• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 27 листопада - 2 грудня

Оновлено план комплексних перевірок на 2018 рік; Держпраці оприлюднили плани проведення планових перевірок у наступному році; 25 грудня буде святковим днем (а 2 травня – ні); як нараховувати індексацію зарплати у грудні 2017 року; на що вплине новий розмір прожиткового мінімуму з 1 грудня; чергові зміни до критеріїв блокування ПН та ще з десяток інших важливих новин, листів і роз’яснень.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 27 листопада - 2 грудня

Що нас чекає у грудні?
Нові розміри прожиткового мінімуму та деяких соцвиплат; оновлені Порядки обліку платників податків і зборів, а також перевірки авто, які перетинають кордон; подання військкомату інформації про автотранспорт та водіїв; нова форма декларації про доходи, а також нове офіційне свято – Різдво за Григоріанським календарем...

Усього ми нарахували 16 важливих змін і подій, які очікують українців у грудні 2017 року. Повний перелік – у статті.

 

Оновлено план комплексних перевірок на 2018 рік
Через 12 днів після того, як Держрегуляторна служба затвердила План здійснення комплексних заходів державного нагляду (контролю) на 2018 рік, до нього вже внесли перші зміни.

Як повідомляють у службі, «у зв’язку з великою кількістю технічних помилок, допущених контролюючими органами у файлах проектів річних планів (зокрема, помилок у ідентифікаційних кодах суб’єктів, встановлення дати перевірки на вихідний або святковий день, виходу перевірки за межі планового періоду тощо)».

Тож шукайте себе заново.

 

Кого перевірить Держпраці у 2018 році – плани перевірок для майже всіх областей!
Регіональні відділення Держпраці оприлюднили плани проведення планових перевірок госпсуб'єктів на 2018 рік (окрім Дніпропетровської, Донецької, Луганської та Черкаської областей). Ми їх зібрали в одному місці, тож переходьте за посиланням и шукайте себе (списки величенькі, тому радимо користатись клавіатурним скороченням Ctrl+F).

 

Вже цього року 25 грудня буде святковим днем!
Різдво за Григоріанським календарем визнано офіційним святковим днем в Україні (а святкування 2 травня, навпаки, скасовується). Відповідний закон ухвалили нардепи на засіданні ВРУ 16 листопада, а 29 листопада його підписав Президент. Закон набрав чинності 2 грудня (з дня, наступного за днем опублікування), а, отже, 25 грудня буде святковим неробочим днем вже у 2017 році!

Як зміни у календарі свят вплинуть на норми робочого часу у 2017 та 2018 роках – читайте у статті від редакції.

 

Як нараховувати індексацію зарплати у грудні 2017 року? Маємо чергове щомісячне роз’яснення фахівців Мінсоцполітики; читайте його ось тут. Якщо коротко, то по-перше, з 1 грудня збільшується прожитковий мінімум до 1762 грн. А по-друге (як ми й попереджали), у грудні потрібно нараховувати індексацію за новими коефіцієнтами. До того ж доведеться вперше індексувати зарплату працівникам, яким підвищували оклади у червні – серпні 2017 року.

 

Новий розмір прожиткового мінімуму з 1 грудня: на що він вплине? Якщо ви не перейшли за посиланням у першій новині цього листа, то ще раз звертаємо увагу на цей матеріал. Там ми у т.ч. говоримо про те, що з 1 січня виріс прожитковий мінімум (для працездатних осіб він тепер становить 1762 грн). На які важливі показники ще впливає новий ПМ – читайте у статті.

 

Мінфін розробив чергові зміни до критеріїв блокування ПН. За ними:

  • буде встановлено «відсікаючий» критерій – податкове навантаження на рівні 2-3% (зараз 5%);
  • керівникам ГУ ДФС надається право протягом 24 годин після зупинення реєстрації самостійно відновити реєстрацію на підставі критеріїв «реальності операції», основаних на інформації, що вже є в базах ДФС;
  • податківці матимуть право на запит додаткових документів, з обов’язковим зазначенням, якого саме документу не вистачило Комісії для прийняття рішення щодо;
  • вносити зміни до критеріїв ризиків будуть саме податківці (за обов’язковим погодженням з Мінфіном).

Докладніше про нововведення читайте тут.

 

Строк для визнання податкового кредиту за зареєстрованими ПН/РК збільшено до 1095 днів. 30 листопада Президент підписав Закон від 09.11.2017 р. №2198-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу щодо стабілізації розрахунків на Оптовому ринку електричної енергії України». 1 грудня було оприлюднено й сам текст закону. Після того, як закон набере чинності (з дня, наступного за днем його опублікування) ПН та РК можна буде реєструвати в ЄРПН без обмежень в терміні (наразі – 365 днів), а визнавати податковий кредит за ними – протягом 1095 календарних днів.

Про це читайте у нашому коментарі.

 

З 8 грудня форму 20-ОПП слід буде подавати за оновленою формою. 28 листопада у «Офіційному віснику України» №93 було опубліковано наказ Мінфіну від 06.10.2017 р. №839 «Про затвердження Змін до Порядку обліку платників податків і зборів». Наказ набирає чинності через 10 днів з дня його офіційного опублікування (тобто з 08.12.2017 р.). Як тепер слід буде заповнювати форму №20-ОПП – роз'яснили у ДФС.

