• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 15-20 травня

Президентський Указ про санкції та як з ним жити; Порядок проведення перевірок інспекторами праці нарешті набрав чинності; Положення про документальне забезпечення записів у бухобліку вже змінено, а Інструкцію з нарахування і сплати ЄСВ тільки планують поміняти; консультації ДФС та інших відомств; і наостанок – зміни до Закону «Про військовий обов’язок і військову службу», КЗпП та Закону «Про відпустки».

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 15-20 травня

Пропало всьо! Приблизно у такому от стані знаходилась у минулий вівторок половина України. 16 травня президент Порошенко своїм Указом наклав санкції на 468 компаній і 1228 фізичних осіб, у тому числі заборонив у країні Яндекс, Вконтакте, Одноклассники, Mail.Ru, а найголовніше – бухгалтерську програму 1С.

Як пізніше з`ясувалось, і не пропало, і не все. Велику новину про це із коментарями зацікавлених осіб ми написали ще того ж дня, а наступного ранку – зібрали в окремий матеріал усе, що знали на той момент про заборону 1С в Україні (і не тільки про них). Зараз новин і статей стало ще більше; також маємо ще більше коментарів і розяснень СБУ, держслужбовців та представників компанії 1С. Усе це ви можете знайти на нашому сайті за окремим тегом 1С.

Якщо вам ліньки усе це читати, то ось три найважливіші моменти:

  • Підтримка користувачів "1С:Підприємства" відбуватиметься і надалі, всі інформаційно-методологічні ресурси доступні для користування;
  • СБУ не може змусити приватний сектор відмовитись від використання 1С; перевіряти і штрафувати теж не будуть. Але державні компаніі будуть вимушені перейти на інші продукти, адже це питання нацбезпеки;
  • Спільнота 1С:Франчайзі все ще сподівється на те, що сталась прикра помилка і юридичні особи, які займаються розробкою та продажем рішень "1С:Підприємство" будуть вилучені з санкційного списку.

 

А ще того ж 16 травня набрав чинності порядок проведення перевірок інспекторами праці. У цей день відповідна постанова КМУ №295, якою затверджено Порядки здійснення державного контролю та нагляду за додержанням законодавства про працю, була опублікована в «Офіційному віснику України». Докладно про нові правила проведення інспекційних відвідувань та невиїзних інспектувань Держпраці ми розповідали тут та в аналітиці ось тут (останній матеріал – для передплатників).

 

Чи можливо працювати без 1С? Звісно, так. Альтернативні варіанти для ведення бухгалтерського і податкового обліку в Україні давно існують. Наприклад, якщо ваша компанія працює в сегменті середнього та великого бізнесу, варто спробувати Microsoft Dynamics NAV від компанії «Інновер».

Це зручний і функціональний продукт, який охоплює фінанси, продажі, закупівлі, логістику, виробництво тощо, і дозволяє отримувати точну управлінську звітність (у тому числі за МСФО), якій довіряють аудитори. А спеціальні рішення IW Бухгалтерія і податки та IW Зарплата і кадри дають можливість вести бухгалтерський, податковий, кадровий облік та облік робочого часу, розраховувати зарплату і формувати звітність згідно з українським законодавством.

За останній рік ми вже декілька разів писали про Microsoft Dynamics NAV. Першу оглядову статтю ви знайдете за цим посиланням, а усі матеріали про можливості системи читайте тут. А якщо бажаєте дізнатись ще більше – фахівці «Інновер» залюбки нададуть вам відповіді на усі ваші запитання. За 15 років роботи компанія здійснила вже понад 200 впроваджень для українських та міжнародних компаній, тож більш досвідчених консультантів ви навряд чи знайдете.

 

У Положення про документальне забезпечення записів у бухобліку внесено зміни. Це зроблено у зв'язку з появою нового статусу первинних документів, який набрав чинності ще 3 січня 2017 року. По-перше, уточнено визначення «первинні документи». По-друге, зазначено, що підставою для бухобліку господарських операцій є первинні документи. По-третє, з обов'язкових реквізитів первинних документів виключено місце складання документа та електронний підпис...

Усього 10 змін і нововведень, ми докладно описуємо їх ось тут.

