• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 16-21 жовтня

Нова Таблиця даних платника податку – вже у дії; Кабмін вводить квоти для працевлаштування 45-річних українців; податківці розказали про найважливіші зміни у нарахуванні ЄСВ у зв'язку з пенсійною реформою, а також традиційний довідник від редакції, присвячений звітності за ІІІ квартал 2017 року.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 16-21 жовтня

Нова Таблиця даних платника податку – вже у дії! 13 жовтня набрав чинності наказ Мінфіну від 18.09.2017 р. №776 «Про внесення Змін до Критеріїв оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» (ми писали про це тут і тут).

А подавати нову Таблицю даних платника при блокуванні ПН потрібно вже з сьогоднішнього дня, 23 жовтня! Про це йдеться в офіційному повідомленні ДФС. Із повідомлення виходить, що:

  • Таблицю без наявності факту зупинення реєстрації ПН/РК потрібно буде подавати за формою (J/F1312301);
  • Таблицю у разі факту блокування потрібно буде подавати за формою (J/F1312302).

 

Уряд вводить квоти для працевлаштування 45-річних українців. Роботодавців зобов'яжуть працевлаштовувати працівників, старших за 45 років, – таке рішення обговорювалося на черговому засіданні Уряду. За словами Володимира Гройсмана, це буде обов'язковою умовою для працедавців.

«Люди іноді говорять про те, що мені більше 45 років і я не можу знайти собі роботу. Так от, ми ввели квотування, що люди більше 45 років наразі можуть уже претендувати на робочі місця в українських компаніях – це буде не менше 4% від загального складу працівників», – сказав прем`єр.

А Міністр соціальної політики Андрій Рева, своєю чергою, заявив: «На кожному підприємстві має бути 4% робочих місць для осіб від 45 років. Якщо ні – будуть певні стимулюючі моменти». Він також зазначив, що схема квотування для підприємств буде подібною квотуванню осіб з інвалідністю. (Штрафи за недотримання квот, схоже, теж).

 

Найважливіше у нарахуванні ЄСВ у зв'язку з пенсійною реформою (на думку податківців). У ДФС нагадали, що Законом від 03.10.2017 р. №2148-VІІІ внесено зміни до системи пенсійного страхування та до Законів «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» та «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування». Найважливіші новації, які очікують на працедавців та застрахованих осіб у частині нарахування єдиного соцвнеску, на думку податківців, такі:

  1. З 1 січня максимальна база нарахування ЄСВ становитиме 15 мінімальних зарплат замість нинішніх 25 розмірів прожиткового мінімуму;
  2. Платниками ЄСВ відтепер також будуть і члени фермерського господарства;
  3. Якщо фізособи - підприємці (ФОП) і члени фермерського господарства отримують пенсію або соціальну допомогу, то вони звільняються від сплати ЄСВ за себе;
  4. З 2018 року ФОП - платники єдиного податку I групи втрачають право на сплату половинної (0,5) ставки мінімального страхового внеску ЄСВ і сплачуватимуть його в повному мінімальному розмірі.
  5. Фізособи, які виконують роботи на підставі договору ЦПХ, ФОП, а також особи, які провадять незалежну професійну діяльність тепер також підлягають загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню.

 

Нові консультації від ДФС. По-перше, податківці роз'яснили, за якою датою визнавати дохід «єдиноподатнику» за ЗЕД операціями. (У разі отримання виручки в інвалюті за надані товари (роботи, послуги) датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів на його поточний рахунок відкритий в іноземній валюті).

По-друге, нагадали, як потрібно заповнювати додаток 2 до декларації з ПДВ. (При заповненні додатка 2 доцільно застосовувати принцип хронології формування від'ємного значення, згідно з яким податкові зобов'язання поточного періоду зменшуються на суму податкового кредиту у хронологічному порядку його виникнення – від найдавнішого до найновішого).

По-третє, описали, як підприємцю документально оформити видачу готівки своєму працівнику на відрядження. (Фізособам – підприємцям при здійсненні видачі готівки на відрядження або під звіт рекомендовано оформляти первинні документи з урахуванням всіх обов'язкових реквізитів).

По-четверте, повідомили, яка адреса зазначається у Реєстрі платників єдиного податку у разі невідповідності місцезнаходження госпсуб’єкта місцю провадження.(Якщо місцезнаходження «єдинника» співпадає з місцем провадження господарської діяльності, то у Реєстрі місце провадження господарської діяльності визначається за податковою адресою. У разі невідповідності місцезнаходження місцю провадження госпдіяльності, у Реєстрі зазначається фактична адреса місця провадження такої діяльності).

