• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 11-16 грудня 

Що зміниться у Податковому кодексі у 2018 році; хто, скільки та коли буде нараховувати та сплачувати ЄСВ вже з січня; податківці змінили свою позицію щодо заповнення РК до ПН у разі зміни номенклатури; доповнено онлайн-сервіс планових перевірок на 2018 рік; Мінсоцполітики – про працевлаштування осіб передпенсійного віку, а також усе, що бухгалтеру треба знати і встигнути до свят.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 11-16 грудня 

Що зміниться у Податковому кодексі? Коментар Комітету ВР
7 грудня Верховною Радою було прийнято в цілому Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році» (законопроект №6776-д).

Що зміниться в оподаткуванні у 2018 році у зв'язку з прийняттям законопроекту №6776-д? Маємо офіційну інформацію від Комітету з питань податкової та митної політики.

Щоправда, текст Закону поки що не оприлюднений. До того ж у Раді вже зареєстровано проект Постанови №6776-Д-П про скасування рішення ВР, яким його було прийнято. А ще переголосувати законопроект 6776-д вимагає аграрний комітет ВРУ (як виявилось, пакетно голосуючи поправки, депутати «випадково» проголосували і за скасування експортного відшкодування ПДВ при експорті технічних олійних культур).

Тому можемо вже за традицією отримати зміни до Податкового кодексу просто «під ялинку».

 

Податківці змінили свою позицію щодо заповнення РК до ПН у разі зміни номенклатури товарів/послуг
В останній день реєстрації податкових накладних за першу половину листопада 2017 року ДФС на офіційному сайті розмістила роз'яснення щодо складання розрахунку коригування до податкової накладної для зміни номенклатури товарів/послуг. Проте перед початком терміну реєстрації ПН за другу половину листопада податківці змінили свою позицію і навели новий алгоритм заповнення РК до ПН у разі зміни номенклатури товарів/послуг. 

 

Хто, скільки та коли буде нараховувати та сплачувати ЄСВ у 2018 році? – роз'яснення від ДФС
Законом про Держбюджет-2018 установлено мінімальну заробітну плату у місячному розмірі з 01 січня 2018 р. – 3 723 грн (ми писали про це тут). А про те, що це змінить в частині сплати ЄСВ, податківці пояснюють ось тут

Щоправда, із Держбюджетом-2018 (законопроект №7000) склалася та ж ситуація, що і з законопроектом №6776-д: тим самим депутатом Левченко зареєстровано проект Постанови про скасування рішення ВР, яким його було прийнято. І так само лише після розгляду депутатами проекту цієї Постанови Голова ВРУ зможе підписати законопроект №7000 та відправити його на підпис Президенту (який, своєю чергою, матиме ще 15 днів на підписання Закону). 

Тому прийняття «під ялинку» і Держбюджету теж – зовсім не виключене. А докладніше про це ми пишемо тут

 

Ще більше роз'яснень від ДФС
– Чи можна виключити з ЄРПН заблоковану помилкову податкову накладну?
Ні, «чинними нормами ПКУ не передбачено механізм видалення з ЄРПН поданих на реєстрацію податкових накладних»

– Чи можна за ПН, в якій ціна постачання містить більше 2-х знаків після коми, визнавати податковий кредит?
Так, «податкові накладні, які складені та зареєстровані в ЄРПН, в яких ціна постачання одиниці товару/послуги містить після коми більше ніж два знаки, є підставою для формування податкового кредиту».

– Як заповнювати розділ ІІ ф. №1ДФ?
«У графах загальна сума нарахованого (виплаченого) доходу рядка «Військовий збір» розділу II  ф. №1ДФ має зазначатися загальна сума доходів, що була нарахована (виплачена) платникам податків, зокрема: суми допомоги по вагітності та пологах, аліменти, виплати фізичним особам–підприємцям». Про це читайте тут.

– Як відбуватиметься призупинення блокування ПН та РК?
– Маємо роз'яснення від ДФС (хоча воно і не містить практичних порад: що ж буде із заблокованими до 01.12.2017 року ПН, за якими не винесено рішення комісією ДФС).

