• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 10-15 липня

Знову про M.E.Doc і кіберполіцію; Рада все ж проголосувала закон про відміну штрафів за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних внаслідок кібератаки; Мінфін та ДФСУ звітують про роботу системи зупинення ПН/РК; Держпраці шукає собі помічників серед органів місцевого самоврядування... А депутати тим часом пропонують читати молитву «Отче наш» на кожному пленарному засіданні.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 10-15 липня

Ні дня без новин про M.E.Doc. Ще з позаминулої п`ятниці усі чекали обіцяну 190-у версію системи (і ще що СОТА запрацює), але...
У минулий понеділок розробники «M.E.Doc» повідомили алгоритм дій для відновлення обміну первинними документами в електронному вигляді. У вівторок бухгалтери отримали звернення від розробника із зізнанням у любові, а також висловлюваннями поваги та вдячності. У середу довгоочікуване оновлення все ще перевірялось кіберполіцією...
А у четвер – ура-ура! – все ж вийшло. Завантажити його для переходу з версії 10.01.188 можна тут, а з версії 10.01.189 – ось тут.

Розробник особливо звертає увагу, що «оновлення 10.01.190 успішно пройшло перевірку антивірусними програмами, серед яких зокрема Windows Defender, Dr.Web, Avast, AVG».

 

Щоправда, кіберполіція це оновлення так і не перевірила. У коментарях на своїй Fb-сторінці правоохоронці пишуть наступне: «Да, оно действительно находится у нас на проверке. По факту, в наши полномочия подобные проверки не входят, но в связи с большим резонансом, наши специалисты анализируют исходный код, это большой объём работы, к нему есть много вопросов. Уточняем, что это обновление вышло без нашего заключения, компания-разработчик M.E.doc самостоятельно дала заключение о его безопасности».

А ще, щоб не допустити нових кібератак, кіберполіція наполегливо рекомендує «ні в якому разі не дотримуватись вищевказаних порад від виробників ПЗ, за допомогою яких останні намагаються приховати недосконалість коду».
Мова йде про рекомендації розробників вносити їх ПЗ до «списку виключень» («білий список» або «список довірених програм» тощо) антивірусних програм. Це дозволяє системі безпеки комп’ютера запускати програми від імені адміністратора системи та ігнорувати окремі дії ПЗ.

 

І останнє про M.E.Doc. «Враховуючи те, що до 27.06.2017 р. взаємодія між ДФС та Казначейством в частині постановки рахунків на облік в органах ДФС здійснювалась за допомогою програмного забезпечення M.E.Doc та беручи до уваги, що програмне забезпечення M.E.Doc було одним із можливих джерел розповсюдження зловмисного коду «Petya.A», Казначейством припинено використання зазначеного програмного продукту». Про це Казначейство повідомило на своїй офіційній веб-сторінці.
А перелік рахунків, які Держказначейство відкрило з моменту кібератаки (їх майже чотири тисячі), було доведено до ДФС звичайним листом.

 

Законопроект про відміну штрафів за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних нарешті став законом. Звісно, довелося понервуватись. «Терміни реєстрації податкових накладних через кібератаку не переносяться», – про це написала на початку тижня ДФС України. Усе логічно: адже законопроект, який Гройсман анонсував ще 4 липня, станом на ранок понеділка ще навіть не було внесено на розгляд ВР.
«Ми очікували, що буде зареєстрований від Міністерства фінансів відповідний законопроект, але на сьогодні він не зареєстрований, тому прошу Уряд терміново зареєструйте, щоб ми завтра включили його у порядок денний і відразу розглянули», – повідомила голова профільного комітету ВР Ніна Южаніна... і зрештою подала свій.
У четвер, 13 липня, його було прийнято в цілому, а наступного дня Закон підписав голова ВР.

Редакція вже проаналізувала, що він приніс платникам податків і як складати декларацію з ПДВ, коли закон набере чинності. Щоправда, радіти треба обережно: набрання чинності відбудеться з дня, наступного за днем опублікування (а поки що закон навіть не підписав Президент!)

