• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 11-14 січня

Держпраці розробила проект Постанови Кабміну, яким наділила себе ну просто надзвичайними повноваженнями; депутат, міністр фінансів і перший заступник голови ДФС з`ясовують у Фейсбуці долю податкової міліції; найважливіше про податкову і фінансову звітність у 2017 році; нові статті від редакції і консультації ДФС, а також нове у податкових перевірках, індекс інфляції за грудень та нові рахунки з ЄСВ для великих платників.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 11-14 січня

Три новини про зарплату у 3200 грн (і не тільки)

По-перше, Мінсоцполітики надало роз'яснення щодо нових правил оплати праці, які почали діяти з 1 січня 2017 року («Законом приведено поняття мінімальної заробітної плати у відповідність до європейської практики та міжнародних норм» і все таке інше).

По-друге, за підвищенням зарплат до 3200 грн та контролем за порушеннями трудових відносин тепер слідкуватимуть ще й міжвідомчі робочі групи. Їх доручив створити у кожній області віце-прем’єр-міністр Павло Розенко. «Робочу групу має очолити людина за посадою не нижче рівня заступника глави ОДА. Представники освіти, охорони здоров’я, культури, соціальної сфери, територіальних підрозділів Пенсійного фонду, податкової, Державної служби праці мають бути туди обов’язково включені», — заявив він.

По-третє, Держпраці розробила і оприлюднила проект постанови Кабміну «Деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». Згідно з ним, інспектори можуть приходити будь-куди, у будь-який час доби, залучати правоохоронні органи, вести аудіо і відеозйомку, задавати питання усім кому забажають (при цьому їм слід надати робоче місце і можливість ведення конфіденційних розмов із працівниками) тощо. Загалом усе це виглядає дуже зловісно.

 

Податкова міліція – поза законом. Чи все ж ні?

Схоже, це сталось зовсім випадково і ненавмисно, але з 1 січня 2017 року податкова міліція припинила свою діяльність та більше не має правових підстав для  своєї діяльності (Законом №1797 депутати виключили з Податкового кодексу розділ «Податкова міліція»). Про це 10 січня написала нардеп Тетяна Острікова на своїй сторінці у Фейсбук і запропонувала шляхи вирішення проблеми. Зокрема, «використати момент для розгляду та ухвалення нового закону про створення фінансової поліції».

Через день на цю теми висловився і міністр фінансів Олександр Данилюк. Він підтвердив, що «через технічну помилку Верховна Рада фактично оголосила податкову міліцію поза законом вже з 1 січня 2017 року». На думку міністра, бізнес чекає створення Фінансової поліції (а ми не будемо розчаровувати міністра — ред.), тому вже найближчими днями Мінфін внесе на розгляд Уряду відповідний законопроект. При цьому Мінфін виходить з таких принципів: зміна силового підходу на аналітичний; скорочення штату з 15000 чоловік до 2500; невтручання в роботу чесного бізнесу; оновлення персоналу та адекватні зарплати.

Після цього перший заступник голови ДФС Сергій Білан дістав козир з рукава (тобто лист з профільного комітету ВР, підписаного Южаніною). Теж у Фейсбуці. «Розчарую тих комбінаторів, які цими днями вже нафантазували собі глобальні плани, аби не платити податки та вести тіньовий бізнес. Ми й надалі продовжуємо працювати, захищаючи економічні інтереси держави», — написав він.

Ми ж про усю цю епопею з «технічною помилкою» у грудневих змінах до ПКУ пишемо тут і тут.

І, звісно, чекаємо, чим відповість Мінфін...

 

І ще одна точка протистояння між Мінфіном і ДФС

У середу, 11 січня, Міністр фінансів доручив розблокувати додаткові спецрахунки з ПДВ для с/г виробників (які були заблоковані Держказначейством позаминулого тижня) і навіть видав спеціальне розпорядження Голові ДФСУ Роману Насірову.

Що після цього зробила ДФС? Правильно! Розблокувала додаткові рахунки СЕА з ПДВ для с/г виробників. Але тільки на один день.

Чекаємо, чим відповість Мінфін-2

 

Податкова і фінансова звітність за  2016 рік – подаємо правильно!

