• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 7-12 листопада

ДФС видала офіційний лист щодо строків подання оновленого Звіту з ЄСВ; Кабмін доопрацював і вніс до Верховної Ради проект Держбюджету-2017; аналітика від редакції: чого очікувати від мінімальної зарплати у 3200 грн; нові і актуальні листи від ДФС, міністерств і відомств, а також новини «однією цифрою»: індекс інфляції за жовтень у 102,8% і нова мінімальна ціна на горілку у 69,78 грн за пляшку.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 7-12 листопада

Несподівана новина: оновлений звіт з ЄСВ подаємо з 1 грудня — маємо офіційний лист ДФСУ. 18 жовтня набрав чинності Наказ Мінфіну від 07.09.2016 р. №813, яким було внесено зміни до Звіту з ЄСВ (додаток 4), Порядку його складання та Інструкції про нарахування ЄСВ. (Докладно про зміни ми розповідали в аналітиці від редакції). А от з тим, коли вперше потрібно подавати новий звіт, вже виникла ціла епопея. Раніше ДФС у Закарпатській області вказувала на необхідність подання звіту з ЄСВ за жовтень вже за оновленою формою. Ба більше, податкові на місцях цей звіт вже приймали саме за новою формою. Але несподіванно ДФСУ висловила свою думку. Також несподівану.

Якщо зовсім коротко:

  • якщо ви ще не встигли подати Звіт з ЄСВ за жовтень, то подавати його слід за СТАРОЮ формою. А вперше звітувати за оновленою формою слід буде за листопад 2016 року (граничний термін подання — 20 грудня);
  • а от якщо ви вже відзвітувались за жовтень по новій формі... то можливі варіанти. Тому наразі ми радимо звернутися до вашої ДПІ і узгодити необхідність перездачі звіту.

 

Кабмін доопрацював текст законопроекту №5000 «Про Державний бюджет на 2017 рік» та вніс його до Верховної Ради. Тепер вже офіційно пропонується встановити з 1 січня 2017 року мінімальну зарплату у розмірі 3200 гривень на місяць. А прожитковий мінімум на одну особу: з 1 січня — 1544 гривні на місяць, з 1 травня — 1624 гривні, з 1 грудня — 1700 гривень. Доходи Держбюджету на 2017 рік передбачено у сумі 721.398 млн. грн; видатки — у сумі 790.393 млн. грн. Тобто граничний обсяг дефіциту Державного бюджету України визначено у сумі 77.547 млн. грн.

Експрес-аналіз від редакції читайте тут, а сам текст проекту Держбюджету із усіма цифрами, показниками і додатками лежить ось тут; насолоджуйтесь.

 

Чого очікувати від мінімальної зарплати у 3200 грн? Наприклад, штрафу у 9600 грн у разі недопущення інспекторів з праці до перевірки (крім випадку, коли темою перевірки є неоформлення трудових договорів з працівниками та виплата зарплат в «конверті»). Або у неймовірні 320 000 (!!!) грн — при недопущенні державного інспектора з праці до перевірки, коли вона здійснюється з метою виявлення фактів виплати зарплати в «конверті». Мінімальний страховий внесок з ЄСВ буде тепер у розмірі 704,00 грн, а максимальний розмір пенсії — не більше 10740 грн. Про ці та інші наслідки збільшення розміру мінімальної зарплати вдвічі — у аналітиці від редакції.

 

Проект урядової податкової реформи — вже на сайті ВРУ. 7 листопада у Раді було зареєстровано законопроект №5368 «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо покращення інвестиційного клімату в Україні)». Це усі ті зміни до Податкового кодексу, які мають набрати чинності з 1 січня 2017 року, і про які ми говоримо вже два місяці... плюс дещо нове. Також минулого тижня у Раді було зареєстровано проект змін до ПКУ, які стосуються с/г товаровиробників. Передбачається запровадження нового земельного податку та зниження ставки ПДВ до 7% для деяких видів сільгосппродукції

 

Податківці та ПДВ. Маємо три листи ДФС, які стосуються саме цього податку. В одному ДФС роз'яснила нюанси оподаткування ПДВ найпопулярніших господарських операцій, в іншому — деякі питання щодо порядку заповнення податкової накладної та розрахунку коригування, а тут — розказала, як відобразити у декларації податковий кредит на підставі бухгалтерської довідки. 

 

Інші консультації від ДФС. Також податківці надали роз’яснення щодо визнання доходу «єдинниками», які здійснюють діяльність на підставі посередницького договору, відображення інформації у Книзі обліку доходів і декларації, а також порядку застосування РРО; розказали, як правильно заповнити графу 2 «Податковий номер або серія та номер паспорта» податкового розрахунку за формою №1ДФ, а також про амортизацію малоцінних необоротних матеріальних активів. (Податківці зазначають: оскільки МНМА не належать до основних засобів, то різниці, які визначаються згідно зі ст. 138 ПКУ, за такими активами, у платника не виникають).

 

Актуальні листи міністерств і відомств. У Держпраці розказали коли тимчасова непрацездатність є підставою для звільнення (якщо вона триває більше чотирьох місяців підряд безперервно). Мінсоцполітики надало консультацію, чи можна одночасно надати працівникові додаткові відпустки за ненормований робочий день та за роботу на комп’ютері (ні, «законодавством не передбачено»), а ще розказало як враховується щомісячна премія при розрахунку відпускних (плюс приклад від редакції). А фахівці Фонду з ТВП відповіли на питання: чи нараховувати лікарняні, якщо працівник захворів під час перебування у відпустці без збереження зарплати? (Ні, допомога з тимчасової непрацездатності у даному випадку не надається).

 

Інші новини. Держстат порахував індекс інфляції за жовтень (він становить 102,8%, а з початку року — 9,4%); з 1 січня 2017 р. будуть скасовані форми звітності зі статистики енергетики, діяльності бірж та товарних ринків; Мінфін підкоригував Положення про інвентаризацію активів (тепер до складу інвентаризаційної комісії можуть бути включені тільки члени ревізійної комісії), а ще хоче внести зміни до Декларації з плати за землю. І, нарешті, мінімальна роздрібна ціна за півлітрову пляшку горілки вже скоро буде майже 70 гривень (маємо проект постанови Кабміну з усіма цінами).

 

Наостанок — традиційне нагадування: не забувайте про звітність! У понеділок, 14 листопада — останній день подання Звіту за формою№1-ПЕ (місячна) за жовтень 2016 р. Наступного дня подаємо Звіт про КОРО (РК) та Довідку про використані РК за жовтень. А у п`ятницю, 18 листопада — граничний термін сплати майже дюжини податків і зборів. Серед них ПДВ і податок на прибуток за III квартал 2016 р., єдиний податок юридичними та фізичними особами (3-я група) за III квартал, рентна плата за спеціальне використання води і за лісові ресурси... Повний перелік ви, як завжди, знайдете на blank.dtkt.ua.

 

До зустрічі через тиждень.
Ваш «Дебет-Кредит»

 


Сподобалась стаття?

Зареєструйтесь на сайті і раз на тиждень, зранку у понеділок, отримуйте на свою поштову скриньку листа від редакції із темою «Головне за тиждень».

Стисло і зрозуміло ми пишемо про найголовніше з того, що сталося минулого тижня і чого Вам очікувати у найближчі п`ять робочих днів. А, отже, Ви ніколи не пропустите усе дійсно найважливіше!

Зареєструватись і отримувати листи від редакції! 


 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»