• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 26 лютого - 3 березня

Кабмін оприлюднив порядок блокування податкових накладних; чергове роз'яснення Мінсоцполітики щодо включення індексації до розміру мінімальної зарплати; нові роз'яснення від Мінфіну та ДФС; Нацбанк підвищив облікову ставку до 17% річних; що нас чекає у березні та як працюватимуть Центри обслуговування платників податків у святкові дні.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 26 лютого - 3 березня

Увага: важлива новина для всіх платників ПДВ!
Ввечері у суботу, 3 березня, на сайті Кабміну було опубліковано Постанову від 21 лютого 2018 р. №117 «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних».
Постановою затверджено:

  • Порядок зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних;
  • Порядок роботи комісій, які приймають рішення про реєстрацію податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних або відмову в такій реєстрації;
  • Порядок розгляду скарг на рішення комісій, які приймають рішення про реєстрацію податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних або відмову в такій реєстрації.

Фактично, це ті самі Порядки, якими регламентується блокування ПН/РК з 1 березня (насправді – через 15 днів після офіційного опублікування) і проекти яких ми вже неодноразово аналізували (дивись, наприклад, тут і тут).

Офіційне повідомлення Мінфіну щодо Постанови №117 читайте на сайті міністерства, а ще один наш аналіз цих трьох Порядків – за посиланням.

Зверніть увагу: згідно з п. 4 Постанови, вона набирає чинності через 15 днів з дня її опублікування. Проте розміщення документу в електронному вигляді на сайті КМУ, на нашу думку, все ж не є «опублікуванням» – це повинна бути публікація в офіційному друкованому виданні; такому як «Офіційний вісник України» чи «Урядовий кур'єр». Саме з цієї дати слід рахувати 15 днів, після яких блокування ПН/РК запрацює знову.

 

Ще три новини про ПДВ
По-перше, Мінфін вніс зміни до Положення про реєстрацію платників ПДВ. Наказом від 16.01.2018 р. №7 уточнено повноваження територіальних органів ДФС у частині реалізації процедур формування та ведення реєстру платників ПДВ; унормовано питання реєстрації платником ПДВ особи, утвореної шляхом перетворення; передбачено, що рішення про анулювання реєстрації платника ПДВ може прийматись заступником керівника контролюючого органу або уповноваженою особою; а також внесено зміни до трьох додатків до Положення.

Цей Наказ набере чинності з дня офіційного опублікування, але станом на 3 березня ще не опублікований.

 

По-друге, зовсім скоро ми знову будемо звітувати за новою декларацією: Міністерство фінансів розробило та оприлюднило проект наказу, яким звітність з ПДВ та Порядок її заповнення приводиться у відповідність до чинного законодавства. Зокрема, у новій редакції викладені додатки 1, 5 та 9 до декларації з ПДВ.
Тексти документу та додатків до нього, а також аналіз нововведень читайте тут.

 

А, по-третє, прямо завтра, 6 березня, відбудеться семінар з Сергієм Дробоття та Олександром Смирновим «Все про ПДВ та його оптимізація».
Протягом п`яти годин ми розглянемо такі теми:

  • готуємося до відміни мораторію блокування ПН/РК;
  • складання та реєстрація податкових накладних в ЄРПН;
  • зміни щодо процедури призупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН;
  • нюанси формування податкового кредиту. Коригування ПДВ: законні та «напівзаконні» підстави;
  • помилки в складанні і реєстрації ПН в ЄРПН. Порядок виправлення помилок в обов’язкових реквізитах;
  • податкова звітність з ПДВ;
  • ...та, звісно, оптимізація ПДВ.

Квитки у зал вже давно розпродані, аде ви можете приєднатись до онлайн-трансляції (а потім отримати відеозапис усіх лекцій, роздатковий матеріал, презентації лекторів та фото з фліп-чарту).

