• Посилання скопійовано

Що почитати у листопаді: 12 найцікавіших матеріалів редакції за жовтень

Гарячий чай, теплий плед і улюблена книга - незамінні в холодні осінні дні. Якщо ж раптом є бажання щось почитати, окрім книги, рекомендуємо добірку не менш цікавих та важливих матеріалів від редакції за жовтень

Що почитати у листопаді: 12 найцікавіших матеріалів редакції за жовтень

Завдяки жовтневим законодавчим новаціям ми й справді маємо що почитати. Адже саме цього місяця Кабмін прийняв п'ять реформ, які анонсував ще на початку осені: пенсійну, медичну, судову, електронні довірчі послуги та зміни у бухобліку та фінзвітності. Хоча й це ще далеко не все...

Наприклад, чого тільки вартують постійні удосконалення Критеріїв блокування ПН/РК та «пристрасті» навколо законопроекту №7115.

Цілком можливо, що за усіма цими змінами ви пропустили щось важливе і цікаве – і ось тепер зможете надолужити.

 

1. Пенсійна реформа: наслідки для роботодавців та підприємців 

51 тис. переглядів, 28 коментарів

11 жовтня набрав чинності Закон від 03.10.2017 р. №2148-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій». І тут буде що почитати... Адже, крім змін у порядку виплати пенсій, він вносить зміни до порядку нарахування ЄСВ і оплати лікарняних та декретних. Докладно про те, що саме зміниться для роботодавців і самозайнятих осіб - в аналітичній статті від фахівців редакції "Дебету-Кредиту".

 

2. Дізнатися, чи включені ви до проекту плану перевірок на 2018 рік, можна онлайн 

30 тис. переглядів, 14 коментарів

Держрегуляторна служба спільно з Мінекономрозвитку запустила пілотний модуль під назвою ІАС ДНК. За допомогою цього сервісу можна перевірити, чи включено Вас до проекту Плану перевірок на 2018 рік -  безкоштовно та без реєстрації (за назвою або кодом ЄДРПОУ). Зверніть увагу, що ДФС до органів держнагляду не входить, свій План перевірок на наступний рік вони мають оприлюднити окремо, вже у грудні .

 

3. Удосконалення бухобліку та фінзвітності - прийнято закон!

28 тис. переглядів, 7 коментарів 

5 жовтня Верховна Рада прийняла, а 28 жовтня Президент підписав Закон від 05.10.2017 р. №2164-VIII «Про внесення змін до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні». Передбачається, що Закон набере чинності з 1 січня 2018 року (крім абзаців шостого і сьомого п. 12 розділу І, які стосуються оприлюднення фінзвітності. Вони наберуть чинності з 1 січня 2019 року). Що і для кого зміниться -  читайте в аналітиці від "Дебету-Кредиту".

 

4. Що нас чекає у жовтні: законодавчі зміни і не тільки 

26 тис. переглядів, 3 коментарі

Пенсійна реформа та зміни до Закону про бухоблік - далеко не єдині зміни, які набрали чинності у жовтні. Підвищення облікової ставки до 13,5%, зміни до Критеріїв блокування ПН/РК від Мінфіну,  удосконалені Правила пожежної безпеки... Загалом ми нарахували 29 змін та подій. І усі вони зібрані в одній статті.

 

5. Мінсоцполітики про зарахування до стажу роботи періоду догляду за дитиною у контексті пенсійної реформи 

25 тис. переглядів, 5 коментарів

У Міністерстві, зокрема, роз'яснили, що періоди трудової діяльності та інші періоди, що враховувалися до трудового стажу для призначення пенсії до 01.01.2004 р., зараховуються до страхового стажу в порядку і на умовах, що діяли раніше. А з 01.01.2004 р. час догляду за дитиною зараховується до страхового стажу матері за умов догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку та отримання допомоги для догляду.

 

6.  Індексація зарплати у вересні та жовтні 2017 року 

25 тис. переглядів, 1 коментар

Як завжди, на початку місяця, фахівці Мінсоцполітики роз'яснили нюанси індексації зарплати. Цього разу – у вересні та жовтні 2017 року. Якщо коротко, то з огляду на індекс інфляції за серпень 2017 року (див. тут) у жовтні нараховувати індексацію зарплати потрібно за такими ж  коефіцієнтами, як у вересні 2017 року

Як індексувати зарплату у жовтні та листопаді 2017 року - читайте тут>> 

 

7. Норми тривалості робочого часу на 2018 рік 

25 тис переглядів, 14 коментарів

Оскільки Мінсоцполітики не оприлюднило традиційних рекомендацій щодо норм тривалості робочого часу на 2018 рік, на початку місяця фахівці "Дебету-Кредиту" розрахували їх самостійно. Дані від редакції цілком співпадають з розрахунками Мінсоцполітики, опублікованими згодом в матеріалі у "Віснику".

 

8. 5 важливих змін у нарахуванні ЄСВ у зв'язку з пенсійною реформою 

16 тис. переглядів, 15 коментарів

Податківці розповіли про новації, які очікують на працедавців та застрахованих осіб у частині нарахування єдиного соцвнеску. А це - збільшення  максимальної бази нарахування ЄСВ, запровадження сплати ЄСВ у повному мінімальному розмірі для «єдинників» I групи та ще три важливі зміни.

 

9. Як правильно в штатному розписі відобразити посади 

16 тис. переглядів, 7 коментарів

Як правильно в штатному розписі відобразити посади, які займають на підприємстві працівники? Чи допускається створювати розширені назви професій, доповнюючими словами або через дефіс, або з наведенням уточнень у дужках?  Яких поширених на підприємствах, але неправильних назв професій (посад) слід уникати та якими офіційними назвами їх можна замінити? Відповіді на ці запитання ви знайдете у черговому роз'ясненні Держпраці.

 

10. Уряд ввів квоти для працевлаштування 45-річних українців 

15 тис. переглядів, 24 коментарі

Роботодавців зобов'яжуть працевлаштовувати працівників старших аніж 45 років - про це на черговому засіданні Уряду повідомив В. Гройсман, додавши, що це буде обов'язковою умовою для працедавців. Міністр соцполітики А. Рева, своєю чергою, заявив: "На кожному підприємстві має бути 4% робочих місць для осіб від 45 років. Якщо ні - будуть певні стимулюючі моменти" При цьому схема квотування для підприємств буде подібною квотуванню осіб з інвалідністю.

 

11. Індекс інфляції за вересень - 102,0% 

12 тис. переглядів, 10 коментарів

За даними Держстату, ціни на споживчому ринку у вересні 2017 р. порівняно з попереднім місяцем зросли на 2,0%, з початку року – на 10,2%.  Як це вплине на нарахування індексації у листопаді - додатково розповіли у коментарі фахівці "Дебету-Кредиту".

 

12. Мінфін підготував чергові зміни до Критеріїв блокування ПН/РК 

11 тис. переглядів, 22 коментарі

Оприлюднено проект змін від Мінфіну до Критеріїв оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН. Зокрема, запропоновано ввести ще два нові критерії та запровадити норму про неврахування інформації Комісії про проведенні Моніторингу. 

 

 


Залишайтесь з нами!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»