• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 25-30 вересня

Що нас чекає у жовтні, нові форми декларацій для платників єдиного податку, змінено Правила пожежної безпеки, листи і консультації ДФС, Фонду соцстраху та Держпраці, а також нова ініціатива депутатів: посилити контроль за використанням РРО єдинниками.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 25-30 вересня

Що нас чекає у жовтні? Традиційно на початку місяця редакція готує статтю, у якій розповідає про те, які нововведення, приємності і халепи очікують бухгалтерів і звичайних українців найближчим часом. Про 9 важливих змін і подій жовтня читайте тут. Пишемо про індексацію зарплати, подання звіту про контрольовані операції, електронні земельні торги, нові штрафи за паркування га місцях для інвалідів та нововведення у фінансовому моніторингу.

А ще у жовтні очікується прийняття у другому читанні пенсійної та медичної реформ і завершення судової реформи; розгляд законопроектів про зміни до Закону про бухоблік та, можливо, навіть продовження тестового режиму системи блокування ПН (але останнє під велиииким питанням).

 

Не забудьте подати звіт про контрольовані операції за 2016 рік! Прямо сьогодні. (Звісно, якщо ви підпадаєте під критерії).
Взагалі-то, звіт про контрольовані операції за 2016 рік подається до 1 жовтня 2017 року. Але згідно Порядку складання цього звіту, у разі, якщо останній день звітування припадає на вихідний, то він переноситься на перший робочий день за вихідним. Тож подати звіт за 2016 рік можна і 2 жовтня. Про це зазначали й податківці у своєму роз'ясненні з цього приводу.

Звіт подається вже за оновленою формою та в порядку, затвердженими наказом Мінфіну від 28.04.2017 №468. Але звіти за 2016 р., подані платниками до набрання чинності цим наказом, також вважаються дійсними.

Зверніть увагу: інформація щодо контрольованих операцій за 2016 рік зазначається у Звіті відповідно до «старих» критеріїв, які діяли у 2016 році (50, а не 150 млн річного доходу і 5, а не 10 млн обсяг операцій з одним контрагентом). Про це ми писали тут.

А ще за несвоєчасне звіту застосовуватиметься штраф у розмірі 1 прожиткового мінімуму (1600 грн) за кожний календарний день несвоєчасного подання, але не більше 300 розмірів прожиткового мінімуму (480 000 грн). Про це ми писали у нашій аналітиці.

 

До уваги «єдинників»! Платникам єдиного податку ІІІ групи слід звітувати за ІІІ квартал 2017 р. вже за новими формами декларації. Оскільки базовим податковим (звітним) періодом для платників III групи є календарний квартал, а для платників I та II груп – календарний рік, то нові форми декларацій будуть використовуватись:

  • платниками III групи - для складання звітності за 9 місяців 2017 року починаючи з 01.10.2017 р.,
  • платниками I та II груп - для складання звітності за 2017 рік – з 01.01.2018 р.

Детальніше, а також посилання на наказу Мінфіну від 17.03.2017 р. №369, яким було внесено ці зміни та аналітику від редакції, читайте тут.

 

Правила пожежної безпеки зазнали змін. Відтепер для кожного приміщення об'єкта мають бути розроблені та затверджені керівництвом інструкції про заходи пожежної безпеки.
Також визначено, що під час експлуатації об'єктів:

  • забороняється знижувати рівень пожежної безпеки, встановлений законодавством, яке було чинним на момент початку використання об'єкта;
  • забороняється зменшувати мінімальні протипожежні відстані;
  • не допускається знижувати клас вогнестійкості елементів заповнення прорізів у протипожежних перешкодах.

Новину про це, посилання на відповідний наказ МВС та останню редакцію Правил пожежної безпеки читайте тут.

