• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 13-18 листопада

Затверджено План здійснення комплексних заходів державного нагляду (контролю) на 2018 рік, Мінфін знову доопрацював Критерії блокування ПН/РК, Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект Держбюджету на 2018 рік, ДФСУ затвердила Реєстр великих платників податків на 2018 рік, а ще в Україні нове офіційне свято: 25 грудня – Різдво Христове за Григоріанським календарем

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 13-18 листопада

Маємо план комплексних перевірок на наступний рік
Наказом Державної регуляторної служби України від 16.11.2017 р. №139 затверджено План здійснення комплексних заходів державного нагляду (контролю) на 2018 рік. Загалом до Плану увійшло 27171 компаній різних форм власності, з різних секторів економіки та з різними ступенями ризику; це приблизно на 21 тисячу менше, ніж цього року.

Звертаємо увагу! План не стосується перевірок фіскальною службою, а лише перевірок органів державного нагляду (ДФС до таких органів не належить).

Дізнатися, кого планують перевірити у 2018 році, можна за посиланням, у форматі .pdf або .xls.

 

Досконалості немає меж :(
Мінфін знову доопрацював Критерії блокування ПН/РК. Маємо три нововведення:

  • Запроваджено новий критерій для зупинення реєстрації розрахунку коригування;
  • Розширено коло платників ПДВ, надана якими інформація автоматично враховуватиметься системою Моніторингу;
  • ДФС отримала можливість не враховувати недостовірну інформацію, надану платником ПДВ.

Такі зміни передбачені наказом Мінфіну від 09.11.2017 р. №926. Він набере чинності з дня офіційного опублікування.

Але це ще не все про блокування ПН. Той же Мінфін проаналізував судову практику щодо оскарження платниками податків рішень Комісії ДФС і оприлюднив проект наказу про удосконалення форми рішення комісії ДФС. Пропонується у рішенні Комісії про відмову у реєстрації ПН/РК зазначати детальні висновки щодо результатів розгляду документів платника податків та причини відмови у їх прийнятті. Наприклад, ненадання пояснень, договорів, первинних документів, надання документів, складених з порушенням законодавства тощо.

На думку Мінфіну, це «убезпечить платників податків від прийняття невмотивованих рішень про відмову у реєстрації податкових накладних».

 

Чи може рахунок-фактура бути первинним документом?
Завдяки змінам до Закону про бухоблік первинним став будь-який документ, який містить відомості про господарську операцію. Але єдиної думки, чи може бути первинним документом рахунок-фактура, у контролерів й досі немає. Мінфін вважає, що так (за умови його оплати). А ДФСУ – що ні. А, отже, поспішати замінювати рахунком-фактурою акти та накладні, на нашу думку, не варто.

 

Керівнику без заступника зараз – нікуди. Ні у відпустку піти, ні захворіти...
Мінсоцполітики надало відповідь на питання, чи має право керівник під час відпустки чи лікарняного виконувати посадові обов'язки. На думку фахівців міністерства, «працiвники, якi перебувають у вiдпустцi, на листку непрацездатностi, в розумiннi трудового законодавства не можуть вважатися такими, що виконують у цей перiод роботу, обумовлену трудовим договором». Тому (з метою уникнення можливих негативних наслiдкiв) радимо ввести у штат пiдприємства посаду заступника керiвника, який виконуватиме його обов'язки у разi вiдсутностi.

 

Цілих чотири новини з Верховної Ради
По-перше, 14 листопада, на вечірньому засіданні Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект Держбюджету на 2018 рік. Як очікується, доходи бюджету зростуть на 15% порівняно з поточним роком – до понад 1 трлн грн, а мінімальна зарплата на 16% – до 3723 грн. Тепер протягом двох тижнів Кабмін повинен подати на розгляд ВРУ проект бюджету з врахованими пропозиціями.

По-друге, того ж дня депутати прийняли за основу законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році». Згідно з документом, у 2018 році пропонується збільшити ставки екоподатку – на 11,2%, рентної плати за надра, воду та лісові ресурси – на 16,8%, акцизу на тютюнові вироби – на 29,7% (а у наступні роки – на 20% щороку; аж до рівня, еквівалентного 90 євро за 1000 штук).

По-третє, 16 листопада Рада ухвалила урядовий проект закону щодо протидії безпідставному тиску на підприємства (законопроект №7275 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування»).

