• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 21-26 листопада

Найголовніше з того, що нас чекає у грудні і останні нововведення листопада; три статті про податкові перевірки та, як завжди, нові і актуальні листи від ДФС; новина про те як податківці вирішили боротись з "пересортицею", а також велике інтерв`ю голови ДФС Романа Насірова (там і про лондонські квартири теж). А наостанок — запрошуємо до нашого Telegram-каналу.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 21-26 листопада

Що нас чекає у грудні? Найголовніше: з 1 грудня 2016 року розмір мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму для працездатних осіб буде збільшено до 1600 грн. На що це вплине? Наприклад, до 40 тис грн збільшиться максимальний розмір зарплати, з якої сплачуються страхові внески, зростуть ставки ЄСВ для платників єдиного податку, а також мінімальний розмір статутних капіталів госптовариств. Ці та інші моменти ми розглядаємо ось тут.

Ще з 1 грудня Уряд збільшує посадові оклади бюджетників — аж на 12,7%. Постановою Кабміну передбачено підвищення тарифної ставки працівника першого тарифного розряду ЄТС на 150 грн, до 1335 гривень. Відповідно до цієї суми і тарифних коефіцієнтів також підвищуються посадові оклади всім категоріям працівників бюджетної сфери.

А ще з 1 грудня ми подаємо оновлений звіт з ЄСВ, затверджений Наказом Мінфіну №813. Із тим, коли і за який місяць треба вперше подавати новий звіт, виникла ціла епопея, але зрештою вийшов офіційний лист ДФСУ; ми писали про це ось тут.

 

Вже з 3 грудня зростають ціни на алкоголь. Це означає, наприклад, що роздрібна ціна на пляшку горілки 0,5 літра становитиме 69,78 гривень (ціна зросте на 27%, але на деякі напої — аж до 63%). Постанову КМУ від 09.11.2016 р. №828 щодо підвищення розміру мінімальних оптово-роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв було опубліковано у газеті «Урядовий кур’єр» від 23 листопада. Вона набирає чинності через 10 днів з дня опублікування, тобто з 3 грудня (чому саме третє грудня, а не друге, як вважалось спочатку, ми пишемо тут).

 

А поки не закінчився листопад... Минулого тижня набрала чинності нова форма декларації акцизного податку (вперше звітувати за нею потрібно буде у січні 2017 року за грудень); Мінюст затвердив 24 нові форми заяв у сфері державної реєстрації юридичних осіб-підприємців та громадських формувань (вони діють вже з 23 листопада); а з 25 листопада діють нові вимоги до оформлення заяв та рішень у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. А ще минулого тижня Кабмін привів у відповідність до Закону 1666-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державної реєстрації прав на нерухоме майно та захисту прав власності» ряд своїх нормативно-правових актів з питань держреєстрації . Відтепер реєструвати речові права на нерухомість мають право держреєстратори та нотаріуси, а свідоцтво про право власності на нерухоме майно замінили на витяг з Державного реєстру.

 

Три новини про перевірки. Перша: контролюючим органам забороняється проводити позапланові документальні перевірки за ті періоди, що вже перевірялись. Про це говорить ДФСУ у листі від 17.11.2016 р. №24817/6/99-99-14-03-03-15. (Нагадуємо, що предметом позапланової перевірки може бути перевірка нарахування та сплати ПДВ, дотримання валютного контролю, дотримання працедавцем трудового законодавства, подання декларації до відшкодування ПДВ тощо - це пп. 78.1.1, 78.1.4., 78.1.8, 78.1.11 ПКУ).

Друга: введення мораторію на перевірки в 2015-2016 роках не захистило від камеральних перевірок. Більш того, користуючись невизначеністю в законодавстві строків дії мораторію та строків проведення камеральних перевірок, податківці проводять перевірки і за 2014 рік. ВАСУ вважає це порушенням, а ми пишемо про це ось тут.

