• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень Найкоротші бухгалтерські новини за 20-25 лютого

Управління Держпраці наклали перші штрафи у розмірі 320 тис. грн за перешкоджання перевірці та порушення трудового законодавства; віце-прем’єр міністр Павло Розенко бачить лише лише позитив від підняття мінімальної зарплати та вже хоче збільшити її до 5000 грн; податківці - про перевірки трудового законодавства; нові листи від ДФС та Мінсоцполітики; а наостанок - гарна новина: Рада відмовилася відновляти повноваження податкової міліції.

«Дебет-Кредит» за тиждень  Найкоротші бухгалтерські новини за 20-25 лютого

Почалося! Держпраці в Київській та Івано-Франківській області наклали перші штрафи у розмірі 320 тис. грн за перешкоджання перевірці та порушення трудового законодавства. Про обидва випадки ми знаємо з повідомлень самої Держпраці. І якщо в першому випадку все більш-менш зрозуміло («при ознайомленні з направленням на проведення позапланової перевірки, представником вищого навчального закладу у надані документів для перевірки щодо здійснення контролю за додержання законодавства про працю було відмовлено, що є порушенням вимог ч.1 ст. 259 КЗпП України»), то у другому ситуація виглядає якось дивно. Із новини виходить, що інспекторів Управління допустили до перевірки (вони навіть знали, скільки людей працює на підприємстві за трудовими договорами, а скільки - за договорами ЦПХ), але потім не надали на їх вимогу відповідних договорів чи наказів керівника. І вже тільки після цього інспекторами було складено акт про перешкоджання контролюючому органу у проведенні перевірки за ст. 265 КЗпП і протокол про адмінправопорушення за статтею 188-6 КУпАП.

Чому ненадання окремих документів перевіряльники трактують як перешкоджання контролюючому органу та недопущення у проведенні перевірки - нам незрозуміло. Як з цим жити і боротись - теж поки що не ясно. Найпростіша порада: ретельно дотримуватись усіх вимог законодавства. Тобто оформляти усіх співробітників за трудовими договорами (ніяких сумнівних ЦПХ), своєчасно подавати інформацію про їх прийняття у ДФС, платити зарплату не нижче мінімальної (а краще - більше), не практикувати неповний робочий тиждень, тримати під рукою усі заяви, договори і накази, створювати нові робочі місця та таке інше - на радість Гройсману, Розенко та іншим чиновникам.

Щоправда, ця порада є одночасно і найскладніша у реалізації :(.

 

До речі, про Розенко. Схоже, віце-прем’єр міністр живе у якісь іншій Україні. Принаймні таке враження складається, якщо прочитати його останнє інтерв`ю.

«...На сьогоднішній день ми бачимо лише позитиви від підняття мінімальної заробітної плати. Зокрема, всі податкові надходження у нас різко зросли, можна сказати, і доходи Державного бюджету порівняно із аналогічним періодом минулого року зросли на 50%, доходи Пенсійного фонду зросли на понад 40% ніж за аналогічний період 2016 року. Місцеві бюджети у нас зросли на 70% ніж в минулому році. А це означає, що всі, і соціальна сфера, і Державний та місцеві бюджети, отримають додатковий ресурс, який може бути використаний, в тому числі, для посилення соціального захисту наших громадян.

...В Україні сьогодні не закрите жодне велике підприємство, жодне легальне і серйозне підприємство не оголосило про скорочення свого персоналу. На сьогоднішній день в центрах зайнятості стоїть на обліку приблизно на 60 тис. безробітних, менше ніж в лютому 2016 року. Це означає, що всі ці критичні зауваження "як погано, що уряд підняв мінімальну заробітну плату" не справдилися. Тому я думаю, що крок по підвищенню мінімальної заробітної плати абсолютно спрацював, спрацював на користь людей, рівень життя українців буде зростати внаслідок цього кроку, і уряд не буде зупинятися на сумі 3200, а ми будемо поступово підвищувати мінімальну заробітну плату і далі».

Більше новин з паралельної реальності (десь у коридорах Кабміну) читайте тут.

 

А ось інші цитати іншого посадовця. Минулого тижня ми написали, що ДФС України планує перевірити всіх фізосіб-підприємців, які закрилися наприкінці грудня 2016 - початку січня 2017 року. Про це заявив сам голова відомства, Роман Насіров. «Процес перевірок встановлено законодавством і він буде проходити у встановленому порядку. Якщо б у податковій політиці було передбачено, що є окремий порядок закриття – без перевірки. Ми перевіряємо згідно з кодексом», – сказав він.

А вже через декілька днів той же Насіров заявив протилежне: запропонував відмінити необхідність перевірки підприємців при їх закритті та спростити процедуру зняття їх з податкового обліку. За словами голови ДФС, з 1 грудня 2016 р. до 20 лютого 2017 р. приблизно 330 тисяч підприємців припинили свою діяльність. При цьому більшість закритих ФОПів були "сплячими" та давно не вели господарську діяльність. «На цей рахунок існує два накази Мінфіну. Один з них стосується ЄСВ, другий – всіх інших податків. Ми вважаємо, що варто переглянути ці накази і створити більш конкретні вимоги – в яких випадках, в залежності від критеріїв тієї фізособи-підприємця, що закривається, яка потрібна чи не потрібна перевірка», - запропонував Насіров.