І, нарешті, розказали, які штрафи будуть накладені на підприємця на загальній системі оподаткування у разі незвітування:

  • За кожне таке неподання або несвоєчасне подання чекає штраф у розмірі 170 грн;
  • Якщо протягом року вже було застосовано штраф за таке порушення, то розмір штрафу буде становити 1020 грн;
  • Крім того, буде застосовано адмінштраф у розмірі від 3 до 8 н.м.д.г. (від 51 грн до 136 грн).

 

Чи включається до пенсійного стажу час перебування у відпустці по догляду за дитиною за новою пенсійною реформою? У Мінсоцполітики надали відповідь на це питання.

До 01.01.2004 року до трудового стажу включалися всі періоди перебування у трудових відносинах, в тому числі у періоди відпусток:

  • для догляду за дитиною до 3-х років;
  • у зв’язку з вагітністю та пологами;
  • для догляду за дитиною відповідно до медичного висновку, але не більш як до досягнення дитиною шестирічного віку.

Також до трудового стажу до 01.01.2004 року включався час догляду непрацюючої матері за малолітніми дітьми, але не довше ніж до досягнення кожною дитиною 3-річного віку.

Починаючи з 01.01.2004 року, час догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку, зараховується до страхового стажу матері при умові, якщо особа доглядає за дитиною до досягнення нею трирічного віку та при умові отримання допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.
З 1 січня 2005 року внески за ці періоди сплачуються за рахунок коштів державного бюджету.

 

Як нараховувати індексацію новоприйнятому працівнику? Для новоприйнятих працівників обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації здійснюється з місяця, наступного за місяцем підвищення окладу, за посадою, яку займає працівник, – ще одне роз'яснення Мінсоцполітики.

Наприклад, якщо працівника прийнято на роботу у жовтні 2017 р., а підвищення посадового окладу за посадою, на яку прийнято працівника, відбулося у березні 2017 р., то обчислення ІСЦ для проведення індексації для новоприйнятого працівника має здійснюватися з квітня 2017 р. Індекс для проведення індексації у жовтні 2017 р. становить у такому разі 3,8 % (1,009 × 1,013 × 1,016 х 100 – 100).

Це був приклад від Мінсоцполітики, а ще один, від редакції, – за посиланням.

 

Інші новини. ДФС нагадала, яку звітність можна подавати через Електронний кабінет (вийшов перелік з 36 пунктів, при цьому деякі з них у Кабінеті відсутні), а ще підготувала «шпаргалку» про те, як виправляти помилки у ф. №1ДФ залежно від їх виду; у Пенсійному фонді розповіли (і навіть намалювали), які зміни внесено Законом України від 03.10.2017 р. №2148-VIII і коли саме вони запрацюють; а фахівці Мінсоцполітики роз’яснили, як бути з доплатою до мінімальної зарплати у разі нарахування працівнику певних виплат за попередні місяці.

А ще зовсім скоро, 9 листопада – граничний термін для подання звітності за ІІІ квартал 2017 року. Все необхідне для подання звітності за III квартал (новини, бланки, довідники, консультації, аналітичні матеріали) ви знайдете у традиційному довіднику від «Дебету-Кредиту».

 

 

 Спонсор випуску 

Обов`язково перекажіть це своїм маркетологам, менеджерам з продажу та директорам: вже 5 грудня наші друзі і партнери з Академії інтернет-маркетингу WebPromoExperts проведуть другу, унікальну для України кейс-конференцію «WebPromoExperts Day».

WebPromoExperts Day – це майданчик для обміну досвідом, де виступають топ-менеджери компаній і діляться успішними реалізованими кейсами. В якості спікерів запрошені представники компаній з різних галузей, які розкажуть про те, як досягали високих показників в області інтернет-маркетингу.

Конференція пройде паралельно в двох потоках: інструменти продажів та інструменти просування. А «фішка» конференції – парні виступи «Агентство / сервіс + Клієнт», що дозволить комплексно розкрити завдання, результати і то як вони досягалися!

Зареєструватися на конференцію можна за посиланням. Чим ближче до заходу, тим дорожчі квитки, тож встигніть взяти участь за найвигіднішою ціною.

 


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»