ДФС розповіла про основні зміни щодо правил подання податкової звітності з 1 січня 2017 року. Згідно оновлених п. 49.3 та п. 49.4 ПКУ, єдиною підставою для неприйняття електронної звітності є недійсність ЕЦП платника податків, у т.ч. у зв’язку з закінченням дії сертифіката відкритого ключа. (Звичайно ж, при умові, що податкова звітність відповідає всім вимогам електронного документа і надана у доступному форматі для її технічної обробки). Також впроваджено заборону ДФС в односторонньому порядку розривати договір про визнання електронних документів. Про це та інші важливі моменти читайте тут.

А щодо фінзвітності у 2017 році, то по це ми написали окремий матеріал. Ось найважливіше:

  1. Фінзвітність тепер подаємо разом з декларацією з податку на прибуток (змінено абз. 2 п. 46.2 ПКУ);
  2. Терміни подання – протягом 60 к.дн. після останнього календарного дня звітного періоду (до 1 березня 2017 року включно);
  3. Уточнення фінзвітності після граничного терміну законом не передбачено!
  4. Малі підприємства подають форми 1м,2м; мікро- 1мс, 2мс (ПСБО 25), а великі – повний комплект звітності: Баланс, Звіт про фінансові результати, Звіт про рух грошових коштів, Звіт про власний капітал та примітки до звітів.
  5. Оскільки тепер фінзвітність є додатком до декларації, то при її неподанні ДФС може не прийняти декларацію з податку на прибуток!

 

Більше консультацій від податківців

У ДФС роз'яснили, який довідник пільг використовувати при заповненні Звіту про суми податкових пільг, як здійснюється нарахування та сплата ПДФО за рахунок власних коштів, а ще нагадали про існування такого маневру, як надання нецільової благодійної допомоги, звільненої від оподаткування ПДФО. У 2017 році порядок її надання не змінився, а от розмір становить вже 2240 гривень (у 2015 році він становив 1710 грн, у 2016 році – 1930 грн).

 

Що змінилось у податкових перевірках в 2017 році. Найголовніше

  • У зв'язку із проведенням перевірок контролюючі органи мають право здійснювати зустрічні звірки даних контрагентів платника податків;
  • Повторні зустрічні звірки з одного і того самого питання заборонено;
  • З 01 липня 2017 запити, повідомлення та накази для перевірок повинні підписувати керівники органів, або їх уповноважені особи. Але як саме перевірити платнику податків повноваження цієї особи – невідомо;
  • Строк відповіді на запити – 15 днів з дня отримання;
  • Прокурор та слідчий не призначатимуть перевірок;
  • А також маємо новий порядок оформлення недопуску до перевірки.

Усе це – у аналітиці від редакції. Вийшло багато і трохи занудно, але ж і тема не дуже весела.

 

Що ще змінилось у 2017 році? Нові статті від редакції 

Ми вже писали про ЄСВ, ПДФО, єдиний податок, ПДВ і податок на прибуток (дивіться розсилку за минулий тиждень). Тепер прийшла черга не таких популярних, але все одно важливих податків і зборів.

Про податок на нерухоме майно, транспортний податок та плату за землю у 2017 році читайте тут. Що і для кого змінилося в оподаткуванні акцизним податком у 2017 році ми пишемо ось тут (найголовніше: встановлення нових ставок для алкогольних напоїв та тютюнових виробів, скасування роздрібного акцизу при реалізації пального та зміни у складанні акцизної накладної). А про зміни в оподаткуванні і сплаті екологічного податку та рентної плати у 2017 році ви знайдете тут.

 

Інші новини

ДФС відкрила нові рахунки для сплати ЄСВ для великих платників податків; Держстат порахував індекс споживчих цін за грудень 2016 р. у 100,9% ( а за весь 2016 рік – 112,4%), а Нацбанк прокоментував це у стилі «ось які ми молодці»; ну а Фонд з ТВП нагадав про випадки і терміни подання Звіту за формою №Ф4-ФСС з ТВП, а також відповідальність за його неподання або несвоєчасне подання.

 

До зустрічі через тиждень
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»