• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 4-9 вересня

З 1 січня зросте мінімальна зарплата, депутати пропонують продовжити тестовий режим блокування податкових накладних, президент закликав депутатів не скасовувати єдиний податок в 2018 році, індекс інфляції за серпень 99,9%, та нова формула розрахунку пенсійного забезпечення (після проведення пенсійної реформи).

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 4-9 вересня

Розрахунок пенсій за єдиною формулою: як це буде? Очікується, що після проведення пенсійної реформи формула розрахунку пенсійного забезпечення буде виглядати так:

Розмір пенсії = Сз × Ікз × Кс, де

Сз – розмір середньої заробітної плати в Україні за 3 роки перед зверненням за призначенням пенсії.
Ікз – індивідуальний коефіцієнт заробітної плати;
Кс – коефіцієнт страхового стажу.

При цьому міністр соцполітики Андрій Рева переконаний, що законопроект про пенсійну реформу приймуть вже найближчим часом: його буде винесено на розгляд народних депутатів у другому читанні, орієнтовно з 18 до 22 вересня. 
А потім піднімуть мінімальну зарплату... 

 

Мінімальна зарплата зросте з 1 січня. «Перший крок після того, як ми проголосуємо за реформу (пенсійну – ред.), це підвищення базового розміру заробітної плати до 3 764 гривень», – повідомив Рева у четвер, під час години запитань до уряду у Верховній Раді. В той же час міністр фінансів Олександр Данилюк заявляє, що у проекті держбюджету на 2018 рік передбачено підвищення мінімальної заробітної плати до 3 тисяч 723 гривень.

«Зараз в проект бюджету закладена мінімальна зарплата розміром 3 723 гривні – це реалістичні цифри, які ми, як уряд бачимо і можемо гарантувати, що це може бути реалізовано без ризику для фінансової системи. Ми будемо надалі намагатися також цей показник збільшувати», – розказав Данилюк в ефірі телеканалу «Інтер».

Підвищення (яке б воно не було) планують запровадити вже з 1 січня 2018 року, а реальна середня заробітна плата в 2018 році очікується на рівні 8,6 тис. гривень.

 

Депутати пропонують продовжити тестовий режим блокування податкових накладних до кінця року. Комітет ВРУ з податкової політики разом з представниками Мінфіну пообіцяв змінити процес блокування реєстрації податкових накладних в ЄРПН: «з метою усунення проблем реального бізнесу, що обговорювалися у ході зустрічі». Як повідомила голова комітету Нінна Южаніна, мова йшла про продовження тестового режиму зупинення реєстрації ПН до кінця 2017 року, з розблокуванням і реєстрацією тих податкових накладних, з якими зараз є проблеми.

«Якщо до п’ятниці, 8 вересня, система зупинення податкових накладних не запрацює належним чином, ми терміново розробимо і в наступний понеділок зареєструємо законопроект щодо продовження тестового режиму до кінця року», – зазначила Южаніна. Надалі ж до питання зупинення реєстрації податкових накладних можна буде повернутися лише після нового року. «Це єдиний швидкий вихід із ситуації», – підкреслила вона.

 

Одразу заворушилися і в Кабміні. У своїй промові у ВРУ прем’єр Володимир Гройсман доручив Мінфіну провести технічну нараду та допрацювати систему блокування податкових накладних. «Проте маю відзначити, що ми запровадили цю систему (Єдиний реєстр податкових накладних) і поставили крапку в схемах хабарництва й відкатів в системі ПДВ. Тепер все працює автоматично й прозоро. Я врахую можливі недосконалості, але головне – проявів корупції в системі ПДВ немає», – підкреслив Гройсман.

Дивлячись на такий оптимізм урядовців, сподіваємось, що законопроект Комітету про продовження тестового режиму блокування ПН все ж з'явиться у порядку денному Ради вже найближчим часом. А поки його не перенесли (хоча краще б відмінили взагалі), почитайте про особливості роботи системи моніторингу відповідності ПН/РК критеріям оцінки ступеня ризиків. Минулого тижня ДФСУ видала великий лист, у якому докладно усе це розписала. 

