• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 17-22 липня

Президент дотепер не підписав закон про скасування штрафів через кібератаку, але ДФС вже розписала, як буде проводитись скасування штрафів за несвоєчасну реєстрацію податкових та акцизних накладних; змінено Порядок електронного адміністрування ПДВ; Мінфін та ДФС задоволені роботою системи блокування накладних; відбиток печатки перестав бути обов’язковим реквізитом на документах, а Ніна Южаніна запропонувала замінити невідшкодований ПДВ облігаціями внутрішньої державної позики (але депутати її не підтримали).

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 17-22 липня
Скасування штрафів за несвоєчасну реєстрацію податкових та акцизних накладних: є офіційний лист ДФСУ! Податківці оприлюднили роз'яснення положень законопроекту «Про внесення змін до підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо незастосування штрафних санкцій за несвоєчасну реєстрацію податкових та акцизних накладних внаслідок несанкціонованого втручання в роботу комп’ютерних мереж платників податків».
 
У листі йдеться про нюанси реєстрації податкових та акцизних накладних, перенесення строку подання декларації на більш пізній строк, а також особливостях складання декларації з ПДВ за червень 2017 року. Податківці стверджують: червневі податкові накладні, зареєстровані у липні, можна відобразити у червневій декларації з ПДВ (зокрема, за рахунок уточнюючого розрахунку)! 
Щоправда, цей лист було видано лише 20 липня, а от сам законопроект...
 

А сам законопроект №6684 щодо незастосування штрафних санкцій за несвоєчасну реєстрацію податкових та акцизних накладних через кібератаку було направлено на підпис Порошенко рівно тиждень назад, у минулий понеділок 17 липня. Формально на підписання або повернення його на доопрацювання у президента є 15 днів. Ба більше: у минулий четвер віце-президент УСПП і член Громадської ради при ДФС Юлія Дроговоз повідомила, що Президент підпише закон про скасування штрафів через кібератаку вже у найближчі 1-2 дні; тоді ж він і буде опублікований.
 
А бухгалтери все ще чекають :(  
 
UPD на 15:00 24.07.2017 р.
За словами голови профільного комітету ВР Ніни Южаніної Президент України підписав закон про скасування штрафів через кібератаку. Його буде опубліковано у найближчому номері "Голосу України", і він набирає чинності з дня наступного за днем його опублікування.
 
Змінено Порядок електронного адміністрування ПДВ. Кабмін привів Порядок електронного адміністрування ПДВ у відповідність до поточної редакції ПКУ. Зокрема, передбачено, що, якщо у платника ПДВ поточного ліміту недостатньо для реєстрації ПН/РК за вже відображеними в декларації податковими зобов'язаннями (адже виник показник ∑Перевищ), то такий платник може зареєструвати ці ПН/РК понад суму цього ліміту. Раніше платник ПДВ, незважаючи на наявність такої норми у п.200-1.9 ПКУ ще з 1 січня 2017 р., не міг її застосувати.  
 
«Відкату назад не буде. Ця система попереджає махінації та не допускає значні втрати для бюджету». У четвер вранці Мінфін та ДФС виступили із спільним повідомленням щодо роботи системи моніторингу ризиків достатніх для зупинення реєстрації податкових накладних. Трохи пізніше на сайті ДФС з`явилась аналогічна новина. «Система довела свою ефективність і тепер її намагаються дискредитувати», – процитувала прес-служба відомства в.о. Голови ДФС Мирослава Продана. Найголовніше з цих двох повідомлень, а також відеозвернення директора Департаменту моніторингу доходів та обліково-звітних систем ДФС ми зібрали в одному матеріалі у нас на сайті.
 
До речі, станом на 13 липня найбільша кількість зупинених податкових накладних у м. Києві – 19986 по 1136 платниках, у Дніпропетровській області – 5783 по 498 платниках, а у Харківській області – 5501 по 318 платниках. Загалом заблоковано майже 2% усіх ПН. Хоча ще на початку липня Мирослав Продан обіцяв, що відсоток податкових накладних, які можуть бути зупиненими, не перевищить 0,1% від загальної кількості перевірених, а зупинення ПН буде стосуватись  лише «близько 200-400 суб’єктів господарювання». 
 
 
Ще три новини від податківців про зупинення реєстрації податкових накладних. По-перше, ДФСУ затвердила роботи комісії ДФСУ, яка приймає рішення про реєстрацію ПН/РК; по-друге, ДФС у Черкаській області опублікувала алгоритм дій платника податків в разі зупинення реєстрації податкових накладних; а по-третє, податківці відповіли на запитання щодо блокування реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування.
  
