• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини, 3-8 квітня 

З 1 липня запрацює автоматичне блокування фіктивних податкових накладних (а поки що – тестовий режим); у Держпраці розповіли, коли чекати інспекторів з позаплановою перевіркою; Кабмін опублікував Перелік груп технічно складних побутових товарів в цілях застосування РРО; два валютних «пом’якшення» від Нацбанку, а також два важливих проекти наказів Мінфіну.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини, 3-8 квітня 

З 1 липня запрацює автоматичне блокування фіктивних податкових накладних. «Система буде виявляти підозрілі накладні в автоматичному режимі на основі факторів ризику. Основний фактор – так званий «пересорт» товару: невідповідність товарів на вході і на виході підприємства», – розповів міністр фінансів Олександр Данилюк. З першого квітня введено тестовий режим, тож поки що податкові накладні блокуватись не будуть.

 

Ще про податкові накладні. Якщо імпортні товари підлягали достатній обробці на території України і з них виробили продукт, то такий вироблений товар є українського походження, – консультує ДФС України у підкатегорії 101.17 ресурсу «ЗІР». Відповідно, у податковій накладній гр. 3.2 «Ознака імпортованих товарів» не заповнюється, а код УКТ ЗЕД зазначається на рівні будь-якого з перших чотирьох знаків. З критеріями «достатньої обробки» можна ознайомитись тут.

 

І ще... ДФС у Дніпропетровській області розповіла про нюанси зазначення коду товару згідно з УКТ ЗЕД в підсумковій податковій накладній (і навела приклад).
Податківці з Тернополя написали про правила округлення показників податкової накладної та розказали, що робити, коли код УКТ ЗЕД відсутній в Митному тарифі України («необхідно використовувати Довідник умовних кодів товарів, які відсутні в УКТЗЕД, розміщений на офіційному веб–порталі ДФС»).
А ДФС у Вінницькій області нагадала про основні правила нумерації податкових накладних (нумерація ведеться в довільній формі, порядковий номер не може починатись на «0», в один день не може бути дві ПН з однаковим номером тощо - усього шість правил).

 

Інші листи і консультації (не тільки від ДФС). Фонд соцстраху з ТВП висловився щодо нарахування допомоги по вагітності та пологах не нижче мінімальної зарплати (і знову не йдеться про жодні доплати до мінімального розміру зарплати). Пенсійний фонд розказав, коли неповний місяць роботи зараховується до страхового стажу як повний (за умови, що сума сплачених страхових внесків є більшою за мінімальний страховий внесок).

А податківці (так, знову податківці!) розповіли, яка відповідальність передбачена у разі невірного заповнення реквізитів платіжних документів та перерахування узгодженої суми грошового зобов’язання на невірний код бюджетної класифікації. Якщо коротко: виникне податковий борг. А, отже, і штрафи: при затримці до 30 календарних днів включно – 10% від непогашеної суми боргу, понад 30 к.дн. – 20% від непогашеної суми. Окрім цього, на суму податкового боргу нараховується пеня, а на посадових осіб підприємства буде накладено штраф.

Також ДФС у підкатегорії 135.02 ресурсу «ЗІР» нагадала граничні терміни подання квартальних декларацій та сплати податків за ними.

 

Фахівці Держпраці розповіли, коли їх чекати з позаплановою перевіркою. Насправді нічого нового, але пригадати не завадить. Підстави для проведення позапланової перевірки додержання законодавства про працю визначені у Законі №877 «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», част. 1 ст. 6. Це, зокрема:

  • заява самого суб’єкта господарювання про перевірку за його бажанням;
  • виявлення та підтвердження недостовірності даних, заявлених суб’єктом господарювання у документі обов’язкової звітності;
  • неподання звітності за 2 звітні періоди без пояснень та причин на це;
  • заява працівника підприємства про порушення його прав та ін.

А підставою для недопуску інспектора до перевірки є відсутність направлення та його посвідчення. 

 

Нарешті! Кабмін опублікував Перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування РРО. До нього увійшли 8 груп, близько 50 підгруп і понад 300 позицій товарів.

