• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 31 жовтня - 5 листопада

Верховна Рада ухвалила три законопроекти із пакету «державного нагляду»; найважливіше з того, що чекає на нас у листопаді в аналітиці від редакції; податківці — про скорочення операційного дня для реєстрації податкових накладних; останні листи міністерств і відомств, новини «одним рядком» і велика квартальна звітність — вже післязавтра.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 31 жовтня - 5 листопада

Що нас чекає у листопаді? Звіт з ЄСВ (Додаток 4) подаємо вже за новою формою; набрали чинності нові форми КОРО та зміни у порядку застосування РРО; офіційний курс гривні тепер також розраховуємо по-новому; запроваджено електронний реєстр ТТН на переміщення спирту і алкоголю; набрав чинності Закон, яким внесено зміни у системі держреєстрації прав на нерухоме майно... Про ці та інші важливі зміни, які очікують на нас цього місяця читайте у редакційній статті.

 

Перевірки по-новому: Верховна Рада ухвалила три законопроекти із пакету «державного нагляду». Законопроектами передбачається: 1) зменшення кількості контролюючих органів; 2) скорочення строків проведення перевірок до 10 робочих днів, а щодо суб’єктів мікро- і малого підприємництва — 5-ти робочих днів; 3) встановлення до 30 грудня 2017 року мораторію на проведення органами державного нагляду перевірок у сфері госп. діяльності (на жаль, він не поширюється на перевірки ДФС). Зверніть увагу, що тексти законів поки що не оприлюднені, тож ми підготували лише їх експрес-аналіз. А вже після офіційного опублікування редакція проаналізує усі зміни в одному аналітичному матеріалі.

 

Ще більше новин з-під куполу. Верховна Рада прийняла законопроект про спрощення валютного контролю за експортом послуг (ІТ та інших креативних експортно-імпортних операцій), попередньо погодила скасування пенсійного збору з обміну валют, а також відмовилась підвищувати зарплати нардепам. А Комітет ВР з питань податкової та митної політики рекомендує Раді скасувати алкогольно-тютюнову звітність для роздрібних торгівців.

 

Податківці наполягають на скороченні операційного дня для реєстрації податкових накладних. У вересні було оприлюднено проект постанови КМУ, яким передбачається встановити операційний день для реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування в ЄРПН щодня з 8 до 19 години. У ДФС видали з цього приводу спеціальний лист; вважають, що це виправдано і доцільно. Мовляв, згідно зі статистичними даними понад 90% від загальної кількості ПН та розрахунків коригувань реєструється в ЄРПН щодня саме з 8.00 до 19.00 години, тож проблем немає. І взагалі, у бухгалтерів є цілих 15 днів для реєстрації, а це достатній термін.

 

Актуальні листи міністерств і відомств. Фонд з ТВП нагадав порядок заповнення листка непрацездатності у разі надання відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами; у Держпраці розповіли про роботу за сумісництвом (нормативно-правові акти, якими вона регулюється та нюанси надання відпустки); Мінсоцполітики традиційно описало на прикладах особливості індексації зарплати у жовтні та листопаді 2016 року, а податківці розказали, як оподатковується компенсація працедавцем вартості проїзду робітника до роботи або з роботи додому (звісно ж, обкладається ПДФО за ставкою 18%).

 

Інші новини. Мінфін затвердив нову форму податкової Декларації про майновий стан і доходи (подаємо вже з Нового року) та Інструкцію щодо її заповнення, Нацрада реформ хоче запровадити нульове е-декларування для всіх українців, а Уряд затвердив вартість адмінпослуг за оформлення та обмін паспорта громадянина України (у вигляді ID-карток) та закордонного паспорту. Найдорожче коштуватиме отримання біометричного закордонного паспорту у пришвидшений триденний темін: 810 грн 32 коп.

 

Не забувайте про звітність! 9 листопада — граничний термін подання звітності за III квартал 2016 року: Декларації з ПДВ та Декларації з податку на прибуток (за новою формою!), Форми №1ДФ, фінансової звітності платниками податку на прибуток, які звітують щокварталу; Звіту про суми податкових пільг; Декларації платника єдиного податку на 3-й групі (фізособи-підприємці та юрособи)... усього майже 30 форм, розрахунків і звітів. І про усі з них ми пишемо ось тут.

 

А ще у жовтні представництва нерезидентів вперше подають дві нові форми: Розрахунок оподатковуваного прибутку та податку на прибуток нерезидента, який провадить діяльність на території України через постійне представництво, на підставі складення відокремленого балансу фінансово-господарської діяльності, а також Розрахунок податку на прибуток постійного представництва нерезидента, визначеного шляхом застосування до суми отриманого доходу коефіцієнта 0,7. Про це та про нову Декларацію з прибутку за III квартал читайте тут.

 

Спонсором сьогоднішніх новин оголошуються брати Люмьєр, винахідники апарату «сінематограф» і батьки сучасного кіно. Це, звісно, жарт. Але без їх винаходів не було б не тільки «Прибуття потягу на вокзал міста Ла-Сьота», а ще й «Аватару», «Фореста Гампа», «Леона»... і трансляцій бухгалтерських семінарів: зручного та сучасного способу отримати знання і користь для себе і компанії прямо на робочому місці, та ще й за смішні гроші.

Найближчим часом на вас чекають аж дві трансляції: вже у цю середу, 9 листопада, ми запрошуємо вас подивитись Великий кадровий семінар онлайн, а рівно через тиждень відбудеться спеціальний профільний семінар для бухгалтерів неприбутових організацій і установ: Неприбуткові організації: перезавантаження. Місць у залах вже майже не залишилось, а от для трансляцій таких обмежень немає — і це їх додатковий плюс. А ще ви обов`язково отримаєте роздаткові матеріали у електронному вигляді та зможете передивитись запис семінарів.

Більше про найближчі семінари та їх трансляції дивіться тут.

 

До зустрічі в ефірі!
Ваш «Дебет-Кредит»

 


Сподобалась стаття?

Зареєструйтесь на сайті і раз на тиждень, зранку у понеділок, отримуйте на свою поштову скриньку листа від редакції із темою «Головне за тиждень».

Стисло і зрозуміло ми пишемо про найголовніше з того, що сталося минулого тижня і чого Вам очікувати у найближчі п`ять робочих днів. А, отже, Ви ніколи не пропустите усе дійсно найважливіше!

Зареєструватись і отримувати листи від редакції! 


 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»