• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 13-18 березня

Нова декларація з плати за землю, традиційні вже новини про нові форми податкової накладної, останні листи і консультації від ДФС, Держпраці і Мінсоцполітики, дві новини про трудові книжки, чергова спроба чергової податкової реформи, а також інші (більш реальні) зміни у податковому законодавстві. І, звісно, останні новини про Романа Насірова та 100 млн грн застави.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 13-18 березня

Увага! Нова декларація з плати за землю. Мінфін виклав у новій редакції форму Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності). Наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування, яке заплановано на завтра, 21 березня, у в «Офіційному віснику України» №23. Тож звітувати за новою формою потрібно буде вже в травні за квітень 2017 року (при обранні місячного звітного періоду). Офіційних роз'яснень ДФСУ з цього приводу, звісно, поки що немає.

 

Цілих чотири новини про нові податкові накладні. По-перше, вже з 16 березня складати податкові накладні та РК до них, а також реєструвати їх в ЄРПН потрібно за новою формою. По-друге, ДФС оприлюднила перший перелік умовних кодів УКТ ЗЕД для складання податкових накладних. По-третє, податкова накладна повинна містити ідентичні показники (номенклатуру, одиницю виміру, кількість, ціну постачання без урахування ПДВ) тим показникам, які зазначені у первинних документах. На це звертає увагу ДФС у Дніпропетровській області. Тільки у такому випадку операція ідентифікується та покупець буде мати право на податковий кредит за такою ПН. (Звісно за умови її реєстрації в ЄРПН та відсутності помилки в коді УКТ ЗЕД, а також інших помилок, які не дають право на податковий кредит).
А ще податківці видали черговий лист, в якому вкотре наголосили, що код товару згідно з УКТ ЗЕД потрібно зазначати у розрахунках коригування, які складаються з 1 січня 2017 року, незалежно від дати складання податкових накладних.

 

Всіх цікавить скорочений робочий тиждень, але декого – ненормований робочий день. Для кого можна встановлювати ненормований робочий день? Чи надається за ненормований робочий день додаткова відпустка? Як табелювати та оплачувати працю за такими умовами? На усі ці питання відповідають фахівці Держпраці у своєму роз'ясненні. Про вихідну допомогу працівникам при звільненні, її види, нюанси розрахунку та порядок виплати, фахівці Держпраці та Мінсоцполітики пишуть тут. А ще Держпраці у Кіровоградській області нагадала, на яких робочих місцях треба проводити атестацію. (Обов’язковою підставою для проведення атестації є наявність робіт, професій (посад) у певних списках, і ми даємо посилання на них).

 

Не Держпраці єдиною... Маємо консультації фахівців й інших відомств. У Мінсоцполітики розказали про мінімальну зарплату при призначенні матеріального забезпечення та страхових виплат. Зокрема, про те, що норми Закону №1105 «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» не потребують внесення змін в частині незастосування мінімальної заробітної плати як розрахункової величини. Як відобразити у звіті з ЄСВ лікарняні та донарахування до мінімального розміру, а також як виправити помилку, якщо суму індексації було нараховано понад мінімальну зарплату, – розповідають фахівці Пенсійного фонду (на прикладах). А про те, чи оподатковується ПДФО сума перевищення розміру добових витрат на відрядження понад встановлені норми та яким чином такі суми добових відображаються у формі №1ДФ, пишуть податківці – ось тут.

 

Консультує «Дебет-Кредит». Як правильно відобразити несвоєчасно зареєстровану податкову накладну в декларації з ПДВ? Чи потрібно подавати уточнюючий розрахунок? Відповідь читайте у консультації редакції. А про те, чи підлягають компенсації витрачені особисті кошти працівника для оплати виконаних послуг без доручення підприємства (навіть якщо при цьому первинні документи щодо оплати та надання послуг загублені, а авансовий звіт наданий працівником із запізненням) ми пишемо тут.

 

Дві новини про трудові книжки. Трудові книжки, не одержані працівниками при звільненні, повинні зберігатись в архіві підприємства протягом двох років. Про це нагадала Держпраці у Кіровоградській області. А ще в Україні запровадять електронні трудові книжки, – про це повідомили у Пенсійному фонді. Зараз сервіс у розробці, пілотний запуск готується до осені. Тоді ж чиновники планують повністю закінчити оцифрування паперових відомостей.

 

Податкова реформа триває. 16 березня у ВРУ зареєстровано законопроект №6201 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо проведення податкової реформи та підвищення інвестиційної привабливості України». Його авторами є колектив народних депутатів з «Опозиційного блоку» (О. Долженков, Ю. Бойко, О. Вілкул і ще 24 нардепи). Метою законопроекту є «стабілізація фінансової ситуації, удосконалення та спрощення податкової системи, лібералізація податкового законодавства, для стимулювання процесів економічного зростання вітчизняного виробництва зокрема та підвищення інвестиційної привабливості та конкурентоспроможності України на міжнародній арені в цілому».
Пропонують, наприклад, знизити ставки податку на прибуток і ПДФО з 18 до 15%, звільнити від оподаткування ПДВ операції з постачання програмної продукції, скасувати військовий збір, прибрати обмеження щодо застосування податкової консультації тільки особою, якій вона була надана тощо. 

 

Чого ще очікувати від законодавців? Розмір мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на тютюнові вироби підкоригують відповідно до нових ставок акцизного податку( маємо проект постанови КМУ,) Державна регуляторна служба пропонує звузити перелік груп технічно складних побутових товарів, щодо яких вимагатиметься застосування РРО, платникам єдиного податку III групи пропонують відмінити граничний обсяг доходу в розмірі 5 млн грн (принаймні такий законопроект зареєстровано у Раді), а ДФС розробила і оприлюднила проекти Типового рішення про встановлення місцевих податків і зборів, Типового положення про оподаткування платою за землю та Типового положення про оподаткування податком на нерухоме майно.

 

Наостанок – про прекрасне. Близько 23:15 у четвер Роман Насіров вийшов із Лук'янівського СІЗО. Дружина та тесть відстороненого голови ДФС внесли за нього грошову заставу в розмірі 100 млн. грн, визначену ухвалою слідчого судді Солом'янського районного суду м. Києва від 7 березня 2017 р.
На питання, звідки у дружини 100 млн гривень для застави, Насіров відповів: «Я не планував, так сталося. Дуже вдячний своїй родині, що вони вирішили і знайшли цю шалену суму, але я з цим ще не зовсім погоджуюсь, бо краще бути без вини притягнутим до відповідальності. Я б краще перебував тут і доводив би свою невинуватість. Але зараз вже починаю думати, що може навіть так краще що буде більше можливостей, в тому числі для спілкування зі ЗМІ».

Щоправда, вже наступного дня Національне антикорупційне бюро України ініціювало перевірку законності походження коштів, внесених як застава за голову ДФС. Відповідний запит детективи Бюро направили до Державної служби фінансового моніторингу України.

Ви спитаєте: що ж тут прекрасного?
Коли дружина за три дні знаходить для тебе 100 мільйонів – це, без сумніву, велике і взаємне кохання. А кохання – це завжди прекрасно! :)

 

До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

 


Сподобалась стаття?

Зареєструйтесь на сайті і раз на тиждень, зранку у понеділок, отримуйте на свою поштову скриньку листа від редакції із темою «Головне за тиждень».

Стисло і зрозуміло ми пишемо про найголовніше з того, що сталося минулого тижня і чого Вам очікувати у найближчі п`ять робочих днів. А, отже, Ви ніколи не пропустите усе дійсно найважливіше!

Зареєструватись і отримувати листи від редакції! 


 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»