• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 27 березня – 1 квітня

Мінфін запустив електронний реєстр відшкодування ПДВ та ще вісім новин про цей податок, останні консультації від ДФС, Мінсоцполітики хоче створити електронний реєстр трудових договорів, що нас чекає у квітні, Президент підписав закон про е-декларування доходів, а Трудовий кодекс хочуть доповнити новими положеннями – щодо заборони дискримінації у сфері праці.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 27 березня – 1 квітня

На початку – чотири новини для платників ПДВ.

По-перше, у минулу суботу, 1 квітня, Мінфін запустив електронний реєстр відшкодування ПДВ. Обіцяють, що він буде прозорим, автоматичним та доступним вже сьогодні, у перший робочий день квітня. Це настільки визначна подія, що навіть Петро Порошенко декілька хвилин розказував про неї під час засідання Національної ради реформ. «Починаючи з 1 квітня все суспільство, нарешті, – бізнес, громадські активісти, – побачать відкритий реєстр ПДВ. Це те, чого вони чекали 25 років. Це була таємниця за сімома печатками. Це було останнє від залишків «азаровщини», які на цьому заробляли і робили політичну корупцію», - зазначив президент. Послухати дві з половиню хвилини запального виступу гаранта можна тут.

По-друге, Кабмін затвердив підстави для відмови ДФС у реєстрації податкової накладної або РК в єдиному реєстрі:
– ненадання платником податку письмового підтвердження інформації, зазначеної у податковій або РК, реєстрацію якої зупинено;
– ненадання копій документів згідно повідомлення податківців (підпункт “в” пп. 201.16.1 ПКУ);
– надання копій документів, що складені з порушенням законодавства та/або не є достатніми для прийняття комісією ДФС рішення про реєстрацію податкової накладної.

По-третє, хоч щось конкретне стало відомо про блокування реєстрації податкових накладних. У минулу п`ятницю Мінфін оприлюднив два документи: проект Критеріїв оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН, а також проект Переліку документів, достатніх для прийняття рішення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування. Написано все це дуже незрозуміло, розбиратись будемо вже цього тижня, але найголовніше ось це: наказ набере чинності з 1 липня 2017 року, а з 1 квітня 2017 року діє тестовий режим, під час якого блокування реєстрації ПН та РК у ЄРПН здійснюватиметься без фактичного зупинення реєстрації ПН та РК у ЄРПН.
Тобто реєстрація ПН та РК відбуватиметься, але із попередженням платників ПДВ про зупинення реєстрації цих документів.

По-четверте, затверджено Порядок інформаційної взаємодії Міністерства фінансів з Державною фіскальною службою та Державною казначейською службою в процесі формування Реєстру заяв про повернення сум бюджетного відшкодування ПДВ.

 

Але це ще не все про ПДВ... 

По-п`яте, ДФСУ вперше розказала про штрафні санкції, які загрожують за несвоєчасну реєстрацію в ЄРПН податкових накладних та коригувань до них. 

По-шосте, та ж ДФСУ роз'яснила, коли вперше потрібно подавати декларацію з ПДВ за новою формою: до 20 квітня – за березень, до 10 травня – за 1 квартал. А оновлений уточнюючий розрахунок, на думку податківців, подається вже з 1 квітня 2017 р. 

По-сьоме, податківці розповіли, як складається податкова накладна по операціям з оренди нежитлового приміщення, якщо договором передбачено компенсацію орендарем комунальних платежів та вартості енергоносіїв, та навели алгоритм заповнення ПН за такою операцією, якщо відшкодування проводиться в рамках договору оренди.

По-восьме, ДФС нагадала, що помилково складена податкова накладна не відображається у декларації з ПДВ.

І останнє. Податківці оновили Довідник умовних кодів та доповнили його... аж одним кодом: 00502 – «Програмна продукція». Щоправда, як використовувати коди при складанні податкової накладної роз'яснень дотепер немає! Ну а повний (на сьогодні) перелік кодів дивіться тут.

 

Ще трохи консультацій від ДФС. Надміру сплачені грошові кошти з єдиного соціального внеску не можна повернути чи перерахувати в рахунок сплати інших податків та зборів, – вважають у ДФС. Адже ЄСВ не входить до системи оподаткування. Тому кошти, сплачені на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, не можуть зараховуватись на інші цілі (ст. 8 Закону про ЄСВ).

Також податківці розповіли, чи має право неприбуткова організація не подавати податкову звітність у разі відсутності об’єкта оподаткування або показників, які підлягають декларуванню, роз`яснили про зміни в оподаткуванні ПДФО навчання працівників за рахунок підприємства у 2017 році, та нагадали, які документи потрібно мати фізичній особі-підприємцю, коли інспектор вирішить завітати до нього на перевірку.

