• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 15-20 січня

Податківці вважають, що вони мають право на перевірки (не заважаючи на мораторій), 22 січня, – останній день для декларування перерахунку ПДВ за 2017 рік, змінено строк подання річної декларації з податку на прибуток для «квартальників», а також нові консультації від податківців: як нараховувати ЄСВ різним категоріям платників у 2018 році, оформлювати касові документи за новими правилами та заповнювати нову декларацію з плати за землю.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 15-20 січня

Податківці вважають, що вони мають право на перевірки (не заважаючи на мораторій)
«Cтаном на 19 січня 2018 року змін до Податкового кодексу в частині дії мораторію на здійснення заходів державного нагляду (контролю) суб'єктів господарювання на 2018 року внесено не було. Таким чином, Головне управління ДФС у м. Києві проводить камеральні, документальні (планові або позапланові; виїзні або невиїзні) та фактичні перевірки...»повідомила наприкінці минулого тижня ДФС у м. Києві. (Щоправда, не на офіцйному сайті, а на своїй сторінці у Facebook).

Нагадаємо, що за старою редакцією Закону «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» на перевірки ДФС мораторій не поширювався. А за новою його редакцією саме Кабмін буде вирішувати, на які контролюючі органи не буде поширюватися мораторій. І тільки після появи відповідної Постанови КМУ можна буде чітко вказати, поширюється мораторій на ДФС, чи ні.

Про це ми писали ось тут.

 

Сьогодні, 22 січня, – останній день для декларування перерахунку ПДВ за 2017 рік
І тільки на початку минулого тижня з'явилися поради податківців щодо його проведення. Зокрема:

  • до кожної із зведених ПН мають бути складені та зареєстровані РК в ЄРПН. Їх слід буде відобразити у таблиці 1 додатка 1 до декларації за грудень 2017 р. у рядку, який відповідає умовному ІПН «600000000000»;
  • результат перерахунку (значення граф 6 — 9 рядка «Всього» таблиці 2 додатка 7 до декларації за грудень 2017 р.) зазначається у рядку 4.1 або 4.2 розділу І декларації.

Також з сьогоднішнього дня почнуть діяти нові бюджетні рахунки для сплати податків і зборів. Більше 10 регіональних ДФС та ГУ Держказначейства вже оприлюднили нові рахунки для сплати податків і зборів до держбюджету на 2018 рік.

Дата початку здійснення операцій за цими рахунками – 22.01.2018 р., а переглянути нові рахунки можна тут.

 

А завтра, 23 січня, з 13:00 по 16:00 не буде здійснюватись приймання та реєстрація електронних документів
«У зв’язку з запланованим проведенням робіт з модернізації автоматизованих систем 23.01.2018 з 13 год. 00 хв. до 16 год. 00 хв. приймання та реєстрація електронних документів не буде здійснюватись. Після завершення робіт всі надіслані електронні документи будуть оброблені. Просимо вибачити за тимчасові незручності та дякуємо за розуміння», – таке повідомлення зявилось у пятницю ввечері на сайті ДФС. Тож будьте готові.

 

З 2018 року змінено строк подання річної декларації з податку на прибуток для «квартальників»
З 01.01.2018 року декларація за квартал, півріччя, три квартали з податку на прибуток, яка розраховується наростаючим підсумком, має подаватися протягом 40 календарних днів. Але це правило не стосується декларації з податку на прибуток за рік, яка розраховується наростаючим підсумком.

Тобто «квартальники» за рік теж звітуватимуть протягом 60 к.дн. після закінчення звітного року. Оскільки ця норма працює з 01.01.2018 року, тому стосується і декларації за 2017 рік також.

Докладніше читайте у нещодавньому роз’ясненні податківців (а також ми писали про це на початку року у редакційній аналтиці).

 

Зате Звіт про суми податкових пільг за 2017 рік подається платником податку, який звітується з податку на прибуток лише раз на рік , «протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) кварталу, півріччя, трьох кварталів, року». Про це ДФС роз'яснила у консультації на ресурсі «ЗІР».

Якщо ж з початку звітного року платник податків не користувався пільгами, то Звіт про суми податкових пільг ним не подається.