І, нарешті, внесено зміни до календаря офіційних свят в Україні. Прийнято Закон «Про внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю України щодо святкових і неробочих днів», згідно з яким:

  • 25 грудня (Різдво Христове за Григоріанським календарем) визнано офіційним святковим днем в Україні;
  • скасовано святковий день 2 травня, а 1 травня стане Днем праці.

Якщо новий закон опублікують до 24 грудня (включно), то Різдво 25 грудня святкуватимемо вже у 2017 році.

 

Нові листи від ДФС
Транспортний податок власником легкового автомобіля сплачується протягом 5 років з дати його випуску, – нагадують податківці. А за останній рік транспортний податок сплачується з 1 січня до кінця місяця, у якому вік такого автомобіля досяг п’яти років. Про це читайте тут.

ДФСУ роз'яснює: якщо підприємець-«єдинник» вносить на свій рахунок у банку суму готівки, яка вже була відображена у Книзі обліку доходів, то така виручка повторно не включається до його доходу. В платіжному дорученні при цьому зазначається призначення платежу «виручка за певний період».

У іншому листі ДФСУ наголошує: складання двох або більше податкових накладних на одну операцію з товарами/послугами (отриманий аванс або відвантаження/надання) не відповідає нормам ПКУ. У разі складання таких ПН у покупця не буде права на податковий кредит, оскільки такі податкові накладні не відповідають первинним документам.

А ось тут податківці розказали, чи може фізособа-підприємець вести електронний документообіг і що у такому випадку треба надавати податківцям при перевірці. (Так, може; подають копії документів, що належать до предмета перевірки. При цьому копією вважається «візуальне подання електронного документа на папері, яке засвідчене в порядку, встановленому законодавством»). 

 

Працівник відсутній на роботі в день звільнення: як бути з його трудовою книжкою?
Держпраці у Кіровоградській області нагадує, що у такому разі роботодавець може надіслати йому поштове повідомлення із вказівкою про необхідність отримання трудової книжки.

Зверніть увагу! Пересилання самої трудової книжки поштою допускається лише з письмової згоди працівника. Якщо такої згоди немає, трудова книжка зберігається на підприємстві протягом 2-х років, в архіві – 50 років.

 

За який період інспектори з праці можуть перевірити роботодавця?
У новому листі Держпраці роз'яснила, що на сьогодні граничний період, за який проводиться інспекційне відвідування або невиїзне інспектування, законодавством не встановлений. Ба більше, за наслідками таких перевірок інспектори мають право притягувати порушників до адміністративної та фінансової відповідальності за будь-який перевірений період, починаючи з 01.01.2015 р. А розмір такої санкції (штрафу) буде відомий лише на дату її застосування.

Докладно про це читайте ось тут.

 

Консультують фахівці редакції
Можливо, це не стане для вас несподіванкою, але квота з працевлаштування для осіб передпенсійного віку діє і зараз – для підприємств з кількістю працюючих понад 20 осіб. А з 1 січня 2018 р. вона стосуватиметься ще й тих підприємств, штат яких складає 8 і більше працівників. А от яку відповідальність несе роботодавець, який цю квоту не виконує, фахівці редакції розбирались ось тут.

В серпні 2017 р. при працевлаштуванні працівника до ДФС помилково відправили повідомлення про прийняття працівника на роботу з позначкою у графі 2 – тип «скасовуюче», замість «початкове». Як можна виправити таку помилку? Які штрафні санкції?
Читайте у іншій нашій консультації.

Як заповнюється Табель обліку робочого часу, коли день вибуття/прибуття з відрядження припадає на вихідний день та надається інший день відпочинку? Про це ми пишемо ось тут.

 

Інші новини
5 листопада набрав чинності новий Порядок обміну електронними документами з контролюючими органами (затверджений наказом Мінфіну від 06.06.2017 р. № 557), НБУ планує припинити карбувати монети дрібних номіналів (1-5 копійок), Кабмін прийняв постанову про реорганізацію деяких територіальних органів ПФУ (перелік органів Фонду, які реорганізуються шляхом злиття або приєднання – за посиланням), а ДФСУ затвердила Реєстр великих платників податків на 2018 рік (ті, хто до нього потрапив вперше, повинні були подати заяву про взяття на облік за ф. № 1-ОПП ще до 15 листопада).

 


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»