Постанова №231, якою було затверджено Перелік, була опублікована у п`ятницю, 7 квітня, в «Урядовому кур'єрі» №66/2017 і набирає чинності через 30 днів з дня її опублікування – тобто 8 травня. До того часу органи ДФС не мають права здійснювати перевірки додержання суб’єктами господарювання, що реалізують технічно складні побутові товари, порядку проведення розрахунків та інших вимог Закону про РРО.

 

Маємо чергове валютне «пом’якшення» від Нацбанку (навіть два). По-перше, обов’язковий продаж надходжень в Україну в іноземній валюті становить 50%. По-друге, обмеження на продаж населенню готівкової іноземної валюти тепер 150 тис. грн. в еквіваленті (було 12 тис. грн.). Обидва ці нововведення були запроваджені постановою Нацбанку від 04.04.2017 р. №30 та діють вже з 5 квітня 2017 року.

У день затвердження постанови НБУ видав ще й лист із роз`ясненнями щодо особливостей застосування порядку обов'язкового продажу надходжень в іноземній валюті. Головна думка: обов'язковий продаж надходжень в інвалюті, які надійшли та були зараховані на розподільчий рахунок 4 квітня, має здійснюватися вже з урахуванням вимог Постанови №30 (у розмірі 50%). Ми пишемо про це ось тут.

 

Інші новини законотворчості. Верховна Рада прийняла зміни до ст. 42 КЗоТУ щодо захисту трудових прав працівників передпенсійного віку. Тепер такі працівники будуть мати переважне право залишитися на роботі при звільненні інших працівників (наприклад, при скороченні на підприємстві). А при рівних умовах продуктивності праці та кваліфікації робоче місце пропонується надавати працівникам, яким до пенсії залишилось менше 3-х років. Станом на минулу п`ятницю остаточний текст Закону ще не був оприлюднений.
Змінено розміри адмінзбору та строки внесення змін до відомостей, що містяться в ЄДР юросіб, фізосіб-підприємців та громадських формувань (Постанова КМУ від 29.03.2017 р. № 217).
Мінфін відкоригував Порядок формування плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків. Відповідно до змін, вперше річний план-графік буде складатися на 2018 рік, а оприлюднити його повинні на офіційному сайті ДФС до 25 грудня поточного року. Окрім цього, доповнено порядок відбору до плану-графіка платників податків-юросіб.
А ДФСУ підготувала і оприлюднила два важливих проекти наказів Мінфіну: проект Критеріїв оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації ПН/РК (загалом таких критеріїв 5 і вони дещо відрізняються від оприлюднених раніше), а також проект Порядку роботи Комісії, яка приймає рішення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних або відмову у такій реєстрації.

 

І наостанок... Статистичні дані свідчать про суттєве збільшення надходжень від сплати ЄСВ, – про це зазначається на офіційному сайті Мінсоцполітики. А ще – про те, що «зростання надходжень від сплати єдиного соціального внеску свідчить про те, що підвищення розміру мінімальної заробітної плати Урядом було стратегічно правильним, та спростовує неправдиву інформацію про закриття підприємств та тінізацію економіки. Ці кошти стануть фінансовим ресурсом, за рахунок якого планується проведення одного з етапів пенсійної реформи – осучаснення пенсій». Такі висновки у Кабміні роблять на підставі порівняння надходжень від сплати ЄСВ у січні-березні 2017 року із аналогічним періодом 2016-го.

Наскільки Мінсоцполітики далека (або навпаки) від народу – вирішуйте самі.

 

Увага! Акція!

За тиждень – Великдень! А у нас в редакції, окрім святкового настрою, ще й святкові знижки. Цього разу ми зробили цілу інтерактивну гру: спіймайте якомога більше великодніх кроликів і отримайте знижку до 40% на передплату електронного «Дебету-Кредиту». Якщо ви ще не продовжили передплату до кінця року – саме час скористатись цією пропозицією. А якщо ж ви вже передплатник – просто зіграйте і підійміть собі настрій. Кролики вийшли дійсно кумедні.

 

До зустрічі вже після свят
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»