 

Гарна новина! З'явилася перша судова практика щодо блокування реєстрації ПН. Рівненський окружний адміністративний суд в своїй постанові від 17.08.2017 р. № 817/1147/17 визнав протиправними рішення комісії ДФС щодо відмови у реєстрації ПН в ЄРПН. У суда було три аргументи: 

  • Платник  ПДВ дотримувався норм ПКУ і виконав усі вимоги для реєстрації податкових накладних;
  • Недостатність інформації у повідомленнях від ДФСУ про підстави, за якими податкові накладні заблоковано;
  • Рішення щодо реєстрації або зупинення реєстрації податкових накладних приймає не лише ДФСУ. 

Виходячи із зазначених вище аргументів, суд дійшов висновку, що заявлені позовні вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі. Отже, зазначені вище податкові накладні підлягають реєстрації в ЄРПН на підставі такого рішення суду (про що на ДФСУ покладено відповідне зобовязання);

Рішення ДФСУ щодо зупинення реєстрації таких податкових накладних визнані протиправними та скасовані. Також на користь позивача – платника ПДВ присуджено суму судового збору за рахунок бюджетних асигнувань ДФСУ.

 

Ми ж запрошуємо відвідати семінар «Все про ПДВ та його оптимізацію». До його початку залишилось трохи більше доби; місць у залі майже не залишилось, але ви ще можете замовити участь у онлайн-трансляції. Кращі лектори – Сергій Дробоття та Олександр Смирнов – розкажуть про складання та блокування податкових накладних, коди товарів/послуг в ПН, ПДВ-оптимізацію та зниження ризиків, звітність з ПДВ та виправлення помилок попередніх звітних періодів (і не тільки!). З регламентом та докладною програмою семінару ви можете ознайомитися тут. А замовити участь можна прямо зараз, за цим посиланням.

А ще тільки 11 та 12 вересня діє акційна ціна на онлайн-трансляцію семінару – всього 290 грн. Поспішайте!

 

Змін до Закону про бухоблік не буде. Поки що. Тиждень тому ми писали, що у вівторок, 5 вересня, депутати ВР планують розглядати у другому читанні законопроект щодо удосконалення бухобліку (і навіть докладно проаналізували законопроект №4646-д про зміни до Закону про бухоблік).

Але депутати його так і не розглянули.

«Я бажаю всім успіху и наступних наших перемог. Завтра, я нагадую, в нас буде робота в комітетах. Зокрема, буде розгляд пенсійної реформи у комітеті Денісової. Я бажаю дуже плідної роботи по комітетах. Мы зберемося в четверг о 10 ранку и розпочнем нашу роботу в четверг з щорічного послання президента України Петра Порошенка», – заявив спікер ВР Андрій Парубій, закриваючи вечірнє засідання парламенту.

 

А що ж Порошенко? У своєму посланні президент закликав депутатів не скасовувати єдиний податок в 2018 році. Тому що «треба дати хоч трохи людям, які називаються середнім класом, попрацювати у режимі кількарічного планування». А ще Порошенко очікує зростання української економіки на 4% до 2020 року, адже «уряд має знайти можливості сьогоднішнє мляве пожвавлення ВВП трансформувати в його прискорений і впевнений підйом».

 

Три новини від Мінфіну. Мінфін затвердив нову форму Повідомлення про запрошення платника податків до контролюючого органу та Порядок обміну електронними документами з контролюючими органами; роз'яснив, що при операціях з оренди майна рахунок-фактура (інвойс) може бути підставою для відображення в бухобліку (навіть без складання акта наданих послуг, але при умові оплати рахунку); а також вніс зміни до Інструкції про службові відрядження. Зокрема уточнено, що:

  • працівнику відшкодовується сума комісії за переказ коштів у безготівковій формі (при наданні виписки з карткового рахунку або інший документ, що підтверджує цю суму);
  • керівник підприємства може встановлювати додаткові обмеження, щодо сум та цілей використання коштів під відрядження на найм житла, побутові послуги, транспортні засоби;
  • підставою відшкодування коштів за електронний авіаквиток буде посадковий талон, отриманий у разі онлайн-реєстрації на авіарейс. А у разі його знищення, з дозволу керівника, кошти можуть бути відшкодовані при наданні довідки від авіаперевізника.
І це ще не все! Докладніше про усі зміни і нововведення, введені наказом Мінфіну №669, читайте у нашій публікації
 
 
Приватний підприємець теж повинен подавати повідомлення про прийняття на роботу найманих працівників. В Держпраці роз'яснили, яка відповідальність чекає на роботодавця за неподання повідомлення про прийняття на роботу (адміністративна та фінансова), а також нагадали, як приватному підприємцю правильно оформлювати на роботу найманих працівників: «підприємці під час оформлення трудових відносин із працівником продовжують складати трудові договори. Під кожен трудовий договір слід складати розпорядження про прийняття на роботу й повідомляти податкову перед допуском працівника до роботи. Повідомити податкову потрібно хоча б на день раніше допуску працівника до роботи».
 
А ми у редакції описали що робити, коли працівник при звільненні не надав обхідний лист, а працедавець натомість не видає трудову книжку та розрахункові. (Такі дії працедавця є неправомірними та суперечать ст. 116 КЗпП, якою передбачені всі розрахунки в день звільнення, незалежно від наявності обхідного. Тому працівник може звернутись до суду і суд буде на його стороні).
 
 
Консультують фахівці ДФС. Податківці розказали, чи може засновник виконувати функції керівника в частині складання та підпису податкової звітності (так, може. Але якщо це прописано у Статуті); роз'яснили, які наслідки виникають у разі виявлення контролюючим органом розбіжностей даних декларації з ПДВта ЄРПН (це є підставою для проведення документальної позапланової виїзної перевірки продавця та у – відповідних випадках – покупця товарів/послуг), а також повідомили, що під час виробничої практики трудові відносини із студентами ПТНЗ не виникають, оформлення трудових договорів не здійснюється, до штатного розпису вони не включаються, повідомлення ДФС не вимагається. От тільки за виконання робіт підприємство здійснює оплату не практикантам, а навчальному закладу. А вже він виплачує учням 50% зарплати за проходження практики (а 50% використовує в своїй статутній діяльності).
 
 
Інші новини. Вже з 9 вересня діють нові розміри мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв; Держстат порахував індекс інфляції за серпень (вийшло 99,9%); ДФС в черговий раз оновила довідник типів об'єктів оподаткування для подання форми №20-ОПП (діє з 4 вересня), а Нацбанк запропонував народним депутатам підтримати 10 фінансових законопроектів (усі – про лібералізацію, вдосконалення, підвищення ефективності і захист прав).
 
А ще у Верховній Раді зареєстровано законопроект №7051, яким запропоновано змінити порядок зарахування ПДФО до бюджету. Тобто здійснювати сплату ПДФО юридичною особою- податковим агентом за місцем проживання фізичної особи-платника податку. Автор законопроекту, Володимир Литвин (той самий) вважає, що це «забезпечить справедливий та неупереджений розподіл надходжень від ПДФО між місцевими бюджетами».
 
 
І наостанок: щоб стати «спрощенцем» з IV кварталу, не забудьте подати заяву до 15 вересня. Податківці нагадують: останній день подання заяви щодо переходу на спрощену систему оподаткування з 1 жовтня 2017 року та розрахунку доходу за попередній календарний рік – 15 вересня 2017 року.

А от про наслідки зміни системи оподаткування посеред року читайте у аналітиці від редакції.

 

До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

 


Сподобалась стаття?

Зареєструйтесь на сайті і раз на тиждень, зранку у понеділок, отримуйте на свою поштову скриньку листа від редакції із темою «Головне за тиждень».

Стисло і зрозуміло ми пишемо про найголовніше з того, що сталося минулого тижня і чого Вам очікувати у найближчі п`ять робочих днів. А, отже, Ви ніколи не пропустите усе дійсно найважливіше!

Зареєструватись і отримувати листи від редакції! 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»