Зрозуміло, що це зовсім не піклування про малий бізнес, а лише намагання привести нормативні документи у відповідність до реалій: перевірити таку кількість підприємців податківці не зможуть і за декілька років.

 

Чи мають право податківці перевіряти правильність нарахування зарплат? Наприкінці січня у ЗІР (категорія 10.23) було надано роз`яснення з якого випливало, що податківці мають право здійснювати контроль за нарахуванням зарплати, а також утриманням з її розміру ПДФО. Посилались вони при цьому на ст. 35 Закону про оплату праці («Контроль за додержанням законодавства про оплату праці здійснюють... органи доходів і зборів»).

Тепер от маємо лист від ДФС, у якому податківці визнають: «Міністерство соціальної політики України є центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику, зокрема, у сфері праці та соціальної політики, трудових відносин, соціального захисту. Отже, питання трудових відносин не належить до компетенції ДФС, а знаходиться у правовому полі Міністерства соціальної політики України». Враховуючи, що перед цим у листі міститься кілька абзаців про те, що ж таке зарплата, мінімальна заробітна плата, а також що саме вона є державною соціальною гарантією, то звідси випливає, що ДФС, зокрема, не має права перевіряти нарахування зарплати не нижче мінімальної. А також усі інші «питання трудових відносин».

 

Ще трохи новин від ДФС. Податківці роз'яснили основні нюанси заповнення форми №1ДФ, а також нагадали про штрафи за порушення термінів її подання; розказали як нараховувати ЄСВ, якщо працівник перебуває у відпустці без збереження заробітної плати частину календарного місяця або повний місяць (в останньому випадку - ніяк, оскільки відсутня база нарахування єдиного внеску); а також розповіли, як заповнити реквізит «Штатна чисельність працівників» звіту з ЄСВ (зокрема про декретниць та осіб, які їх працевлаштовані на їх місця). А от про сумісників не сказали нічого, тож доводиться доповнювати їх роз`яснення: зовнішні сумісники не включаються до облікової кількості штатних працівників, а внутрішніх враховують як одну особу.

 

Маємо три листи від Мінсоцполітики. В першому міністерство нарешті висловилось з приводу включення суми індексації до розрахунку мінімальної зарплати (так, вона включається!). В другому розказали про те, які виплати враховують при обчисленні мінімальної зарплати з 1 січня 2017 року: доплати за суміщення професій (посад) і виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника, за ненормований робочий день, вчене звання чи науковий ступінь, надбавки за вислугу років, класність водіям, а також виробничі премії та - звісно ж! - індексацію. В третьому Мінсоцполітики на прикладах пояснило, як правильно обчислити середньооблікову кількість штатних працівників у різних випадках.

 

Менше ніж через місяць зміниться облік платників податків та реєстрація платниками ПДВ. Наприкінці грудня минулого року Мінфін наказом №1125 затвердив зміни до Порядку обліку платників податків і зборів, а також Положення про реєстрацію платників ПДВ. Наказ набирає чинності вже 19 березня, через 30 днів з дня його офіційного опублікування (відбулося 17 лютого в «Офіційному віснику України» №14). Минулого тижня ми детально розглянули ці зміни. 

Також ДФСУ оприлюднила проект змін до Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних. Нещодавно статтю 201 ПКУ було доповнено пунктом 201.16 (ним передбачено, що реєстрація ПН/РК в ЄРПН може бути зупинена у разі її відповідності сукупності критеріїв оцінки ступеня ризиків), а механізму цієї зупинки або відмови в реєстрації, звісно ж, не прописано. От податківці і виправляють цю прикрість.

А ще нещодавно були оприлюднені проекти нових форм податкової накладної та декларації з ПДВ; докладно ми писали про це тут.

 

Інші новини. По-перше, Рада відмовилася відновити повноваження податкової міліції (за відповідну поправку проголосували лише 194 депутати, ось тут ви можете знайти їх прізвища). По-друге, Мінфін нарешті надав роз'яснення щодо нового статусу первинного документа. За ним оплачений рахунок-фактура є підставою для відображення в бухобліку господарських операцій з постачання товарів, робіт (послуг) без обов’язкового складання акта приймання-передачі. По-третє, Мінсоцполітики виклало у новій редакції Порядок видачі довідок про чисельність працюючих осіб з інвалідністю (вони потрібні підприємствам, де працює 50 і більше відсотків інвалідів, для отримання пільг з оподаткування). І останнє: ДФС попрохала Мінфін посприяти в оновленні Державного класифікатору продукції та послуг - адже у його чинній редакції відсутні коди для окремих послуг, які постачаються платниками ПДВ (а Мінфін відповів).

 

Ура! Скоро весна!

До зустрічі
Ваш «Дебет-Кредит»

 


Сподобалась стаття?

Зареєструйтесь на сайті і раз на тиждень, зранку у понеділок, отримуйте на свою поштову скриньку листа від редакції із темою «Головне за тиждень».

Стисло і зрозуміло ми пишемо про найголовніше з того, що сталося минулого тижня і чого Вам очікувати у найближчі п`ять робочих днів. А, отже, Ви ніколи не пропустите усе дійсно найважливіше!

Зареєструватись і отримувати листи від редакції! 


 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»