Все про ПДВ

 

Що нас чекає у березні: законодавчі зміни і не тільки
На початку кожного місяця ми робимо добірку, у якій розповідаємо про події, які очікують бухгалтерів і не тільки у найближчі 30 днів. Цього разу пишемо про звітність, індексацію зарплати за новими коефіцієнтами, нові документи Нацбанку, метрологічні вимоги до фасованих товарів... і навіть про святкові і вихідні дні у березні.

А про найголовніше з того, що сталось у лютому, читайте у іншій добірці від редакції.

 

Індексація враховується до розміру мінімальної зарплати: нове роз'яснення Мінсоцполітики

У новому листі Мінсоцполітики наголошує, що всі інші складові заробітної плати, які не перелічені в частині другій статті 3-1 Закону «Про оплату праці» (у тому числі сума індексації) мають враховуватись до розміру мінімальної зарплати. Сам лист читайте тут, а наш коментар до нього – ось тут.

Питання із включенням індексації до мінзарплати має довгу передісторію; ми, зокрема, писали про це тут.

 

Як працюватимуть Центри обслуговування платників податків у святкові дні?
Як повідомили у ДФСУ, 3, 7 та 10 березня 2018 року Центри обслуговування платників працюватимуть за таким графіком:

  • 3 березня – робочий день до 16.45;
  • 7 березня – робочий день до 17.00;
  • 10 березня – у режимі чергування до 13.00.

А 8 та 9 березня 2018 року будуть вихідними днями.

 

Як витрати на ремонт і техобслуговування автомобіля відображати в обліку? – роз'яснення від Мінфіну
«Якщо керівником підприємства прийнято рішення про те, що ремонтні роботи автомобіля здійснюються для підтримання об'єкта в придатному для використання стані та одержання первісно визначеної суми майбутніх економічних вигод від його використання, то вартість такого ремонту, залежно від напряму використання автомобіля на підприємстві, включається до складу відповідних витрат».

Лист міністерства ви знайдете тут, а наш коментар до нього – ось тут.

 

Консультації від податківців

  • Скільки часу слід зберігати архів файлів про подання податкової звітності в електронному вигляді? Роз'яснення від ДФС читайте тут.
  • Чи відображати у касовій книзі кошти, внесені на розрахунковий рахунок підприємства через касу банку – ось тут.
  • Що зазначати у полі 9 «Види підприємницької діяльності у звітному періоді» декларації фізособи-«єдинника» у разі здійснення декількох видів діяльності? – за цим посиланням.
  • Наостанок – ще один лист податківців; щодо атестації працівників. Фахівці ДФСУ дійшли цікавого й неочікуваного висновку: вони стверджують, що атестація працівників за кошт роботодавців є додатковим благом працівника і, відповідно, з її вартості слід сплачувати ПДФО та військовий збір.
    Ми з цим, звісно ж, не погоджуємся.

Інші новини

  1. З 2 березня Нацбанк підвищив облікову ставку з 16 до 17% річних. Перед цим облікова ставка змінювалась у січні цього року; тоді її було збільшено з 14,5 до 16%.
  2. Аграріям надали другий шанс виправити помилки з ПДВ. Для цього слід встигнути подати Повідомлення-РК до ДФС: до 19 березня 2018 р. включно.
  3. Індексувати зарплату у березні 2018 року слід буде за новими коефіцієнтами: традиційне роз’яснення від Мінсоцполітики щодо індексації зарплати у лютому та березні 2018 року.
  4. Уряд має намір запровадити регресивну шкалу сплати ЄСВ без обмеження суми зарплати, – про це заявив міністр соцполітики Андрій Рева. У міністерстві розраховують, що після запровадження нововведеня бюджет Пенсійного фонду додатково отримає 5 мільярдів гривень.
  5. А ще минулого тижня було оприлюднено проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо поліпшення інвестиційного клімату в Україні». Ним пропонується звільнити роботодавців від обов'язку подавати до ДФС повідомлення про прийняття працівника на роботу за укладеним трудовим договором.


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»