• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 6-10 червня

Минулого тижня набрала чинності оновлена форма декларації з податку на прибуток, а президент підписав закон про збільшення розміру аліментів на дітей; індекс інфляції у травні – 101,3% і час нараховувати індексацію зарплати; останні консультації і роз'яснення від ДФС та редакції «Дебету-Кредиту»; а ще - законопроект від Мінфіну про запровадження єдиного рахунку для сплати податків, зборів та ЄСВ.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 6-10 червня

9 червня набрала чинності оновлена форма декларації з податку на прибуток. Глобально декларація не змінилася, тому звикати до нових правил її заповнення буде легше, аніж рік тому. А вперше звітувати за новою формою платники податку з квартальним звітним періодом мають вже за ІІІ квартал поточного року. (Щоправда, податківці ще не надавали роз'яснення щодо цього. Тому не відомо, якою буде їхня думка з цього приводу).

 

Президент підписав закон про збільшення розміру аліментів на дітей. Відтепер мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50% прожиткового мінімуму на дитину (раніше було не менше, ніж 30%). Станом на сьогоднішній день це не менше ніж 713 грн для дітей віком до 6 років і 888,5 грн для дітей віком від 6 до 18 років (50% від 1426 і 1777 грн відповідно).

Аліменти через суд стягуються у такому розмірі: на одну дитину – однієї чверті; на двох дітей – однієї третини; на трьох і більше дітей – половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше 10 прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину.
Закон набере чинності через місяць з дня його опублікування.

 

Мінфін оприлюднив проект Закону про запровадження єдиного рахунку для сплати податків, зборів та ЄСВ. Цей рахунок не використовуватиметься для сплати ПДВ та акцизного податку з реалізації пального, але платник податків матиме право перераховувати кошти з єдиного рахунку на рахунки, відкриті в СЕА ПДВ та в СЕА РП. Єдиний рахунок буде відкриватись для платника за його згодою (бажанням) на центральному рівні Держказначейства, а інформація щодо реквізитів єдиного рахунку відображатиметься в «Електронному кабінеті платника податків».

Якщо законопроект буде прийнято, то він набере чинності з 1 січня 2018 року. Проте функціонування єдиних рахунків розпочнеться з першого числа місяця, що настає за місяцем впровадження у роботу програмного забезпечення (але не пізніше 1 липня 2018 р.).

 

Індекс інфляції у травні – 101,3%. За повідомленням Держстату, ціни на споживчому ринку в травні 2017 р. порівняно з попереднім місяцем зросли на 1,3%, з початку року – на 6,2%. Отже, індекс споживчих цін (ІСЦ) у травні 2017 р. становив 101,3%.

Нагадуємо, що з огляду на індекс інфляції, з липня 2017 року роботодавцям доведеться нараховувати індексацію зарплати за новими коефіцієнтами в залежності від базового місяця для її нарахування. Про це ми писали тут і тут, а індекси інфляції за усі попередні періоди можна переглянути тут

 

Останні консультації від ДФС. Податківці розказали, що обмежень щодо надсилання платником податків протягом одного дня декількох звітних документів в електронному вигляді за різними податковими деклараціями немає. Головне щоб останній звіт було правильно сформовано, прийнято до бази даних ДФС, а платнику податків надійшла про це друга квитанція.

Також у ДФС вперше відповіли на питання, чи мають коди послуг згідно з ДКПП відповідати кодам видів діяльності за КВЕД (ні, це не обов’язково, проте така розбіжність є об’єктом пильної уваги з боку податківців і може стати причиною блокування такої ПН); розповіли про наслідки, які можуть виникнути при сплаті податку не на той рахунок (там дуже оптимістична консультація, яка базується на одному з рішень суду); а ще нагадали про особливості зазначення номенклатури та кількісних показників у податковій накладній при отриманні передоплати.

А ще у ЗІР податківці роз`яснили, що робити платнику ПДВ, якщо прийнято рішення про призупинення реєстрації/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН. Тут, на жаль, все передбачувано: «платник податку має право подати до контролюючого органу за основним місцем обліку такого платника податку протягом 365 календарних днів, що настають за датою виникнення податкового зобов’язання, відображеного у такій ПН/РК, письмові пояснення та/або копії документів... для прийняття відповідного рішення».

 

Дві корисні консультації від «Дебету-Кредиту». Чи може підприємець продавати за готівку з використанням РРО тільки складні побутові товари з Переліку №231, а решту товарів продавати за готівку без застосування його? Яка позиція ДФСУ щодо цього? Фахівці редакції пишуть про це ось тут. А про те, як виконати вимогу щодо нарахування зарплати не нижче мінімальної у місяці, коли працівнику надається щорічна відпустка, читайте тут.

Більше консультацій від «Дебету-Кредиту» ви, як завжди, знайдете у відповідному розділі.

 

Новини з Верховної Ради. 8 червня нардепи мали розглядати цілих чотири законопроекти, які впливатимуть на норми діючого бухгалтерського законодавства: проект Закону про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність, проект Закону про аудиторську діяльність і два законопроекти про внесення змін до Закону «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» (№4646 і 4646-1). У результаті два перших зовсім не були розглянуті на засіданні, а обидва законопроекти про внесення змін до Закону про бухоблік відправили на доопрацювання. 

 

Інші новини. Нацбанк впорядкував застосування санкцій до російських компаній, Мінфін вніс зміни до форми та порядку складання Звіту про контрольовані операції, а Мінсоцполітики нарешті затвердило форму та опис службового посвідчення інспектора праці (наказ про це набере чинності після його публікації 16 червня.)

 

Наостанок – не забувайте про звітність! 15 червня – останній день для подання заяви для переходу на спрощену систему оподаткування з III кварталу. Податківці нагадують про це ось тут, а сам бланк заяви можна завантажити звідси. Також того ж дня подаються Звіт про КОРО (РК) за травень 2017 р. та Довідка про використані РК (теж за травень).

А вже через тиждень знову 20-е число, а з ним Декларації з ПДВ і з плати за землю, Звіт про ЄСВ (додаток 4) за травень 2017 р., сплата ЄСВ з доходу за травень тощо. Уся звітність за цей день – за посиланням.

 

До зустрічі через тиждень.
Ваш «Дебет-Кредит»

 


Сподобалась стаття?

Зареєструйтесь на сайті і раз на тиждень, зранку у понеділок, отримуйте на свою поштову скриньку листа від редакції із темою «Головне за тиждень».

Стисло і зрозуміло ми пишемо про найголовніше з того, що сталося минулого тижня і чого Вам очікувати у найближчі п`ять робочих днів. А, отже, Ви ніколи не пропустите усе дійсно найважливіше!

Зареєструватись і отримувати листи від редакції! 


 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»