І це навіть не смішно.

 

До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

 


Сподобалась стаття?

Зареєструйтесь на сайті і раз на тиждень, зранку у понеділок, отримуйте на свою поштову скриньку листа від редакції із темою «Головне за тиждень».

Стисло і зрозуміло ми пишемо про найголовніше з того, що сталося минулого тижня і чого Вам очікувати у найближчі п`ять робочих днів. А, отже, Ви ніколи не пропустите усе дійсно найважливіше!

Зареєструватись і отримувати листи від редакції! 


 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»