• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 23-28 жовтня

Підписано закон про вдосконалення бухобліку та фінзвітності; перевірити, чи включені ви до проекту Плану перевірок органів держнагляду на 2018 рік, можна онлайн; критерії ризиків щодо блокування ПН та РК знову хочуть змінити; Фонд соцстраху готує єдину форму звітності; нові роз’яснення і консультації від Держпраці, Мінсоцполітики та ДФС; а облікову ставку НБУ збільшили вперше за два роки (тепер вона 13,5%).

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 23-28 жовтня

Увага! Підписано закон про вдосконалення бухобліку та фінзвітності. Президент нарешті підписав Закон України №2164-VIII «Про внесення змін до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» (щодо удосконалення деяких положень). Цей закон (законопроект №4646-д) був ухвалений Верховною Радою ще 5 жовтня 2017 р. і направлений на підпис президенту 13 жовтня.

Передбачається, що закон набере чинності з 1 січня 2018 року (крім абзаців шостого і сьомого пункту 12 розділу І, які стосуються оприлюднення фінзвітності. Вони наберуть чинності з 1 січня 2019 року).

Аналіз законопроекту від редакції читайте у редакційній статті. Зокрема, Закон про бухоблік доповнено новини термінами, з 10 принципів бухгалтерського обліку та фінансової звітності залишається 7, вводиться класифікація підприємств (тепер усі підприємства можуть належати до мікропідприємств, малих, середніх або великих підприємств), а також запроваджуються вимоги щодо подання і оприлюднення фінзвітності (разом із аудиторським висновком).

 

Перевірити, чи включені ви до проекту Плану перевірок органів держнагляду на 2018 рік, можна онлайн. Держрегуляторна служба спільно з Мінекономрозвитку запустила безкоштовний пілотний модуль під назвою ІАС ДНК (Інтегрована Автоматизована Система Державного Нагляду і Контролю). Щоб перевірити, чи включено конкретного суб’єкта господарювання до проекту Плану здійснення комплексних заходів державного нагляду (контролю) на 2018 рік, слід зайти на сайт ias.brdo.com.ua та вказати його назву або код ЄДРПОУ.

Звертаємо увагу: ДФС до органів держнагляду не входить, свій План перевірок на наступний рік вони мають оприлюднити окремо, вже у грудні (про це податківці писали ще навесні).

 

Звітність до ФСС – за єдиною формою та в електронному вигляді. Фонд соцстраху готує єдину форму звітності для страхувальників та нове положення щодо комісії зі соцстрахування. Про це повідомили фахівці ФСС у листі від 12.10.2017 р. №2.4-38-803. На їхню думку, це дасть можливість зменшити навантаження на роботодавців. Зокрема, шляхом зменшення кола осіб, які подають звітність до Фонду та запровадження можливості подання звітності в електронному вигляді.

 

Чи повинен підприємець-роботодавець вести табель обліку робочого часу? Повинен, – роз'яснюють фахівці Держпраці. Адже такий документ обов’язково має складатися будь-яким роботодавцем, незалежно від його організаційної форми. При цьому форма Табеля має рекомендаційний характер, тож роботодавець-ФОП може максимально її спростити, залишивши тільки необхідні йому показники. Щоправда, за неведення табеля обліку робочого часу штрафних санкцій не передбачено.

 

Ще два роз'яснення від Держпраці. За який обсяг робіт прибиральнику нараховують мінімальну зарплат – читайте тут («Обсяг робіт з прибирання приміщення при 8-ми годинному робочому дню встановлюється роботодавцем при розробленні робочої інструкції прибиральника службових приміщень, керуючись встановленими нормами з врахуванням специфіки прибирання відповідного закладу»).

А про те, яким є строк проведення перевірок Держпраці – ось тут («Тривалість перевірок Держпраці не може перевищувати 10 робочих днів, а для суб'єктів мікропідприємництва та малого підприємництва - 2-х робочих днів»).