Інші новини від ДФС і не тільки. Податківці описали нюанси відображення у декларації акцизного податку обсягів пального за складеними акцизними накладними, розглянули особливості складання податкових накладних по імпортованих товарах, а також розповіли про процедуру зняття з обліку адвокатів, нотаріусів, аудиторів та інших самозайнятих осіб. 
 
А фахівці редакції «Дебет-Кредит» розказали, як жінці-підприємцю отримати допомогу по вагітності та пологах та відповіли на питання: чи включається до складу витрат фізособи-підприємця на загальній системі оподаткування пеня, штрафи та відсотки, сплачені за банківським кредитом.
 
 
Відбиток печатки перестав бути обов’язковим реквізитом на документах. 19 липня вступив в силу Закон №1982-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання печаток юридичними особами та фізичними-особами підприємцями». Новину про це читайте ось тут, а актуальне роз'яснення НБУ – тут. Нацбанк наголошує: використання суб'єктом господарювання печатки не є обов'язковим та відбиток печатки не може бути обов'язковим реквізитом будь-якого документа. Цим роз'ясненням у своїй діяльності мають керуватися усі банки. 
  
У п'ятницю ввечері прийшов останній привіт від податківців. На офіційному сайті та Facebook-сторінці ДФС була опублікована Інструкція від щодо заповнення Таблиці платника податків при реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН. Інструкція, наведена ДФСУ, складається з кількох малюнків. Оскільки нормативного акту, який би затверджував порядок складання таблиці, не існує, податківці наводять зразки невірного і вірного її складання.
Завантажити «веселі картинки» можна тут, а наш коментар – ось тут
  
Кому  ̶в̶і̶й̶н̶а̶  блокування ПН, а кому – конкурентна боротьба. Чотири розробники ПЗ для надання звітності в електронному вигляді об`єднались і написали листа до Гройсмана (а також у СБУ, ДФС і Департамент кіберполіції). Представники iFin, СОНАТА, АЦСК «Ключові системи» і Ліга:REPORT просять прем'єр-міністра провести розслідування ситуації, що склалася з роботою приймального шлюзу ДФС в частині реєстрації податкових накладних та роботи ЄРПН. На їх думку, «створюється враження, що адміністрування прийомного шлюзу ДФС здійснюється не ДФС, а розробниками ПЗ «M.E.Doc» у власних інтересах». А ще, «виходячи з викладеного вище… маємо підстави вважати, що розробниками ПЗ «M.E.Doc» здійснюється втручання у роботу державних інформаційних систем».
 
Лист з`явився у минулий четвер, за три дні існування новини маємо 13 тисяч переглядів і майже 140 коментарів: здебільшого це звинувачення на адресу підписантів, «M.E.Doc», ну і редакції – за компанію – теж. Нам не дуже приємно усе це читати і час від часу коментувати, але все ж вважаємо, що ситуація, яка склалась – це вже давно не приватна справа розробників.
 
Тож намагатимемось і надалі максимально неупереджено описувати події і сподіваємось, що наші читачі (яких зачепила кібератака і не тільки) зможуть сформувати власну думку про те, що відбулося і продовжує відбуватись.
  
Інші новини. З 20 липня 2017 р. змінився номер телефону сервісу «Пульс» ДФСУ (тепер він 0800-501-007); керівників підприємств пропонують штрафувати за руйнівні наслідки майбутніх кібератаки (Уряд зареєстрував законопроект, за яким хоче накладати адмінштрафи  за невиконання вимог законодавства щодо організації та забезпечення технічного та/або криптографічного захисту інформації); Нацбанк спростив умови купівлі валюти для деяких операцій, а Мінфін виклав у новій редакції форму декларації про майновий стан та доходи та Інструкцію щодо її заповнення (і хоча вона набере чинності аж 31.12.2017 р. ми вже підготували аналітику з цього приводу).

А ще податківці очікують зібрати у цьому році понад 500 млн грн надходжень від податку на нерухомість (якщо ви не отримали повідомлення про його сплату, хоча мали б отримати, вам сюди). 
 
І останнє на сьогодні. Поки ми тут відходимо від наслідків кібератаки та введення повноцінного блокування реєстрації податкових накладних, Рада ледь не проголосувала заміну невідшкодованого ПДВ облігаціями внутрішньої державної позики (з такою пропозицією виступила голова профільного комітету Ніна Южаніна). Пропозиція стосувалась лише «старого» невідшкодованого ПДВ по тимчасовому реєстру, який був сформований ще до 1 січня 2016 р., але і цього було достатньо для невдоволення: як бухгалтерів, так і окремих депутатів.

Зрештою, за підтримку цієї поправки проголосували тільки 198 депутатів: відповідно, рішення не було прийняте
 

До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»