• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 23-28 січня

ДФС нарешті розказала про те, як заповнювати податкову накладну з 1 січня 2017 року, а Держпраці вкорте – про нові штрафи за порушення законодавства про працю; нові консультації і роз`яснення від фахівців цих двох відомств; податкові інспекції вже не мають права перевіряти бізнес (а обласні та центральна ДФС – мають); податковий календар на найближчий тиждень та актуальні семінари від редакції.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 23-28 січня

Як заповнити податкову накладну за оновленим ПКУ? Нарешті про це почали говорити і у ДФС. 17 січня, витримавши паузу після усіх свят, податківці вперше написали про заповнення ПН у офіційному «Віснику» (а ми його передрукували і прокоментували). Майже через тиждень після цього, 23 січня, про заповнення податкових накладних, складених з 1 січня 2017 року, також розказали черкаські податківці на свому Ютуб-каналі. А ще через день, 24 січня, нарешті, було оприлюднено перший лист від ДФС України «Про особливості складання податкових накладних, починаючи з 1 січня 2017 року». Ми пишемо про це тут, а ось найважливіше:

До внесення відповідних змін до форми податкової накладної та порядку її заповнення при складанні податкової накладної код товару згідно з УКТ ЗЕД слід зазначати в графі 3 табличної частини податкової накладної.

Оскільки діюча форма податкової накладної не містить окремого поля для відображення коду послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг, до внесення відповідних змін до форми податкової накладної та порядку її заповнення при складанні податкової накладної код послуги тимчасово не зазначається.

Відсутність коду послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг в податковій накладній, дата складання якої припадає на період з 1 січня 2017 року до дати набрання чинності відповідних змін до форми податкової накладної не визначається як помилка, допущена при складанні такої податкової накладної.

А ще ми принагідно запрошуємо вас на семінар, який повністю буде присвячений сплаті ПДВ у 2017 році (звісно, і про заповнення ПН теж будемо докладно говорити). Дізнатись більше, подивитись програму і зареєструватись для участі можна тут, а замовити онлайн-трансляцію – ось тут. Лектор – один з найкращих фахівців з ПДВ Сергій Дроботя, а вартість – усього від 297 грн.

Приходьте!

 

Скільки підприємець має сплатити ЄСВ за місяць, за квартал, і за рік? Податківці у «Віснику» навели дві таблички, які допоможуть розібратися скільки та коли підприємець має сплатити єдиного соцвнеску за місяць, за квартал, за рік. Коротко, просто і зрозуміло; дивіться ось тут.

 

Більше консультацій від податківців. ДФС розповіла про порядок виправлення помилки, допущеної в податковій накладній (а саме в полі «Індивідуальний податковий номер», а також в умовному ІПН); надала роз’яснення щодо змін у застосуванні РРО з 2017 року для ФОПів на спрощеній системі, які реалізують технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту та про реалізацію пального через РРО; розказала, що виплата неприбутковими організаціями винагород за ЦПД фізособам вже не вважається розподілом доходу (прибутку). А податківці у Черкаській області розказали про розмір зарплати, для якої застосовується податкова соціальна пільга (це 2240 грн., менше за мінімальну), навели приклади розрахунку податків із заробітної плати (їх цілих 7) та рекомендують використовувати таблички змін у ПДФО, ЄСВ, та єдиному податку у 2017 році (завантажити їх можна звідси).

 

Нові роз'яснення від Держпраці. У відомстві розказали про порядок встановлення неповного робочого часу працівнику-інваліду та правила оплати праці такого режиму роботи – ось тут, а також про особливості нарахування зарплати працівнику-відряднику у 2017 р. – тут. Ну, і про нові штрафи за порушення трудового законодавства – теж. Ми вже неодноразово про це писали, а зараз маємо ще й лист Держпраці, у якому повторили найважливіше:

  • За допущення до роботи працівника без оформлення – 96 000 грн.
  • Порушення встановлених строків виплати ЗП – 9 600 грн.
  • Недотримання мінімальних гарантій щодо кожного працівника – 32 000 грн.
  • За недопущення до перевірки з питань оформлення працівників – 320 000 грн.
  • А за створення перешкоди перевіряючим – 32 000 грн. 

Нагадаємо, що ДФС та Держпраці про роботодавців-порушників буде повідомляти Пенсійний фонд. Ми про це також писали тиждень назад, але це така новина, що її краще не пропустити. 

 

320 тисяч штрафів – чимала сума для будь-якого бізнесу. 1700 грн. штрафу замість 320 000 – це ще якось зрозуміло, прийнятно і залишає шанси на виживання. Минулого тижня у ВРУ було зареєстровано законопроект, поданий Всеукраїнським об’єднанням малого та середнього бізнесу «Фортеця». Проектом пропонується «зниження штрафів для підприємців та створення сприятливих умов для ведення їх бізнесу», зокрема знизити штраф за недопуск до перевірки та за роботу працівника без оформлення до 1700 грн.; привести розміри штрафів за порушення законодавства про працю у відповідність з іншими адміністративними правопорушеннями; залишити підприємцям можливість використовувати квартиру як приміщення для здійснення підприємницької діяльності.

Залишається чекати і сподіватись на краще.

 

Інші новини. Податківці вважають, що працівники ДФС мають право здійснювати контроль за нарахуванням зарплати, вимагати обов’язкове нарахування мінімальної з/п та утримання з її розміру ПДФО; ДФС та Міністерство закордонних справ оприлюднили перелік країн, з якими укладено договори про уникнення подвійного оподаткування (станом на 1 січня 2017 року);  ДФС під час перевірок все одно вимагатиме копії первинних документів, складених в електронній формі (завірені печаткою підприємства та підписом відповідальної особи); зате організацією документальних та фактичних перевірок платників податків з 1 січня 2017 року займаються вже не податкові інспекції, а органи ДФС обласного та центрального рівнів. А ще минулого тижня Уряд затвердив новий механізм відшкодування ПДВ, розроблений Мінфіном (звісно ж, «ухвалений проект робить механізм відшкодування ПДВ прозорим і своєчасним та встановлює рівні умови для всіх платників податку»). Про це читайте ось тут.

 

Не забувайте про звітність! Сьогодні, 30 січня закінчується термін сплати податків за грудень 2016 р.: ПДВ, акцизний податок, ПДФО і військовий збір з нарахованого, але не виплаченого доходу за грудень, рентна плата і плата за землю тощо. У вівторок, 31 січня слід подати Інформацію про зайнятість і працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії за 2016 рiк, 1 лютого – Звіт про використання води (форма № 2ТП-водгосп) за 2016 рік, а 2 лютого – Звіт про виробництво продукції тваринництва за січень 2017 р.

 

І про навчання не забувайте теж! Окрім семінару, присвяченого  виключно ПДВ, про який ми вже писали вище, у найближчий тиждень на вас чекають ще два корисних заходи. Вже 2 лютого запрошуємо усіх бухгалтерів неприбуткових організацій на семінар із Тетяною Мойсеєнко «Неприбуткові організації: облік і звітність у 2017 році» (його треба відвідати навіть тим, хто вже ходив на її семінар у листопаді минулого року, адже до подання Звіту за 2016 рік залишилось менше місяця), а 6 лютого – Великий річний семінар, на якому ми знову будемо розглядати усі останні і найважливіші зміни: ПДВ, податок на прибуток, ТЦО, зарплатні нововведення тощо. Семінар пройде у Молодому театрі, тому вас очікують не тільки 6 годин лекцій, а й чудовий спектакль.

 

До зустрічі через тиждень.

Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»