• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 19-24 червня

До блокування реєстрації податкових накладних у робочому режимі залишилось 5 днів; з 1 липня очікуємо на ППР з податку на нерухомість фізосіб; як податок на виведений капітал відобразиться на єдинниках (погано), Верховна Рада удосконалює бухгалтерський облік, а також традиційні консультації і роз'яснення від ДФС та редакції «Дебету-Кредиту»

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 19-24 червня
До 1 липня залишилось 5 днів. І вже у найближчу суботу блокування реєстрації податкових накладних запрацює «на повну». Ще тиждень назад ми бідкались, що дотепер немає Критеріїв ризикових податкових накладних, і ось, будь ласка: у минулий вівторок, 20 червня, набрали чинності два найважливіших документа щодо блокування реєстрації податкових накладних:
  • Критерії зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН;
  • вичерпний перелік документів, достатніх для прийняття рішення про реєстрацію ПН/РК в ЄРПН.
А ще минулого тижня податківці презентували алгоритм виявлення ризикових податкових накладних. Директор Департаменту моніторингу доходів та обліково-звітних систем ДФС Микола Чмерук заявив«Зупинка ризикових накладних буде відбуватися за допомогою програмного комплексу, який на сьогодні створений та працює. Низка підприємств вже сьогодні отримують квитанції з інформацію про те, що їх операції, їх податкові накладні віднесені до ризикових і з 1 липня може відбутися зупинка цих податкових накладних».
  
Щоправда, усе це буде з 1 липня. А поки що система автоматизованого моніторингу реєстрації податкових накладних у Єдиному реєстрі функціонує у тестовому режимі. У зв’язку з цим податківці вимушені час від часу видавати щось на кшталт такого: «протягом квітня - червня 2017 року проводяться технічні та регламенті роботи, які пов’язані з тестовим режимом роботи СМКОР та протягом яких здійснюється доопрацювання як ЄРПН, так і інших інформаційних систем ДФС... Якщо протягом цього часу (операційного дня – ред.) не надіслано квитанції про прийняття або неприйняття реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування, то така ПН вважається зареєстрованою в ЄРПН».
Останнє – цитата з повідомлення прес-служби ДФСУ із красномовною назвою «Податкова звітність приймається та обробляється у встановленому порядку».
  
І щоб закрити тему податкових накладних... ДФСУ оприлюднила проект постанови Кабміну про затвердження Порядку розгляду скарг на рішення комісії про відмову у реєстрації ПН/РК в ЄРПН. Проект розроблений відповідно до вимог абз. 2 пп. 4 п. 94 розділу І Закону №1797-VIII: «Податкова накладна та/або розрахунок коригування до неї, складені та зареєстровані після 1 липня 2017 року в Єдиному реєстрі податкових накладних платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг достатньою підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту, та не потребує будь-якого іншого додаткового підтвердження».
Зауваження та пропозиції стосовно проекту постанови податківці традиційно просять надавати протягом найближчого місяця.
  
Питання наступних двох місяців: податок на нерухомість фізосіб. Податківці нагадують:  податкове повідомлення-рішення про сплату суми податку та відповідні платіжні реквізити будуть надіслані платникам податку - фізособам за місцем їх податкової адреси (місцем реєстрації) до 1 липня. А сплатити податок слід за місцем розташування об'єкта нерухомості протягом 60 днів з дня вручення ППР.
 
Але виникають питання:
  1. Хто має розсилати листи із розрахованою сумою податку? 
  2. Кому ці листи розсилаються?
  3. Що робити після отримання листа із повідомленням-рішенням?
  4. Як діяти, якщо до 1 липня такий лист не надійшов?
Більше про податок на нерухомість для фізосіб читайте в аналітиці від редакції.
  
А у вас теж були проблеми із звітністю за травень? Тому що у багатьох ваших колег на початку минулого тижня – так. У середу ДФС у м. Києві визнала наявність технічних проблем при поданні звітності за травень 2017 року: «у разі надходження квитанції №1, платники податків обов’язково отримають квитанцію №2, при цьому датою та часом надання податкового документа до органів ДФС є дата та час, зафіксовані у першій квитанції».
 
