• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 20-25 листопада

Мінфін вніс зміни до Порядку обліку платників податків і зборів; вже 1 грудня прожитковий мінімум зросте до 1700 грн; Кабмін оприлюднив проект розпорядження «Про перенесення робочих днів у 2018 році»; на наступний рік норми робочого часу роботодавці повинні розраховувати самостійно; Держпраці відзвітувалась про виявлених неоформлених працівників з початку 2017 року, а Уряд збирається ввести нові коди УК ТЗЕД – вже з 1 січня.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 20-25 листопада

Змінено Порядок обліку платників податків і зборів
Мінфін вніс зміни до Порядку обліку платників податків і зборів:

  • Уточнено повноваження територіальних органів ДФС в областях, Києві, Центральному офісі великих платників податків ДФС та ДПІ/ОДПІ в частині реалізації процедур обліку платників відповідно до функцій, визначених ПКУ:
  • Встановлено, що у разі включення відокремлених підрозділів іноземних компаній, організацій до ЄДР такі підрозділи беруться на облік на підставі відомостей з ЄДР;
  • Визначено особливості заповнення повідомлення за формою №20-ОПП у разі подання інформації про відокремлені підрозділи юрособи з місцезнаходженням за межами України;
  • Уточнено, що зняття з обліку за попереднім місцезнаходженням (місцем проживання) здійснюється автоматично одночасно із взяттям на облік за новим місцезнаходженням (місцем проживання);
  • Виключаються норми, які не належать до сфери регулювання Порядку обліку платників та/або дублюються у положеннях інших нормативно-правових актів.

Наказ Мінфіну від 06.10.2017 р. №839, яким внесено ці зміни, набере чинності через 10 днів з дня його офіційного опублікування.

 

Які соціальні допомоги та на скільки зростуть з 1 грудня 2017 року у зв'язку зі збільшенням прожиткового мінімуму?
1 грудня 2017 року прожитковий мінімум буде підвищено до 1700 грн на одну особу на місяць (загальний показник). Відповідно зростуть і всі соціальні допомоги, які до нього прив’язані.

Наприклад, допомога у зв'язку з вагітністю та пологами не може бути меншою ніж 440,5 грн (була 421 грн), допомога за померлого годувальника на одну дитину – 1452 грн, а державна соціальна допомога особам, які не мають права на пенсію (бракує стажу) вже з жовтня становить 1373 грн (було 949 грн).

Більше цифр і показників – тут.

 

Що зміниться з 1 грудня в укладанні договорів про визнання електронних документів?
15 листопада 2017 р. набрав чинності наказ Мінфіну від 06.06.2017 №557, який розроблено з метою нормативно-правового врегулювання обміну електронними документами з контролюючими органами. Як він впливатиме на укладання договорів про визнання електронних документів, розповіли податківці:

  • по-перше, договори, які наразі є чинними, продовжують діяти;
  • по-друге, у період з 01.12.2017 по 01.01.2018 договори укладатимуться за формою, що діяла до набрання чинності наказу №557.

А вже з 1 січня 2018 року буде реалізовано можливість подання Заяви про приєднання до Договору.

 

Які робочі дні у 2018 році потрібно буде переносити?
Кабмін оприлюднив проект розпорядження «Про перенесення робочих днів у 2018 році». Пропонується наступного року переносити такі робочі дні:

  • з п'ятниці, 9 березня – на суботу, 17 березня (матимемо 4 вихідні поспіль: з 8 по 11 березня);
  • з понеділка, 30 квітня – на суботу, 5 травня (відпочиватимемо з 28 квітня по 1 травня включно, а святковий день 2 травня скасовується законопроектом №5496);
  • з п'ятниці, 29 червня – на суботу, 23 червня (вихідні дні 28 червня – 1 липня);
  • з понеділка, 31 грудня – на суботу, 29 грудня (новий 2019 рік зустрічатимемо з 30 грудня і доки вистачить сил).

Про те, які дні будуть святковими у наступному році, читайте у новині.