 

Гарна новина для усіх неплатників податку на прибуток. 23 березня Рада прийняла Закон, яким виправила технічну помилку у даті набрання чинності оподаткування ПДФО дивідендів за ставкою 9% (по акціях і корпоративних правах, нарахованих нерезидентами, ІСІ та юрособами-«єдинниками»).
У Прикінцевих положеннях законопроекту №6210 зазначено, що Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та застосовується до податкових періодів, починаючи з 1 січня 2017 року. Комітет ВРУ з питань податкової та митної політики повідомив, що ця норма застосовується з 1 січня... але остаточно усе буде відомо тільки тоді, коли побачимо кінцевий текст закону. Наразі його ще не підписано і, відповідно, не оприлюднено.

 

Мінсоцполітики планує ввести електронний реєстр трудових договорів. У міністерстві хочуть запровадити не тільки електронні трудові книжки (ми писали про це минулого тижня), а ще й реєстр електронних трудових договорів. Такий договір буде накладатись на систему персоніфікованого обліку Пенсійного фонду. На думку міністра соцполітики Андрія Реви, це дозволить відстежувати інформацію про виплату зарплати та страхових внесків. А ще ведення електронного реєстру стане «важливим інструментом для захисту трудових прав та боротьби з тіньовою зайнятістю»

Також у Мінсоцполітики постійно стежать за дотримання норм законодавства у сфері праці. «Для цього було посилено роботу Державної служби з питань праці. І, найголовніше, з початку року суттєво збільшено штрафні санкції за порушення законодавства з оплати праці», – повідомляє Андрій Рева. За інформацією Державної служби з питань праці, за період з початку року по 23.03.2017 р. надійшло 2238 скарг громадян щодо недотримання мінімального розміру заробітної плати.

 

Де Мінсоцполітики, там і Держпраці. Стажування на підприємстві без оформлення трудового договору є порушенням ст. 24 КЗпП, за що передбачено штраф у розмірі 30 мін. зарплат за кожного виявленого «стажера». (Тобто, ті самі 96 тисяч грн). Такий висновок зробили судді Миколаївського окружного адмінсуду в постанові від 06.02.2017 р. у справі № 814/2156/16.

А ми, дивлячись на увесь цей ажіотаж із перевірками Державної служби з питань праці, запрошуємо вас на семінар, присвячений саме ним: «Перевірки Держпраці у 2017 році: все, що треба знати до, під час та після». На вас чекає 6 годин лекцій, кава-брейки, обід у ресторані, сесія запитань і відповідей, роздатковий матеріал, та відеозапис семінару.
Ви дізнаєтесь:

  • хто і коли може перевіряти працедавців;
  • як підготуватись до перевірки самим, підготувати працівників і первинні документи;
  • що робити під час перевірки (а чого не робити ніколи);
  • ...а також у скільки вам може обійтись візит інспектора з праці.

Квитки на перший семінар, який відбудеться 12 квітня, було розкуплено за три дні, тож ви можете або замовити його трансляцію, або зареєструватись для участі у другому семінарі, який пройде наступного дня, 13 квітня.

 

Що нас чекає у квітні? Традиційне нагадування від редакції: 16 важливих подій та новацій, які чекають на нас у квітні. Зокрема, новий порядок бюджетного відшкодування ПДВ, зупинення реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування в ЄРПН, нові правила отримання індивідуальних податкових консультацій, новий мінімальний розмір допомоги по безробіттю... та ще дюжина нововведень. Про деякі з них ми вже писали вище, а усі інші ви знайдете у статті.

 

Інші новини. Мінфін скасував форми звітів № 1-РА та № 1-РТ для роздрібних торгівців алкоголем та тютюном та надав можливість подавати уточнювальні звіти; Президент підписав закон про е-декларування доходів (зокрема, до 1 травня 2017 року продовжено строк подання декларації для осіб, які подають таку декларацію вперше, а також розширено перелік осіб, які звільняються від подачі такої декларації); фахівці Мінсоцполітики роз'яснили на прикладах нюанси індексації зарплати у березні та квітні 2017 року (зверніть увагу: за березень та квітень 2017 року нараховувати індексацію потрібно за іншими коефіцієнтами, ніж у січні-лютому), а Трудовий кодекс хочуть доповнити новими положеннями, щодо заборони дискримінації у сфері праці.

А ще на розгляд ВРУ направлено президентський законопроект щодо запровадження системи автоматизованого арешту коштів на банківських рахунках. На думку Президента, це дасть змогу забезпечити оперативне (в межах кількох хвилин) виявлення грошових коштів, які належать відповідачу або боржнику, та накласти на них арешт згідно з судовим рішенням чи постановою державного виконавця.

 

До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

 


Сподобалась стаття?

Зареєструйтесь на сайті і раз на тиждень, зранку у понеділок, отримуйте на свою поштову скриньку листа від редакції із темою «Головне за тиждень».

Стисло і зрозуміло ми пишемо про найголовніше з того, що сталося минулого тижня і чого Вам очікувати у найближчі п`ять робочих днів. А, отже, Ви ніколи не пропустите усе дійсно найважливіше!

Зареєструватись і отримувати листи від редакції! 


 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»