• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 29 травня - 3 червня

15 важливих змін і подій, які очікують українців у червні 2017 року; Мінсоцполітики – про індексацію зарплати у травні та червні 2017 року; Мінфін вніс зміни до декларації з податку на прибуток; три важливі новини від Нацбанку; корисні консультації і роз'яснення від ДФС, Мінсоцполітики, Держпраці та редакції «Дебету-Кредиту»; а наостанок – цитати Продана, Гройсмана і Авакова з останнього засідання Кабміну.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 29 травня - 3 червня

Ура! Перший робочий день тижня – і вже вівторок. Краще може бути лише вихідний у середу. Червень дарує нам і це задоволення теж! Адже у червні цілих два святкових дні: позавчора, 4 червня була Трійця, а 28 червня святкуватимемо День Конституції України.
Вихідний у неділю 4 червня було перенесено на вчорашній понеділок, а у вівторок, 27 червня робочий день буде скорочено на 1 годину (при 40-годинному робочому тижні).
Загалом цього місяця замість звичних 22 робочих днів ми будемо працювати тільки 20.

 

Традиційний огляд від редакції: що нас чекає у червні? У перший день місяця змінились правила організації статзвітності, яка подається до Нацбанку, а 4 червня – правила видачі дозволів на спеціальне водокористування.
6 червня набирають чинності зміни до декларації акцизного податку та акцизної накладної; 10 червня спрощується дозвільна система для будівництва та набере чинності Закон про споживче кредитування; а з 16 червня обов'язковий продаж іноземної валюти буде встановлено на рівні 50% (більше про це ми пишемо нижче).
Нарешті, до 1 липня 2017 року неприбуткові організації мають привести свої установчі документи у відповідністьдо вимог ПКУ.

Більше важливих змін та подій, які очікують українців у червні 2017 року ви знайдете тут.

А ще з червня вперше буде нараховуватися індексація зарплати при підвищенні окладів у січні 2017 року. Про це ми вже писали – ось тут.

 

Ще дві корисні консультації від «Дебету-Кредиту». Якою датою оформлювати акт надання орендних послуг за місяць, якщо останній день – вихідний, читайте тут. А про те, які первинні документи потрібно оформлювати роботодавцю-підприємцю у разі нарахування зарплати, ми пишемо ось тут.

 

Мінфін вніс зміни до декларації з податку на прибуток. Її зміст приведено у відповідність до норм чинного податкового законодавства. Текст наказу можна почтати на сторінці Мінфіну; він буде опублікований в «Офіційному віснику України» №45 від 09.06.2017 і набере чинності з дня опублікування. Тож скоріш за все податківці будуть рекомендувати звітувати за новою формою вже за ІІ квартал 2017 року. Але роз'яснення з цього приводу ними ще не надавалося.

Бланк нової декларації ви знайдете за цим посиланням (зверніть увагу: відкриється не «актуальна версія», а «версія від 09.06.2017»)

 

Витрати на таксі вже не є допблагом. У ДФС вже не вважають відшкодовані працівнику витрати на таксі додатковим благом. (Але тільки для небюджетних організацій і за умови наявності відповідного документального підтвердження!). На підставі норм пп. 170.9.1 ПКУ та особливостей застосування Інструкції №59 податківці зробили наступний висновок, (який нам подобається):

«...якщо юрособа (роботодавець) не фінансується за рахунок бюджетних коштів, то сума відшкодованих фізичній особі (працівнику) витрат, понесених таким працівником під час відрядження за кордон або у межах України (за користування послугами таксі), не включається до його загального місячного (річного) оподатковуваного доходу».

 

Інші новини від ДФС. Податківці розказали про порядок відображення в декларації з ПДВ результатів коригування на підставі РК до податкової накладної; відповіли на питання, коли при складанні податкових накладних не зазначаються коди УКТ ЗЕД та коди послуг згідно з Державним класифікатором продукції та послуг; роз'яснили, коли при здійсненні керівництва підприємства засновником не потрібно нараховувати ЄСВ; а також нагадали, що якщо ПДФО буде сплачено за рахунок роботодавця, то його сума буде для працівника додатковим благом.

