• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 19-24 лютого

Уряд затвердив перелік контролюючих органів, які мають право приходити на перевірки у 2018 році; Мінсоцполітики – про штрафи за порушення трудового законодавства, а Мінфін – про вимоги щодо складання первинних документів; готуємось до відпусток разом з «Дебетом-Кредитом»; нові консультації від ДФС, а також новий Державний реєстр РРО

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 19-24 лютого

Увага: Кабмін затвердив перелік контролюючих органів, які мають право приходити на перевірки у 2018 році
Туди потрапили Держпраці, ДФС, Держпродспоживслужба, Мінприроди та ще 20 контролюючих органів. (Весь перелік – за посиланням).
Постанова Кабміну від 18.12.2017 р. №1104, якою затверджено перелік, набрала чинності з дня її опублікування (опублікована 23.02.2018 р. в «Урядовому кур'єрі» №38) та діє до 31 грудня 2018 р. включно.

Одразу виникає питання: чи могли вказані у переліку органи держнагляду здійснювати перевірки до його оприлюднення?

Держрегуляторна служба вважає, що ні. На її думку, органи державного нагляду (контролю), включені до Переліку, набудуть право проведення планових заходів тільки після опублікування Переліку. Відповідно, планові заходи державного нагляду (контролю), які мали відбутися протягом періоду з 01.01.2018 р. по день опублікування Переліку, проведені бути не могли.

 

Кабмін також пропонує відновити «повноцінний державний контроль» Держпраці
Контролювати будуть додержання законодавства про працю, зайнятість, охорону та гігієну праці, а також гірський нагляд, – про це йдеться у пояснювальній записці до зареєстрованого на сайті ВРУ законопроекту №8045.

Зокрема, Держпраці зможе приходити на всі перевірки без попередження та в неробочий час. А ще відомство буде перевіряти не тільки охорону праці, але й створення належних, безпечних і здорових умов праці.

Як зазначено у пояснювальній записці до законопроекту, зараз в Україні не працюють ключові принципи Конвенцій Міжнародної організації праці. Зокрема, право перевіряльників «безперешкодно, у будь-яку годину доби, проходити на будь-яке підприємство, яке підлягає інспекції», проведення інспекцій «так часто і так ретельно, як це необхідно для забезпечення ефективного застосування відповідних норм», повідомлення інспектором роботодавця або його представника про перевірку «якщо тільки не визнає, що таке повідомлення не зашкодить ефективності контролю» тощо.

Про усе це читайте тут і тут.

 

І останнє на сьогодні про перевірки
Чи є строк давності для застосування штрафів за порушення трудового законодавства? Мінсоцполітики вважає, що граничні строки застосування штрафних (фінансових) санкцій до платників податків відповідають строкам давності для нарахування податкових зобов'язань – 1095 днів.

Лист міністерства читайте тут, а наш коментар до нього – ось тут.

 

Чи подавати ф. №1-ОПП при переведенні бухгалтера з сумісництва на основне місце роботи?
ДФС зазначає: якщо у особи на одному і тому ж підприємстві робота бухгалтером за сумісництвом стає основним місцем роботи (без перерви), подання заяви за ф. № 1-ОПП не є обов’язковим, якщо:

  • дані про цю особу як про бухгалтера були вже повідомлені підприємством у останній заяві за ф. №1-ОПП, прийнятій контролюючим органом;
  • такі дані є достовірними. Переглянути облікові дані платник податків може в Електронному кабінеті.

Якщо дані про особу, яка є бухгалтером, раніше не були належно надані підприємством до контролюючому органу, підприємство має подати заяву за формою №1-ОПП з позначкою «Відомості про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку».

 

Більше консультацій від податківців
1. Знайшли помилку у поточному Звіті з ЄСВ до граничного строку його подання? Як її виправити?
Для виправлення помилки страхувальник повторно має сформувати та подати Звіт у повному обсязі, – роз'яснення від ДФС читайте тут.

2. Чи поширюється 50-тисячне готівкове обмеження на внески до статутного фонду?
Так, граничний розмір внеску до статутного фонду в готівковій формі в день становить 50 000 грн включно. Про це – ось тут.

3. Як неприбутковим організаціям показати у Звіті про використання доходів нецільову безповоротну фіндопомогу?
Формою звіту не передбачено детальне відображення та/або окремого рядка для суми, отриманої нецільової фінансової безповоротної допомоги, – консультують податківці. Але у ньому є рядок 1.6 «Надходження у вигляді безповоротної фінансової допомоги, добровільних пожертвувань, милосердя тощо».

4. Не відобразили своєчасно зареєстровану ПН у поточній декларації? Як можна включити суму ПДВ за нею до складу податкового кредиту?
Податківці у листі навели два способи включення ПДВ до складу податкового кредиту: або включити до складу податкового кредиту будь-якого звітного періоду протягом 1095 к.д. з дня їх складання; або до складу податкового кредиту звітного періоду, у якому своєчасно зареєстровану податкову накладну було складено, шляхом подання за такий звітний період уточнюючого розрахунку. Наш коментар ви знайдете за посиланням.

 

Готуємось до відпусток (разом з «Дебетом-Кредитом»)
Незабаром настане сезон відпусток і у бухгалтерів (які часто за сумісництвом є ще й кадровиками) постане питання щодо документального оформлення надання відпусток. Розглядаємо це питання докладнішеє:

  • Як створювати резерв щорічних відпусток, складати їх графік та правильно оформлювати документи щодо їх надання? Покроковий алгоритм від редакції читайте тут.
  • Як визначати трудовий стаж працівників для надання щорічної відпустки? Коли та на яку тривалість щорічної відпустки має право новоприйнятий працівник? Про це – ось тут.
  • А аналітику від фахівців редакції про те, кому, за яких умов та якої тривалості надаються соціальні відпустки, дивіться за цим посиланням.

 

Інші новини
Мінфін нагадав вимоги щодо складання первинних документів; податківці видали інструкцію про те, як працювати з меню «Реєстрація ПН/РК» в Електронному кабінеті ДФС, а також затвердили новий Державний реєстр РРО; Кабмін обіцяє надавати компенсації роботодавцям, які будуть брати на роботу українців з «вразливих» категорій; Фонд соцстраху хоче реєструвати всі лікарняні листки в єдиному Електронному реєстрі, а Держстат порахував, що у грудні 2017 року в майже чверті українців нарахована заробітна плата перевищувала 10 тис. грн.

 

 До перевірок Держпраці - готові! 

Вони вже йдуть!
23 лютого набрав чинності Перелік органів державного нагляду (контролю), на які не поширюється мораторій на перевірки. Серед них і Держпраці.
Тому радимо як слід підготуватися та завчасно отримати відповіді на запитання:

  • Хто, коли та як може перевіряти працедавців;
  • У скільки вам може обійтись візит інспектора з праці: кому та за що;
  • Як підготуватись до перевірки самим та підготувати працівників, ФОПів і первинні документи;
  • Практика перевірок (топ-20 документів, які перевірять). Аналіз випадків. Рекомендації для уникнення порушень;
  • Що робити під час перевірки (а чого не робити ніколи).

Для цього запрошуємо на семінар «Перевірки Держпраці: головні зміни-2018» з Тетяною Мойсеєнко і Олександром Смирновим.

Семінар відбудеться вже завтра 27 лютого, але у вас, як завжди, є можливість придбати його online-трансляцію та відеозапис.

Приєднуйтесь. Буде корисно!

Перевірки Держпраці-2018

 


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»