• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 12-18 грудня

В ніч на понеділок націоналізовано «ПриватБанк»; НБУ зберіг обмеження на валютному ринку; вже завтра Верховна Рада буде голосувати зміни в ПКУ, а у четвер —  Держбюджет-2017; податківці пишуть нові листи, а консультанти редакції — корисні і актуальні статті. Ну, і Новий рік скоро — ДФС і НБУ вже затвердили графіки роботи на свята.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 12-18 грудня

«ПриватБанк» націоналізовано. Вчора пізно увечері на сайті Кабміну з'явилось повідомлення, з якого слідує таке:

  1. держава в особі Міністерства фінансів стає власником 100% акцій ПАТ «Приватбанк»;
  2. МВФ у курсі і підтримує цю операцію;
  3. перехідний період починається з 19 грудня. Держава обіцяє плавний перехід і стабільну роботу установи у звичному для клієнтів режимі;
  4. більше інформації буде в понеділок о 8-30 ранку, на спільній прес-конференції Міністра фінансів Олександра Данилюка та Голови НБУ Валерії Гонтарєвої.

Після цієї новини, в принципі, розсилку можна припиняти: ні сьогодні, ні протягом тих двох тижнів, що залишились до кінця року, ні у найближчому майбутньому нічого важливішого і впливовішого на економіку країни вже не станеться. Хіба що мінімальну зарплату встановлять у 7000 грн, ПДВ скасують, а Насіров піде у відставку — і усе це одночасно.

Це ми так намагаємось нервово шуткувати. Наразі достаменно відомо лише те, що сьогодні усі витратні фінансові операції корпоративних клієнтів Привату не виконуються, транзакції за корпоративними картками — теж. Обіцяють запуститись вже о 9 ранку 20-го грудня.

Але життя продовжується, тож спробуйте знайти сили на ще бодай декілька новин.

 

Продовжено обмеження на грошово-кредитному та валютному ринках. У п`ятницю, 16 грудня набрала чинності постанова НБУ № 410, якою збережені чинні обмеження на валютному ринку. Залишається незмінним:

  • обов’язковий продаж надходжень в іноземній валюті на рівні 65%;
  • 120-денний строк розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів;
  • одноденний строк резервування гривні для купівлі іноземної валюти на міжбанку;
  • заборона на дострокове погашення кредитів від нерезидентів;
  • купівля готівкової валюти фізособами на суму до 12 тис. гривень в день;
  • ліміт на зняття готівки з валютного рахунку на суму до 250 тис. гривень в день.

Строк дії постанови – безстроковий, «щоб не створювати у учасників ринку хибних календарних орієнтирів щодо процесу лібералізації». (Це не ми придумали, а цитата з прес-релізу НБУ).

 

На цьому тижні депутати будуть вирішувати долю бізнесу у 2017 році. Завтра буде розглянуто у другому читанні законопроект 5132, яким передбачено зміни до ПКУ щодо єдиного податку, ПДВ, акцизу та ін. А у четвер, 22 грудня, будуть голосуватись аж три законопроекти: проект 5368 щодо впровадження податкової реформи 2017 року; проект 5369 щодо передачі баз даних митниці від ДФС до Мінфіну і проект 5000 щодо прийняття Державного бюджету на 2017 рік. Ми будемо намагатись оперативно відслідковувати усі голосування у ВР, тож слідкуйте за новинами «Дебету-Кредиту».

Але якщо за поточними справами ви не встигаєте «переварити» усі ці зміни, законопроекти і нововведення, то маємо для вас чудовий варіант інтенсивної і швидкої підготовки до новорічних катаклізмів. Вже через два дні, 21 грудня, відбудеться останній у цьому році великий семінар для бухгалтерв: Великий Новорічний 1С Форум. Найкращі лектори — Тетяна Мосеєнко, Сергій Дробоття і Галина Засуха — розкажуть вам про оплату праці, ПДВ і податок на прибуток у 2017 році відповідно.