 

Мінсоцполітики – про індексацію зарплати у травні та червні 2017 року. На початку кожного місця фахівці Мінсоцполітики пишуть про нюанси індексації зарплати. Цього разу – у травні та червні 2017 року. Як ми вже попереджали, при підвищенні окладів працівникам у січні 2017 року вперше індексувати зарплату потрібно буде у червні (адже величина приросту ІСП в червні становитиме 3,7%). Це у своєму роз'ясненні підтверджує й Мінсоцполітики.

 

Ще три роз'яснення від Мінсоцполітики. В одному фахівці міністерства роз'яснили, як оплачується надурочна робота за погодинною і відрядною системами оплати праці, та у разі підсумованого обліку робочого часу. В іншому – як проводити компенсацію у разі відрядження у вихідні у різних випадках. А в третьому Мінсоцполітики знову нагадує про терміни виплати зарплати: «...не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів, та не пізніше 7 днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата».

А фахівці Держпраці нагадали правові підстави та порядок надання відпусток без збереження зарплати (в обов'язковому порядку та за згодою сторін) та розказали, чим відрізняються аутстафiнг та аутсорсинг. 

 

Новини від НБУ. По-перше, Нацбанк оприлюднив 15 критеріїв для виявлення клієнтів, фінансові операції яких містять ознаки фіктивності.
По-друге, обов'язковий продаж валюти на рівні 50% продовжили з 16 червня до 13 грудня 2017 року. (Нагадуємо, що два місяці назад, на початку квітня, НБУ пом’якшив цю вимогу з 65% – для сприяння експортній діяльності українських підприємств).
І, по-третє, Нацбанк скасував ще три валютні обмеження. Зокрема:

  • скасовується заборона на купівлю іноземної валюти в разі наявності у клієнта власних коштів на рахунках у сумі, що перевищує $100 тис. в еквіваленті;
  • знімаються обмеження для фізосіб на переказ коштів за межі України для неторговельних операцій;
  • банкам дозволяється здійснювати операції з обміну валюти без обмежень щодо групи Класифікатора іноземних валют та банківських металів (як на міжбанківському, так і на міжнародному валютному ринку).

Скасування обмеження для фізосіб набере чинності 12 червня 2017 року, решта змін вже набрали чинності 31 травня.

 

Минулий тиждень закінчився на оптимістичній ноті: міністр МВС Арсен Аваков запропонував розпочати арешти посадових осіб підприємств, які здійснювали відшкодування фіктивного ПДВ.

«Ми спостерігаємо вражаючу динаміку: якщо у березні обсяг імовірно фіктивного ПДВ склав 980 млн гривень, то у квітні, коли почала працювати нова система – 291 млн гривень, а в травні – 120 млн», – заявив під час засідання Кабміну в.о. голови ДФС Продан.

«Це кошти отримували злочинці, які паразитували на податковій системі і нараховували ПДВ, якого не було. Таким чином з бюджету вимивалися кошти, які належать Українській державі і громадянам», – відреагував прем'єр-міністр Гройсман.

«Якщо ви пишете про мільярд фіктивного ПДВ по мільярду в місяць, поїхали прямо звідси до мене, та нарешті почнемо арештовувати цих людей. Тим більше, якщо є дані в розрізі суб'єктів господарювання», – запропонував у відповідь Аваков.

Те, що податкові накладні, які потрапили до статистики ДФС лише мають якісь ознаки фіктивності і зовсім не обов'язково відображають неіснуючу операцію, нікого, схоже, не бентежило.

 

Вдалого Вам тижня!
Ваш «Дебет-Кредит»

 


Сподобалась стаття?

Зареєструйтесь на сайті і раз на тиждень, зранку у понеділок, отримуйте на свою поштову скриньку листа від редакції із темою «Головне за тиждень».

Стисло і зрозуміло ми пишемо про найголовніше з того, що сталося минулого тижня і чого Вам очікувати у найближчі п`ять робочих днів. А, отже, Ви ніколи не пропустите усе дійсно найважливіше!

Зареєструватись і отримувати листи від редакції! 


 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»