 

Мінфін та ДФСУ звітують про роботу системи зупинення податкових накладних. Наприклад, за даними Мінфіну, станом на 11 липня 2017 року зареєстровано 3 695 078 накладних, а зупинено реєстрацію 40 206 з них (1,1% від загальної кількості). На думку Мінфіну, це значно кращий результат, ніж очікувані 2-2.5% (згідно з результатами тестового режиму роботи системи). Щоправда, ще тиждень назад в.о. голови ДФС Мирослав Продан обіцяв, що відсоток податкових накладних, які можуть бути зупиненими, не перевищить 0,1% від загальної кількості перевірених (і ми про це не забули!).

А ще за результатами моніторингу, найбільша кількість зупинених податкових накладних:

• в м. Києві – 19 986 по 1 136 платниках,
• Дніпропетровській області – 5 783 по 498 платниках;
• Харківській області – 5 501 по 318 платниках.

Знову ж таки, ми пам`ятаємо слова Продана про те, що зупинення ПН буде стосуватись лише «близько 200-400 суб’єктів господарювання»...

 

Новини від податківців. ДФСУ наполягає: зареєструвати розрахунок коригування можна протягом 1095 днів з дати складання податкової накладної. А ось чи можна зареєструвати розрахунки коригування до податкових накладних, з дати складання яких минуло понад 1095 днів, ДФС не говорить ані "так", ані "ні" (і реєструвати не дає). З цього приводу ДФС направлено запит до Мінфіну.
Якщо товари мають різні назви, але однаковий код УКТ ЗЕД, чи можна їх зазначати в податковій накладній одним рядком і з однаковою номенклатурою? Відповідь податківців така: це залежить від виду податкової накладної та правил бухгалтерського обліку постачальника. А докладніше про це – ось тут.
А ще ДФС вперше офіційно відповіла на актуальні запитання щодо блокування реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування (в тому числі і що робити, якщо реєстрацію в ЄРПН зупинено).

 

Затверджено порядок оскарження рішення комісії ДФСУ про зупинку реєстрації ПН. Кабмін затвердив Порядок розгляду скарг на рішення комісії Державної фіскальної служби про відмову у реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних. Розглядати такі скарги буде інша комісія ДФСУ – комісія з питань розгляду скарг протягом – 10 календарних днів. І якщо рішення буде не на користь платника ПДВ, далі він має право звернутися до суду.

 

Держпраці – про нюанси додержання законодавства про працю. Ви ж напевне знаєте, що право перевіряти дотримання роботодавцями трудового законодавства у 2017 році отримали ще й «інспектори з праці» від органів місцевого самоврядування. Про те, скільки їх має бути в кожному населеному пункті і як вони призначатимуться (добровільно, але тим, хто не погодиться бути інспектором, загрожуватиме звільнення), розповідає Держпраці.

Але не все так погано. Верховна Рада підтримала за основу законопроект №6489 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання надмірному тиску на суб'єктів господарювання заходів державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення». Якщо цей закон приймуть, то органи місцевого самоврядування будуть лише ініціювати перевірки від Держпраці, але самі їх не проводитимуть!

 

Інші новини. Мінфін вніс зміни до форми декларації з рентної плати – з метою приведення її у відповідність із чинним законодавством (наказ від 31.05.2017 р. № 545 набере чинності з дня його офіційного опублікування); оновлено до версії 1.25.18. ПЗ «Спеціалізоване клієнтське програмне забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності»; а депутати зареєстрували законопроект про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України: пропонують читати молитву «Отче наш» після відкриття кожного пленарного засідання.

А ще 5 травня 2017 року набрала чинності нова форма Декларації платника єдиного податку – фізичної особи-підприємця. Коли ФОП-єдинникам вперше доведеться її застосовувати, ДФСУ роз`яснює ось тут.

 

 Спонсор випуску 

Вчора ми святкували день бухгалтера. А сьогодні наш новий спонсор розсилки Інтернет-магазин PODUSHKA.UA вітає всіх бухгалтерів зі святом та пропонує взяти участь у святковому розіграші з нагоди Дня бухгалтера та свого 10-річчя.
Кожний зареєстрований учасник гарантовано отримає Подарунковий сертифікат на 100 грн, а головний приз – чудовий комплект постільної білизни з ранфорсу Karaca Lienzo.
Для отримання сертифікату та участі у розіграші, перейдіть за посиланням та заповніть коротку анкету.
Акція діє до 23.07.2017 року, а переможця буде оголошено на сайті інтернет-магазину PODUSHKA.UA та Facebook-сторінці.

 


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»