– Як заповнювати розділ ІІІ ф. № 20-ОПП у разі закривання об'єкта оподаткування? Пояснення від податківців читайте тут.

А про те, як нараховувати ПДВ на реалізацію товарів на умовах проведення рекламної акції – ось тут

 

Третій тиждень поспіль пишемо про перевірки...
8 грудня пілотний модуль планування заходів державного нагляду (контролю) ІАС ДНК відкрив можливість пошуку планових перевірок, які не увійшли до Плану здійснення комплексних заходів державного нагляду (контролю) на 2018 рік. Таким чином, до онлайн-сервісу планових перевірок на 2018 рік, окрім плану комплексних перевірок, увійшло ще 22 річні плани контролюючих органів. А загалом він містить 108 805 заходів державного нагляду (контролю), з яких 27 307 – комплексні перевірки.

Ми пишемо про це тут, а знайти (а краще – не знайти) себе у списках можна за цим посиланням

 

Ще не надавали працівникам нецільову благодійну допомогу у 2017 році? Саме час це зробити!
У 2017 році сума нецільової благодійної допомоги, яка надається благодійником – юрособою фізичній особі, та яка не оподатковується ПДФО та військовим збором і не є базою для обкладання ЄСВ, становить 2240 грн. Тож якщо ви ще не надавали таку допомогу протягом року, саме час це зробити (але не усім працівникам одночасно!) Про це ми пишемо у аналітиці від редакції.

Більше про те, що треба знати і встигнути до свят читайте у нашій актуальній добірці

 

Мінсоцполітики – про працевлаштування осіб передпенсійного віку
Починаючи з 01.01.2018 р. підприємства, установи та організації з чисельністю штатних працівників від 8 до 20 осіб мають забезпечити праце­влаштування не менше однієї особи, якій до настання права на пенсію за віком залишилося не більше 10 років. Яких роботодавців це стосується, як здійснюється розрахунок, коли звітувати до служби зайнятості і яка відповідальність за невиконання квоти – у консультації Мінсоцполітики.



Індекс інфляції за листопад – 100,9%
За повідомленням Держстату, інфляція на споживчому ринку в листопаді 2017 р. порівняно з попереднім місяцем становила 0,9%, з початку року – 12,5%. Отже, індекс споживчих цін (ІСЦ) у листопаді 2017 р. становив 100,9%, а за рік – 112,5%. 

 

Інші новини
15 грудня набрали чинності нові редакції трьох процесуальних кодексів (Господарського процесуального кодексу, Цивільного процесуального кодексу та Кодексу адміністративного судочинства); Держстат пояснив, як  заповнювати форми №1-опт, №7-Торг, №2-Б та ще вісім інших статистичних звітів; НБУ зберіг вимогу щодо обов’язкового продажу валюти на рівні 50% і вдруге за рік підвищив облікову ставку – з 13,5% до 14,5%; а податківці оновили перелік кодів УКТ ЗЕД для проведення автоматичного моніторингу ПН.

А ще Кабмін змінив механізм розрахунку мінімальних цін на окремі види алкоголю. Зокрема, встановлено мінімальну ціну на сидр, перрі, зброджені напої у будь-якій тарі місткістю 1 л, а також визначено механізм перерахування мінімальних їх цін у тару іншої місткості. 

 

І наостанок...
Голова податкового комітету Верховної Ради Ніна Южаніна пропонує переглянути механізм відшкодування ПДВ аграрному сектору.

«Навіть показники надходження цього податку у бюджет на 2018 рік мене дивують. Звідки такий ріст по ПДВ, якщо він має бути десь приблизно на одному рівні із ростом ВВП? Я не розумію, звідки візьметься додана вартість, якщо не будуть генеруватися гроші в країні?»

Цікаво це читати, пам`ятаючи про обурення аграріїв щодо скасування експортного відшкодування ПДВ і їх вимогу переголосувати нещодавні зміни до ПКУ (про це ми писали трохи вище).

 


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»