 

ДФС – про податкові накладні і їх блокування
Податківці розповіли, як впливають зміни, що були внесені до критеріїв блокування, на моніторинг та блокування ПН, а також видали велике роз'яснення про те, як змінити номенклатуру чи код товару/послуги в податковій накладній.
Про те, коли можна складати розрахунок коригування до податкової накладної на неплатника ПДВ та в яких випадках можна зменшити ПЗ з ПДВ за ними, читайте тут.
А ось тут – довгоочікуване роз'яснення від ДФС про те, коли саме у витязі з СЕА ПДВ виникає показник «Оverride» та рекомендації, що робити у такому випадку.

 

Ще чотири роз'яснення від податківців
Перше – про те, хто має право на ПСП, в якому розмірі та які обмеження встановлені щодо її отримання.
Друге – відповідь на питання, коли разом з уточнюючою декларацією з податку на прибуток слід подавати фінзвітність, а коли – ні.
У третьому податківці розказали, як оподатковуються у 2017 році дитячі новорічні подарунки та квитки на новорічно-різдвяні заходи.
А наостанок – нагадали, для кого річна інвентаризація є обов’язковою та навіщо її проводити.

 

На 2018 рік норми робочого часу роботодавці повинні розраховувати самостійно
У черговому листі Мінсоцполітики навело загальний приклад розрахунку норми тривалості робочого часу на 2018 рік для п'ятиденного робочого тижня. Лист є рекомендацією, а не нормативним актом; тож ним можна скористатися для самостійного розроблення норм на конкретному підприємстві.

Як індексувати зарплату новоприйнятих працівників – ще одне роз'яснення Мінсоцполітики
Для новоприйнятих працівників та працівників, яких прийнято на роботу у порядку переведення з іншої посади, обчислення індексу для проведення індексації має здійснюватися з місяця, наступного за місяцем підвищення тарифної ставки (окладу).

Таке роз'яснення надали фахівці Мінсоцполітики у листі від 25.10.2017 р. №97/0/66-17, а коментар від редакції – ось тут.

 

Консультують фахівці редакції
Як заповнювати табель обліку робочого часу, якщо день вибуття/прибуття з відрядження припадає на вихідний?
День, коли працівник фактично перебував у відрядженні, в табелі потрібно позначити або кількістю відпрацьованих годин, або позначку ВД (відрядження). Наданий, згідно з наказом, інший день відпочинку, зазначається як інший невідпрацьований час, передбачений законодавством «ІН». Про це читайте тут.

Що чекатиме на продавця при продажу технічно складних побутових товарів без РРО?
Відповідальність за непроведення розрахункових операцій через РРО буде застосовуватись щодо продажу всіх товарів з того моменту як ФОП повинен був би застосовувати РРО. За вчинене вперше непроведення розрахункових операцій через РРО з фіскальним режимом роботи штраф складає 1 гривню, а за кожне наступне вчинене порушення – 100% вартості проданих з порушеннями товарів (послуг).
Більш докладну консультацію фахівці редакції ви знайдете за посиланням.

 

Держпраці назвала кількість виявлених неоформлених працівників з початку 2017 року
За 10 місяців упродовж січня-жовтня 2017 року інспекторами відомства було виявлено 1605 таких працівників (за кожного виявленого неоформленого працівника на роботодавця накладається штраф у сумі 96 тис. грн). А ще за той же період на 19 субʼєктів господарювання було накладено штрафу сумі 320 тис. грн, встановлений статтею 265 КЗпП – за перешкоджання проведенню інспектування з питань оформлення працівників.

Докладно про відповідальність за порушення трудового законодавства та оплати праці читайте у довіднику від редакції.

 

Інші новини
Президент підписав Закон про судову реформу; Міноборони запровадило Єдиний державний реєстр військовозобов'язаних, а Нацбанк розказав, як заокруглювати вартість товарів у разі відсутності монет.

А ще Уряд збирається ввести нові коди УК ТЗЕД – вже з 1 січня 2018 року; відповідно на сайті ВРУ зареєстровано законопроект №7306 «Про Митний тариф України».

 


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»