А третя — стаття про складання Акту відмови при податковій перевірці. Адже відмова у допуску до податкової перевірки без поважної причини є порушенням і тягне за собою відповідальність. Тому платнику податків важливо знати, яку причину недопуску зазначили податківці у акті. Це цікавить і суди, які вимагають з’ясовувати реальні причини і зазначати їх в акті докладно і точно. Про усе це ми пишемо тут.

 

Як завжди —  актуальні консультації від ДФС. Податківці роз'яснюють: якщо страхувальник виявив помилку у звіті з ЄСВ до закінчення терміну його подання, потрібно повторно сформувати та подати звіт у повному обсязі; датою формування податкового кредиту з ПДВ на підставі авансового звіту є дата складання такого звіту; операції з реалізації відпрацьованих масел і мастил не є об’єктом оподаткування акцизним податком, а суми допомоги з тимчасової непрацездатності, нараховані особам після їх звільнення, не є базою нарахування ЄСВ (логічно, адже після звільнення працівника роботодавець вже не виконує обов’язки страхувальника).

 

А ще у ДФС збираються героїчно подолати чергову проблему: «пересортицю». На думку податківців, СЕА ПДВ значно зменшила кількість шахрайств зі сплати ПДВ, але подолала не всі їх види. Тому в найближчих планах ДФС — зробити неможливим продаж неоприбуткованого товару шляхом встановлення додаткового контролю. Для цього тільки потрібно ввести в СЕА ПДВ кодування товарів, що унеможливить ситуацію, коли, наприклад, спочатку купили фрукти, а потім продали бетонні конструкці. Як такий метод будуть застосовувати у виробництві — поки що ніхто не говорить.

 

Інші новини (причому усі є результатом роботи Кабміну). Уряд затвердив нову Методику нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення, вніс зміни до Типового договору оренди землі сільськогосподарського призначення, прийняв Постанову, яка вносить зміни до Порядку проведення індексації грошових доходів населення, а також — нарешті! — скасував понад 360 застарілих нормативних документів, які ускладнювали ведення бізнесу.

 

Наостанок — велике інтерв`ю Романа Насірова. У ньому голова ДФС розказав про механізми перевірки е-декларацій, податкову реформу, конфлікти навколо Одеської та Закарпатської митниць, задекларовані ним сервізи, земельні ділянки, два міліони долари готівки і, звісно, дві лондонські квартири (їх у Насірова нібито вже немає ще з весни 2013 року, але у реєстрах дотепер рахуються за ним... і так три роки). Текст великий, але цікавий. Якщо маєте 15-20 хвилин вільного часу і здорові нерви — вам сюди.

 

Ви, звісно, знаєте, що таке Телеграм? Якщо зовсім коротко, то це месенджер на кшталт ICQ, WhatsApp або Viber, але краще, зручніше і безпечніше. Телеграм придумав Павло Дуров, той самий, що створив «ВКонтакте» і, окрім звичайних чатів і листувань, там є ще й така цікава і корисна річ, як канали. Так ось: у «Дебета-Кредита» також є свій канал у Телеграм. Тут редакція щодня розповідає найважливіші бухгалтерські (і не тільки) новини так, як це мало б бути: не тільки заголовками і посиланнями, але ще й людською мовою. Ми ведемо його вже півроку і ось вирішили закликати вас приєднатись. Зробити це можна, перейшовши за посиланням і натиснувши Join унизу сторінки. Але спочатку, звісно, треба завантажити і встановити сам Телеграм (ось офіційна сторінка).

 

До зустрічі через тиждень.
Ваш «Дебет-Кредит»

 


Сподобалась стаття?

Зареєструйтесь на сайті і раз на тиждень, зранку у понеділок, отримуйте на свою поштову скриньку листа від редакції із темою «Головне за тиждень».

Стисло і зрозуміло ми пишемо про найголовніше з того, що сталося минулого тижня і чого Вам очікувати у найближчі п`ять робочих днів. А, отже, Ви ніколи не пропустите усе дійсно найважливіше!

Зареєструватись і отримувати листи від редакції! 


 

 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»