 

А ще знову хочуть поміняти Інструкцію з нарахування і сплати ЄСВ (вже вчетверте за останні два роки). Мінфін оприлюднив проект проект постанови КМУ «Про внесення змін до Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування». При цьому спочатку було оприлюднено лише проект постанови і 19 додатків до Інструкції, а текст самої Інструкції був відсутній. Пізніше виправились: тепер на сайті Мінфіну розміщено проект наказу, пояснювальну записку, Інструкцію та усі додатки.

 

І це ще не все про ЄВС... Мінфін також пропонує викласти в новій редакції Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та 7 додатків до нього ( в тому числі форми звітності з ЄСВ). Усе це – щоб привести звітність і супутні документи у відповідність до чинного законодавства.

Планується, що наказ набере чинності з першого числа місяця, який настає за місяцем його офіційного опублікування.

 

Консультує ДФС. Помилково зараховані кошти на поточний рахунок підприємства не підлягають оподаткуванню ПДВ тільки у разі виконання таких умов: відсутність договірних відносин між суб'єктами господарювання та повернення коштів у встановлений для таких випадків 5-денний термін. На цьому наголосили податківці у відповідному роз'ясненні.

Також у ДФСУ розказали про строки давності при проведенні перевірок (податківці звертають увагу, що з 1 січня 2017 року строки давності поширюються також на період, який може бути охоплений перевіркою), надали консультацію про порядок заповнення поля «Головний бухгалтер або особа, на яку покладено ведення бухгалтерського обліку» у реєстраційній заяві за ф. №1-ПДВ (там може вказуватись головний бухгалтер, бухгалтер, керівник або власник підприємства) і роз'яснили долю податкових накладних без коду УКТ ЗЕД, складених до 16 березня 2017 року (вони не потребують коригування у частині внесення до них коду товару згідно з УКТ ЗЕД).

 

Консультації інших відомств. Фахівці ФСС розказали про порядок видачі довідок замість листків непрацездатності та правила їх заміни; Держпраці надала роз'яснення про склад комісії з проведення атестації робочих місць за умовами праці; а Фонд з ТВП нагадав порядок проведення та оформлення результатів своїх перевірок.

 

Інші новини. Комітет ВРУ підтримав законопроект щодо зменшення «трудових» штрафів; Кабмін схвалив законопроект про пенсійну реформу; НБУ надав роз’яснення, де банкам шукати інформацію про клієнтів з метою фінмоніторингу; ДФС затвердила порядок ведення Єдиного реєстру індивідуальних податкових консультацій та запроваджує удосконалений сервіс «Відкриті дані» (він вже майже два тижні працює у тестовому режимі); а для підприємств зі шкідливими умовами праці можуть збільшити розмір ЄСВ.

 

Наостанок – дві новини з ВР: гарна і не дуже. Та, що не дуже: керівників підприємств зобов'язали сповіщати призовників про виклик до військкоматів; відповідні зміни було внесено до статті 38 Закону«Про військовий обов’язок і військову службу». Наразі чинною редакцією цієї статті відповідний обов’язок передбачено лише для керівників підприємств тих адміністративно-територіальних одиниць, де немає військових комісаріатів.

А гарна новина полягає в тому, що депутати пропонують внести зміни до КЗпП та Закону «Про відпустки» і запровадити новий вид відпустки – відпустки при народженні дитини. Така відпустка буде становити 14 календарних днів та надаватиметься після народження дитини:

  • чоловіку, дружина якого народила дитину;
  • батьку дитини у разі, якщо він не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, але які спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки;
  • бабі або діду, або іншому повнолітньому родичеві дитини, який фактично доглядає дитину та матір дитини, якщо мати дитини є одинокою матір’ю.

 

До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

 


Сподобалась стаття?

Зареєструйтесь на сайті і раз на тиждень, зранку у понеділок, отримуйте на свою поштову скриньку листа від редакції із темою «Головне за тиждень».

Стисло і зрозуміло ми пишемо про найголовніше з того, що сталося минулого тижня і чого Вам очікувати у найближчі п`ять робочих днів. А, отже, Ви ніколи не пропустите усе дійсно найважливіше!

Зареєструватись і отримувати листи від редакції! 


 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»