 

Як нараховувати ЄСВ різним категоріям платників у 2018 році? Маємо роз'яснення від податківців

  • Чи нараховується та сплачується ЄСВ за найманого працівника, який є пенсіонером за віком?
  • Чи потрібно нараховувати ЄСВ у разі якщо працівником не відпрацьовано жодного дня за місяць?
  • Яку суму ЄСВ потрібно сплачувати підприємцям, віднесеним до I групи платників ЄП за 2017 р.?
  • Члени фермерських господарств є підприємцями. Чи сплачується ЄСВ за кожного з них у такому випадку?

... на ці та інші запитання відповіли податківці під час «гарячої» телефонної лінії «Нарахування ЄСВ у 2018 році: що нового».

Усі відповіді читайте тут.

 

Чи обов’язково видавати за два тижні наказ про щорічну відпустку?
Не обов’язково,  пояснили у Держпраці у Волинській області. Але тільки у тому випадку, якщо за два тижні до відпустки ви ознайомите працівника з повідомленням про дату її початку, передбачену графіком відпусток.

Ще та ж Держпраці роз'яснила, що не можна видавати наказ про поділ щорічних відпусток на частини по 7 днів через виробничу необхідність. Адже такий наказ суперечить одразу двом нормам Закону «Про відпустки»:

  • ділити щорічну відпустку можна на прохання працівника;
  • у разі поділу щорічної відпустки одна безперервна частина має бути мінімум 14 к. д.

Тому ініціювати поділ відпустки має працівник, а не роботодавець. Тому наказ про поділ відпусток  неправомірний.

 

Чи необхідно підприємцям вести касову книгу та встановлювати ліміт каси?
ДФСУ роз'яснила, що фізособи – підприємці та банки мають право не встановлювати ліміт каси та строки здавання готівкової виручки (готівки). При цьому підприємець має право не вести касову книжку.

 

Як оформлювати касові документи за новими правилами?
Насамперед зазначимо, що у зв’язку з затвердженням нового у новій редакції викладено такі форми:

  • Відомість на виплату готівки;
  • Видатковий касовий ордер;
  • Прибутковий касовий ордер;
  • Журнал реєстрації прибуткових і видаткових касових документів;
  • Касова книга.

Нові форми касових документів потрібно застосовувати з 5 січня 2018 року (з дня набрання чинності Положення №148). До того ж змінилися правила ведення касової книги в електронної форми.

З особливостями оформлення нових форм касових документів, а також із зразками їх заповнення можна ознайомитися в нашій аналітиці.

Роз’яснень від Нацбанку з цього приводу ще не надавалось, а рекомендації щодо заповнення нових форм прибуткового та видаткового касового ордеру від ДФС – ось тут.

 

Заповнюємо нову декларацію з плати за землю правильно – алгоритм від ДФС
20 лютого 2018 року є останнім днем подання нової декларації з плати за землю. Аби заповнити цей звіт без помилок, рекомендуємо ознайомитися з алгоритмом складання нової декларації з плати за землю від податківців

Також зверніть увагу, що нарешті з`явився коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель за 2017 рік  1,0. Держгеокадастр на своєму офіційному сайті повідомив, що значення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки сільськогосподарських угідь, земель населених пунктів та інших земель несільськогосподарського призначення за 2017 рік становить 1,0. Цей коефіцієнт застосовується кумулятивно залежно від дати проведення нормативної грошової оцінки земель. 

 

Інші новини
Мінфін вніс зміни до Порядку формування Реєстру великих платників податків та (нарешті!) направив Уряду подання про звільнення Романа Насірова з посади голови фіскальної служби, ДФСУ розробила Стратегічні ініціативи свого розвитку – аж до 2020 року, Уряд ухвалив законопроект щодо відшкодування ПДВ для платників з Тимчасового реєстру, а у Пенсійному фонді розповіли про зміни у пенсійному забезпеченні громадян з 1 січня 2018 року.

А ще термін зберігання табелів обліку робочого часу можуть збільшити до 3-х років. Відповідний проект Наказу розроблено Укрдержархівом. 

***

Зміни-2018: податки, звітність, перевірки
Головна онлайн-подія для бухгалтерів, «Великий річний семінар», відбудеться вже у найближчий четвер, 25 січня! Вас очікує понад 7 годин з 5 кращими лекторами: Т. Мойсеєнко, С. Дробоття, О. Смирнов, Л. Тимофеєва та В. Блотнер.
Ви дізнаєтесь про всі зміни 2018 року!

До того ж до 24 січня діє акційна ціна. Детальніше >> 

 


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»