• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 28 листопада - 3 грудня

Ще раз про те, що нас чекає у грудні (ще більше змін і подій); чергові наслідки збільшення мінімальної зарплати (прикро, але штрафи збільшились теж); знову про нові рахунки з ЄСВ (плюс дві області); нові листи і консультації від ДФС, Мінсоцполітики та Держпраці; традиційна аналітика від редакції, а також два законопроекти, які заслуговують на вашу увагу.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 28 листопада - 3 грудня

Тиждень назад ми вже писали, що нас чекає у грудні. Збільшення мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму для працездатних осіб до 1600 грн, зростання посадових окладів бюджетників і цін на алоголь, новий звіт з ЄСВ, ось це все. Але насправді нововведень набагато бльше. Фахівці редакції нарахували аж 16 важливих змін і подій, які очікують українців у грудні 2016 року — тож будьте у курсі. А якщо ви пропустили нашу статтю про найважливіші події осені — то ось посилання і на неї теж.

 

Які ЩЕ наслідки мінімальної зарплати у 1600 грн? Про збільшення до 40 тис грн максимального розміру зарплати, з якої сплачуються страхові внески, ми вже говорили. Про зростання ставок ЄСВ для платників єдиного податку — теж. Але ще є щонайменше три моменти:

 

  • По-перше, буде проведено перерахунок пенсій, надбавок та підвищень до пенсій, розміри яких визначаються від прожитового мінімуму. А сама мінімальна пенсія становитиме тепер 1247 грн.
  • По-друге, з 1 грудня діють нові розміри посадових окладів за ЄТС (тарифна ставка працівника першого тарифного розряду ЄТС становитиме тепер 1335 грн).
  • А, по-третє, пропорційно збільшились фінсанкції за за неналежне оформлення трудових відносин: 48 тис. грн за фактичний допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору, 16 тис. грн за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці, 4800 грн за порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам тощо. Фактично, з 1 грудня допуск одного працівника до роботи без трудового договору (або без наказу) може обійтись у 65000 грн (48000 грн фінсанкції + 17000 грн адмінштраф). Але і це ще не все: додатково такому працівникові слід буде сплатити заробітну плату у розмірі не нижче середньої зарплати за відповідним видом економічної діяльності у регіоні у відповідному періоді. Ці та інші страхітливі цифри — за посиланням.

 

І знову про нові рахунки з ЄСВ... Ми пишемо про них, починаючи з червня, але кінця не видно. 1 серпня вісім територіальних відділень ДФС повідомили про зміну рахунків з ЄСВ. У вересні до них приєдналось ще п`ять, і у жовтні — стільки ж. У листопаді новин не було і вже здавалося, що історія з новими рахунками нарешті скінчилась.

А от і ні! З 1 грудня маємо нові рахунки для сплати ЄСВ у Житомирьскій та Херсонській областях. Про це податківці повідомили в останні дні листопада.
Далі буде?

 

Податківці роз'яснили нюанси заповнення реквізиту «Штатна чисельність працівників» звіту з ЄСВ. Зверніть увагу: до облікової кількості штатних працівників включаються не тільки працівники, які тимчасово відсутні (через хворобу, у декретній відпустці, або по догляду за дитиною), а й ті працівники, що їх заміщують. Отже, при заповненні реквізиту «Штатна чисельність працівників» таблиці 1 додатка 4 звіту з ЄСВ враховуються, як працівники, які перебувають у відпустці по вагітності та пологах (по догляду за дитиною), так і інші особи, працевлаштовані на їх місця. Ми пишемо про усе це ось тут.

 

Ще більше новин від ДФС. Податківці розглянули питання оподаткування продажу автомобіля, який належить фізособі - платнику єдиного податку; розказали про те, що підприємець-«єдинник» при заповненні поля «фактична чисельність працівників» Декларації вказує найбільшу чисельність працівників за будь-який місяць звітного періоду; наголосили, що для підтвердження факту здійснення господарської операції експедитору недостатньо копії товарно-транспортної накладної (навіть завіреної перевізником); а ще — нагадали, коли саме треба подати останню податкову звітність, якщо підприємство ліквідується.

 

Традиційні новини з міністерств і відомств. Кожного місяця фахівці Мінсоцполітики на прикладах пояснюють (а фахівці редакції доповнюють) нюанси індексації зарплати. Цього разу — у листопаді та грудні 2016 року. Ще Мінсоцполітики роз'яснило, що таке тимчасове заміщення відсутнього працівника (і як бути у разі відпустки керівника або головного бухгалтера), а також — порядок розрахунку кількості невикористаних днів відпустки, що підлягають компенсації при звільненні працівника, який пропрацював менше одного місяця.

А Держпраці роз'яснила порядок переведення працівника на інше підприємство, установу чи організацію, а також розказала, чи потрібно укладати колективний договір на підприємстві. (Потрібно, але не обов`язково. Ба більше, відповідальність саме за відсутність колдоговору на підприємстві  чинним законодавством не передбачена).

 

Інші новини. З 2 листопада за проведення держреєстрації змін до відомостей ЄДР у зв’язку з перейменуванням вулиць адміністративний збір не справляється, 30 листопада набрав чинності Закон щодо вдосконалення законодавства у сфері державного нагляду (контролю), і ще того ж 30 листопада у ВР зареєстровано законопроект №5473, яким пропонується заборонити використання не за призначенням квартир в багатоквартирних житлових будинках: під офіси, готелі чи інші заклади тимчасового проживання. А днем раніше, 29 листопада, було зареєстровано законопроект №5465, яким пропонується подовжити дію мораторію на податкові перевірки суб’єктів малого підприємництва  із обсягом доходів до 20 млн грн. аж до до 31 грудня 2020 року. Навряд чи справа піде далі законопроекту, але дякуємо за спробу.

 

Насамкінець — консультації від редакції. Підприємець-«єдинник» ll групи надає послу­ги юрособі на загальн­ій системі: які податкові наслідки будуть для обох­ сторін в такому випа­дку? (Так, ми знаємо про заборону на здійснення таких операцій, яка встановлена у ПКУ, але якщо такі ситуації трапляються все частіше, то треба розуміти і наслдки теж). А ще ми розказуємо, як відкоригувати податкові зобов’язання з ПДВ і вберегти податковий кредит, якщо після оплати авансу змінилися умови договору щодо поставки товару або зміна його вартості.

 

До зустрічі через тиждень.
Ваш «Дебет-Кредит»

 


Сподобалась стаття?

Зареєструйтесь на сайті і раз на тиждень, зранку у понеділок, отримуйте на свою поштову скриньку листа від редакції із темою «Головне за тиждень».

Стисло і зрозуміло ми пишемо про найголовніше з того, що сталося минулого тижня і чого Вам очікувати у найближчі п`ять робочих днів. А, отже, Ви ніколи не пропустите усе дійсно найважливіше!

Зареєструватись і отримувати листи від редакції! 


 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»