А слідом за оголошенням київських податківців роз'яснення щодо проблем при поданні звітності за травень 2017 року було оприлюднено і на офіційному сайті ДФСУ, вже для всіх платників податків. Податківці заспокоюють«станом на 21.06.2017 всі звітні документи, що подані платниками податків, прийняті та оброблені у встановленому порядку. Датою та часом прийняття звітних документів в електронній формі (у разі позитивної другої квитанції) є дата та час, зафіксовані у першій квитанції». 
 
Останні консультації від ДФС. Коли і які саме первинні документи слід зберігати три роки, а які – п`ять? Роз'яснення від ДФС читайте тут. Як здійснюється нарахування ПДВ за п. 198.5 ПКУ за активами, придбаними після 1 липня 2015 року (незалежно від того, чи був використаний податковий кредит) податківці нагадують ось тут. А ще одне роз'яснення, про порядок визначення звичайної ціни для оподаткування ПДВ – за цим посиланням.
  
Диявол у деталях. Із податком на виведений капітал (ПнВК), який хочуть запровадити з початку 2018 року, усе було так добре, ліберально і перспективно, що аж не вірилось. І ось – маємо. 12 червня 2017 року у Мінфіні відбулося чергове засідання робочої групи з питання запровадження ПнВК, під час якої обговорювали взаємовідносини його платників з платниками єдиного податку.
 
Обговорювали, зокрема, зменшення гранично допустимого річного обсягу доходу для платників єдиного податку ІІІ групи з 5 до 3 млн грн і обмеження перебування юросіб на спрощеній системі. А ще – критерії, за якими цивільно-правові відносини між ФОПами - платниками ЄП та юрособами - платниками ПнВК можуть бути перекваліфіковані у трудові. Наприклад, одержання ФОПом понад 85% доходу від однієї особи або наявність у минулому трудових відносин між юрособою та ФОПом. 
Інші критерії поки що не оприлюднили, але вже відомо, що якщо до ФОПа одночасно можна застосувати 4 або більше критеріїв, виникає підстава перекваліфікувати господарські відносини у трудові.

Нагадаємо, що це лише проект реформування спрощеної системи – і один із можливих наслідків запровадження податку на виведений капітал.
 
Дві новини для неприбутківців. 20 червня набрала чинності оновлена форма Звіту про використання доходів неприбуткової організації. А ще до 1 липня неприбуткові організації повинні впорядкувати свої статутні документи та подати їх до податкових органів. Про це податківці нагадують ось тут.
 
Вже традиційно – три консультації від «Дебету-Кредиту». Коли можна не застосовувати коефіцієнт підвищення при розрахунку відпусткових, фахівці редакції пишуть тут. Як оподатковувати нараховані  дивіденди засновнику-фізособі, якщо він є нерезидентом, читайте тут. А про те, як відбуватиметься зупинення та відновлення реєстрації  податкових накладних/розрахунків коригування за діючими критеріями – аналітика від «Дебету-Кредиту» ось тут.
  
Інші новини. Податківці будуть повідомляти роботодавців про порушення застосування податкової соцпільги працівником за оновленим порядком та формою; в черговий раз змінено форму декларації з екологічного податку; змінилося місцезнаходження ДПІ Шевченківського району м. Києва. А ще у минулий четвер Верховна Рада все ж прийняла за основу законопроект №4646-д щодо удосконалення бухгалтерського обліку. А ось законопроекти «Про аудиторську діяльність (№2534) та «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність» (№6016) відправлено на повторне перше читання.
  
Наостанок – про приємне. Вже через два дні, прямо посеред тижня, на нас чекатиме вихідний: у середу 28 червня святкуємо День Конституції України. Відповідно у вівторок, 27 червня робочий день буде скорочено на 1 годину (при 40-годинному робочому тижні). А загалом цього місяця замість звичних 22 робочих днів ми будемо працювати тільки 20. Докладно про усі вихідні у червні читайте тут.
  
Вдалого вам тижня!
Ваш «Дебет-Кредит»

 


Сподобалась стаття?

Зареєструйтесь на сайті і раз на тиждень, зранку у понеділок, отримуйте на свою поштову скриньку листа від редакції із темою «Головне за тиждень».

Стисло і зрозуміло ми пишемо про найголовніше з того, що сталося минулого тижня і чого Вам очікувати у найближчі п`ять робочих днів. А, отже, Ви ніколи не пропустите усе дійсно найважливіше!

Зареєструватись і отримувати листи від редакції! 


 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»