А що ж буде за неподання ф. 20-опп? Відповідно до п.117.1 ПКУ штраф для самозайнятих осіб становить 170 грн; для юросіб або їх відокремлених підрозділів – 510 грн. Не усунення таких порушень або ті самі дії, вчинені протягом року особою, до якої вже були застосовані штрафи, тягнуть за собою накладення штрафу у подвійному розмірі.

Про це податківці пишуть у іншому своєму роз’ясненні.

 

Ще чотири роз'яснення від податківців
Які документи підтверджують право на податковий кредит? Податківці зробили запит до Мінфіну щодо визнання податкового кредиту лише на підставі зареєстрованої податкової накладної і чи потрібно у цьому випадку покупцям додаткове підтвердження (первинні документи)? Обидва листи (запит ДФС і відповідь Мінфіну) аналізуємо тут.

Відтепер для зміни номенклатури слід складати два РК до ПН: окремо на «-» та «+». Маємо офіційне повідомлення від ДФС на їх сайті.

Коли подані Таблиці даних податківці будуть враховувати автоматично при проведенні моніторингу ПН – читайте тут.

А консультацію податківців про алгоритм оскарження рішень контролюючих органів (чи має право платник податків оскаржити такі рішення та які дії слід вчинити для такого оскарження) – ось тут.

 

Чи можна залучати фізосіб за договорами ЦПХ для виконання робіт підвищеної небезпеки?
Ні! – відповідає Держпраці. Виконувати роботи підвищеної небезпеки на підставі договору підряду має право лише той підрядник, який одержав відповідний дозвіл згідно з Порядком №1107.

А ще фахівці Держпраці роз'яснили, коли відмова від виконання роботи є порушенням трудової дисципліни, а коли – ні. Про це читайте ось тут.

 

Держпродспоживслужба розробила критерії ступенів ризику для проведення перевірок. До «високого» ступеня ризику належать суб'єкти, які:

  • реалізують нафтопродукти, товари дитячого асортименту;
  • надають послуги з постачання електроенергії, газу, пару або води, побутові послуги;
  • протягом останнього року за результатами щонайменше двох перевірок допустили порушення вимог законодавства у сфері захисту прав споживачів.

Але навіть їх збираються перевіряти не частіше, ніж раз на два роки.

 

1 грудня у Києві відбувся бізнес-форум за участю Президента України. І ось що з цього вийшло:

1. Президент підписав закон, який забороняє «маски-шоу» силовиків на українських підприємствах:
«Цей Закон, як його назвали «про заборону «маски-шоу». Хотів би сьогодні у вашій присутності, у цей урочистий момент підписати цей історичний документ» , — заявив Петро Порошенко.

2. Мораторій на перевірки малого і середнього бізнесу планують продовжити:
«Реформування органів не завершено, і полчища працівників контролюючих органів, не тільки силовиків, зараз на низькому старті, чекають, коли цей мораторій завершиться. Вони втомилися без роботи, зголодніли по хабарах... Я впевнений, що ми разом з прем'єр-міністром, Кабінетом міністрів, на саме малий і середній бізнес мораторій на перевірки продовжимо. Принаймні, я пропоную проаналізувати це».

3. Президент підтримав введення податку на виведений капітал з 2019 року:
«Це має величезне антикорупційне значення, величезне спрощення ведення бізнесу, зниження собівартості і переведення абсолютної більшості українського бізнесу з потенційно, тих кого можуть звинуватити в якихось кримінальних кроках, на абсолютно чисту світлу і прозору сторону».

 

Інші новини
Мінфін затвердив новий механізм продовження граничних строків для подання декларацій у випадках неможливості їх своєчасного подання; профспілки проти позиції Мінсоцполітики щодо врахування індексації до мінімальної зарплати (за їх роз'ясненням сума індексації не може включатися до складу доплат до рівня мінімальної зарплати, а має нараховуватися окремо); а фахівці Мінсоцполітики роз’яснили, коли за ненормований робочий час слід надавати додаткову відпустку.

 

Наостанок – про те, як працюватимуть банки в період новорічно-різдвяних свят

  • 27, 28 грудня 2017 р. система електронних платежів НБУ працюватиме в режимі подовженого банківського дня на дві години;
  • 29 грудня до 13.00 можуть здійснюватися лише платежі між банківськими установами, підпорядкованими одній юрособі, а також платежі, спрямовані до НБУ та органів Держказначейства;
  • 1 та 8 січня 2018 року СЕП а також інші системи не працюють;
  • 2 січня банки працюватимуть без клієнтів;
  • 3–5 та 9 січня 2018 р. СЕП і банківська система України працюють у звичайному режимі.

Докладніше (а також інфографіка від НБУ та коментар від редакції) – за посиланням.

 

 Спонсор випуску  

Долучайтесь до нового бухгалтерського сервісу: мобільного додатку ipLex.Бухгалтер!
Що вміє ipLex.Бухгалтер: працювати на будь-яких пристроях (комп`ютерах, планшетах, смартфонах) та оновлюватися щоденно. Має в собі свіжі бухгалтерські новини та судову практику, повноцінну нормативно-правову базу, калькулятори, журнал «Дебет-Кредит», бланки, довідники та безліч усього іншого.
Лише до кінця цього року – за акційною ціною 120 грн/місяць. 

Дізнатись більше ви можете тут, зареєструватись – тут, а оплатити сервіс – ось тут.


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»