 

Нові консультації від ДФС. Податківці роз'яснили, як повідомити про появу нової торговельної точки та що буде за неповідомлення (потрібно подати відповідну заяву до податкового органу, а у разі несвоєчасного подання заяви на єдинника чекатиме штраф у розмірі 170 грн); розповіли, як заповнити форму №1ДФ, якщо в одному із місяців звітного кварталу працівник не мав право на ПСП (у ній заповнюють лише один рядок, в якому зазначають відповідну ознаку пільги); описали, коли виникає потреба в оподаткуванні ПДФО сум добових при відрядженні працівників (та навели алгоритм з чотирьох пунктів); а ще розказали, як підготувати скановані копії документів для розблокування ПН (треба встановити таку роздільну здатність сканування, щоб розмір скану був не менше 100 КБ).

 

Чи можна перевести на іншу посаду працівницю, яка перебуває у відпустці по догляду за дитиною? Під час відпустки для догляду за дитиною переводити на іншу посаду не можна, оскільки на весь час цієї відпустки за працівницею зберігається її посада, – ось така відповідь від фахівців Мінсоцполітики.

Про те, як підприємству повернути помилково перераховану зарплату звільненому працівникові (ще одне роз'яснення від Мінсоцполітики) читайте тут, а роз’яснення від ФСС про те, як нараховувати лікарняні працівнику зі страховим стажем менше 6 місяців – ось тут («Якщо працівник не має за останні 12 місяців страхового стажу шість і більше місяців, розрахунок допомоги по тимчасовій непрацездатності потрібно здійснювати з застосуванням обмеження (тобто середньоденний розмір допомоги не може бути більший ніж 105,12 грн)»).

А консультацію редакції «Дебет-Кредит» про те, як та коли відображати у №1ДФ отриману чи надану поворотну фінансову допомогу, ви знайдете за цим посиланням.

 

Інші новини. З 27 жовтня облікова ставка НБУ становить 13,5% (її підвищено вперше за два роки); критерії ризиків щодо блокування ПН та РК знову хочуть змінити (у минулий понеділок на сайті Мінфіну було оприлюднено черговий проект наказу); а той же Мінфін затвердив порядок надання узагальнюючих податкових консультацій («не може бути притягнуто до відповідальності, в тому числі фінансової (штрафні санкції та/або пеня), платника податків (податкового агента та/або його посадову особу), який діяв відповідно до УПК, за діяння, що містять ознаки податкового правопорушення, зокрема на підставі того, що у подальшому така податкова консультація була змінена або скасована»).

Ще минулого тижня ми дізнались показник середньої зарплати (доходу) за серпень в середньому на одну застраховану особу. Він становить 6028 грн 81 коп. і буде застосовуватись при визначенні коефіцієнта зарплати за серпень 2017 року при призначенні пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

 

 Спонсор випуску 

Скористайтесь можливістю вести бухгалтерський і управлінський облік у «хмарі» всього за 199 грн/міс! Плюс безкоштовна подача звітності і електронний документообіг з реєстрацією податкових накладних.

Спонсор сьогоднішнього випуску усім добре відомий. Це ПриватБанк зі безкоштовними хмарними сервісами Електронного документообігу та Електронної звітності, які, до речі, інтегровані з локальними 1С і 1С онлайн (Україна). Вже понад 50 000 бухгалтерів, які звернулись до ПриватБанку за альтернативними рішеннями після нещодавньої фішингової атаки, використовують їх на постійній основі.

При цьому електронні сервіси ПриватБанку стають все більш доступними. Ті користувачі, які не є клієнтами банку, можуть безкоштовно увійти в сервіс docs.pb.ua, використовуючи електронно-цифровий підпис, і підписувати документи на свою адресу. Найближчим часом сервіс дозволить зовнішнім користувачам створювати електронні документи і на адресу клієнтів ПриватБанку.

Щоб почати користуватися, не потрібно розгортати та підтримувати дорогу облікову систему, купувати обладнання або наймати програмістів. Досить зареєструватися в 1С онлайн і працювати в повнофункціональній версії. А онлайн-помічник у системі готовий відповісти на всі запитання цілодобово.

Зареєструйтесь в 1С онлайн прямо зараз і користуйтесь безкоштовно протягом 30 днів!


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»