Обирайте зручний для себе формат:

 

Три актуальні листи ДФС України. В одному податківці пишуть, за якою ознакою доходу відображається сума орендних платежів у формі №1ДФ. Напиклад, при оренді автомобіля у фізособи орендну плату відображаємо у формі 1ДФ за ознакою 127, а оренду нерухомого майна — під кодом 106. В іншому ДФС нагадала про зміни, які відбулись в оподаткуванні  неприбуткових організацій з 20 листопада 2016 р. на підставі Закону №1667. Нарешті, ось тут податківці розказали, у чому відмінність між трудовим і цивільно-правовим договором: юридичні нюанси, оплата і охорона праці, окремі професії і роботи, особливості відрядження. А фахівці редакції додали про все інше: утримання ПДФО та військового збору, нарахування ЄСВ, відображення у формі 1-ДФ та Звіті з ЄСВ.

 

... І три корисні і своєчасні статті від редакції. В одній говоримо про те, що таке річний перерахунок ПДФО, для чого він потрібен, як його правильно проводити та яка відповідальність існує за його непроведення. В іншій — про нюанси видачі матдопомоги. Якщо ви ще не надавали нецільову благодійну допомогу у 2016 році, то саме час це зробити! 1930 грн без сплати ПДФО, військового збору і ЄСВ — це реально! А ось ця консультація — про те, як відповідно до чинного українського законодавства оформити договір коворкінгу. (Це якщо ви раптом вирішили замість офісу із найманими працівниками перетворитись на коворкінг, який здає робочі місця в аренду приватним підприємцям).

 

Як будемо працювати (і відпочивати) у свята? Минулого тижня ДФС повідомила про режим роботи Центрів обслуговування платників в період новорічних свят: 1 ,2, 7 та 8 січня будуть вихідними днями; 9 січня — робочим; 31 грудня та 6 січня — скороченими робочими днями. Правління НБУ також прийняло рішення про роботу системи електронних платежів банківської системи на період завершення звітного року з 28 грудня по 10 січня.

 

Завтра не забудьте сплатити податки: ЄСВ за листопад і авансовий внесок з єдиного податку за грудень 2016 р. підприємцями І та II груп. Якщо не вдасться зробити це з поточного рахунку — спробуйте готівкою через касу банку. Ще завтра не забудьте подати Звіт з ЄСВ, Декларації з ПДВ та акцизного податку тощо. Податковий календар на найближчі дні — як завжди, на blank.dtkt.ua.

 

Наостанок і для підняття настрою. Маємо цікаве, корисне і справедливе рішення ВАСУ (від 06 вересня 2016 р. у справі 826/23325/15). Якщо коротко: платник податків не повинен нести відповідальність за невиконання контрагентами їх податкових зобов'язань, це справа контролюючих органів.

«Чинне законодавство не ставить умову виникнення податкових зобов'язань платника у залежність від стану податкового обліку його контрагентів, фактичного знаходження їх за місцем реєстрації та наявності чи відсутності основних фондів. 

Позивач не може нести відповідальність за невиконання його контрагентами своїх зобов'язань, адже поняття «добросовісний платник», яке вживається у сфері податкових правовідносин, не передбачає виникнення у платника додаткового обов'язку з контролю за дотриманням його постачальниками правил оподаткування, а саме, платник не наділений повноваженнями податкового контролю для виконання функцій, покладених на податкові органи, а тому не може володіти інформацією відносно виконання контрагентом податкових зобов'язань.

А відтак, за умови не встановлення податковим органом наявності замкнутої схеми руху коштів, яка б могла свідчити про узгодженість дій позивача та його постачальників для одержання товариством незаконної податкової вигоди, останнє не може зазнавати негативних наслідків внаслідок діянь інших осіб, що перебувають поза межами його впливу. Такий підхід узгоджується з судовою практикою Європейського Суду з прав людини.»

Платник за контрагента не відповідає, ось це все.

 

Тримаймося!
Ваш «Дебет-Кредит».

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»