 

Як потрібно нараховувати лікарняні та декретні на рівні мінзарплати? Фахівці ФСС у новому листі в черговий раз обґрунтували свою позицію (яка не співпадає з Мінсоцоплітики ) щодо нарахування декретних у розмірі не менше мінімальної зарплати за місяць. На думку ФСС, сума допомоги по вагітності та пологах розраховуватися за наступним алгоритмом:

  1. Розраховується середньоденна заробітна плата виходячи з фактичних виплат.
  2. Порівнюється фактична середньоденна заробітна плата із середньоденною заробітною платою, обчисленою з розміру мінімальної заробітної плати, встановленої у місяці настання страхового випадку (3200 ділимо на 30,44).
  3. У разі перевищення середньоденної заробітної плати, розрахованої із мінімальної зарплати, над фактичною середньоденною зарплатою, подальший розрахунок страхової виплати (допомоги по вагітності та пологах) здійснювати із середньоденної, обчисленої із мінімальної заробітної плати.

З огляду на це роз'яснення, позиція Фонду щодо алгоритму розрахунку залишається незмінною. А от якщо вести розрахунок за рекомендаціями Мінсоцполітики, то це, на думку ФСС, призведе до необґрунтованих витрат коштів Фонду.

А ще фахівці Фонду роз'яснили, за якою формою слід подавати заяву-розрахунок для отримання фінансування лікарняних та декретних за рахунок ФСС. Наразі є чинною форма заяви-розрахунку, визначена в додатку до Порядку №26, – консультують у Фонді. Але вона потребує внесення змін у зв'язку з їх реорганізацією. Тому чекаємо на появу нової форми заяви-розрахунку.

 

Останні консультації від ДФС. Податківці розповіли за якими критеріями вони відбирають платників для планових перевірок розрахункових операцій; роз'яснили чим можуть займатися єдинники ІІ групи без наслідків щодо перебування на спрощеній системі; повідомили, що буде за невидачу квитанцій до прибуткових касових ордерів (до підприємства буде застосовуватися штраф у розмірі 170 грн за кожне порушення,а на касира та посадових осіб чекатимуть адмінштрафи від 2 до 5 нмдг (від 34 до 85 грн) і від 5 до 10 нмдг (від 85 до 170 грн) відповідно); та нагадали коли податкове повідомлення-рішення вважається врученим («податкове повідомлення-рішення вважається належним чином врученим платнику податків (крім фізичних осіб), якщо його надіслано у встановленому порядку»).

 

Що потрібно пам'ятати про випробування працівника під час прийняття його на роботу? Фахівці Держпраці нагадують: незалежно від кількості робочих днів згідно з графіком роботи тривалість випробування не може перевищувати одного місяця, а за порушення законодавства про працю під час випробувального строку передбачено кримінальну, адміністративну, дисциплінарну та фінансову відповідальність. Інше роз'яснення Держпраці, про те як правильно встановити скорочений робочий час працівникам – читайте тут.

А ще у Держпраці нагадали, що перевірки інспекторів праці для виявлення неоформлених трудових відносин можуть проводитися й без попереднього повідомлення – ось тут.

 

Інші новини. Депутати пропонують посилити контроль за використанням РРО єдинниками, а податківці не хочуть відповідати на питання щодо заповнення звіту з ЄСВ (і відправляють за відповідями до ПФУ), зате радо розказують про майбутні реформи своєї служби (серед яких не тільки збільшення кількості працівників call-центру, аудит ІТ-структури і автоматизація камеральних перевірок, а й «реалізація заходів з нематеріальної мотивації працівників ДФС – розробка і впровадження ініціатив з негрошового заохочення працівників»).

А ми у редакції написали за минулий тиждень щонайменше чотири нові статті: про працевлаштування інвалідів, облік і оподаткування розпродажів, про те, як видавати, використовувати та звітуватись щодо валюти у відрядженні, та що робити у разі виявлення неcтачі коштів у касі.

 

Наостанок – нагадування для автомобілістів: з 1 жовтня на заміських дорогах не забувайте включати денні ходові вогні або ближнє світло фар. Це передбачено пунктом 9.8 Правил дорожнього руху.

 


Будьте уважні на дорогах і хай щастить!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»